به گزارش آتیه آنلاین، اگرچه بیش از ۶ میلیون نفر افراد بیمه نشده در کشور در بخشهای مختلف اقتصادی و تولیدی به ویژه مشاغل غیررسمی فعالیت دارند بنابراین باید برای جذب گروههای فاقد بیمه در کشور اقداماتی انجام شود تا علاوه بر تضمینی برای آینده این گروهها برای ماندگاری سازمان تأمین اجتماعی به عنوان بزرگترین نهاد بیمهای تلاش شود.
با توجه به اینکه مهمترین موضوع در راستای پایداری هر صندوق بیمهای و بازنشستگی مسئله مهم پوشش بیمهای است، سازمان تأمین اجتماعی نیز در سالهای اخیر به دنبال جذب بیمهشدگان با اجرای طرحهای مختلفی همچون طرح بیمه فراگیر خانواده ایرانی است تا خانواده بزرگ تأمین اجتماعی روز به روز بزرگتر و خدماترسانی گستردهتر شود.
براساس آمارهای موجود در حال حاضر نسبت پشتیبانی در سازمان تأمین اجتماعی حدود ۴.۲ است، حال با توجه به تلاشهای برای جلوگیری از روند کاهشی شدن ضریب پشتیبانی و وجود ۶ تا ۹ میلیون افراد بدون بیمه در کشور، تأمین اجتماعی در راستای جذب این گروهها برنامههایی باید انجام دهد زیرا افراد بدون بیمه فرصت مطلوبی برای جذب ورودیهای جدید در حوزه فعالیت سازمان تأمین اجتماعی است.
بیمه زنان خانهدار برای ۵۲۰ هزار نفر
یکی از برنامههای راهبردی در راستای گسترش بیمههای اجتماعی در سالهای اخیر سازمان تأمین اجتماعی را به سمتی پیش برده که جذب یک میلیون و ۷۰۰ هزار نفر در قالب بیمه فراگیر خانواده ایرانی و یک میلیون و ۱۰۰ هزار نفر در قالب دیگر بیمههای اختیاری، اجباری، صاحبان حرف و مشاغل آزاد و بیمههای توافقی آمار جذب بیمهشدگان این سازمان را به ۲ میلیون و ۸۰۰ هزار نفر رسانده است.
سازمان تأمین اجتماعی در بازه زمانی مهرماه ۱۴۰۰ تا اردیبهشت ۱۴۰۳ در مجموع تعداد یک میلیون و ۷۰۰ هزار بیمه شده جدید از طریق اجرای طرح بیمه فراگیر خانواده ایرانی جذب کرده و باید برای توسعه پوشش بیمهای هنوز گامهایی برداشته شود تا همه مشمولان همچون زنان خانهدار و دانشجویان بتوانند از این نوع بیمه به بهترین شکل استفاده کنند.
جدیدترین آمارهای این طرح بیمهای نیز بیانگر پوشش بیش از ۷۳ هزار دانشجو و بالغ بر ۵۱۲ هزار نفر از زنان خانهدار در قالب اجرای طرح بیمه فراگیر خانواده ایرانی است، این افراد با آگاهی از مزیتهای بینه تأمین اجتماعی برای خود آیندهای روشن خواهند ساخت.
طرح بیمه فراگیر خانواده ایرانی که از مهرماه سال ۱۴۰۰ به صورت جدی برای تحت پوشش قرار دادن زنان خانهدار و دانشجویان از خدمات بیمهای سازمان تأمین اجتماعی اجرایی شد تاکنون طبق آخرین دادههای آماری این تعداد از زنان خانهدار مسیر بهرهمندی خود را از خدمات بیمهای هموار کردهاند.
پرداخت حقبیمه مشخص برای استفاده از بیمه زنان خانهدار
مأموریت و مسئولیتهای سازمان تأمین اجتماعی براساس اسناد بالادستی مانند اصل ۲۹ قانون اساسی، ماده یک قانون تأمیناجتماعی و نیز سیاستهای کلی تأمیناجتماعی، توسعه پوشش بیمهای به همه اقشار جامعه از راهبردهای دارای اولویت سازمان تأمین اجتماعی است، این اهداف همچنان در راستای پوشش بیشتری از جامعه دنبال میشود.
در همین راستا زنان خانه دار و دختران، میتوانند با پرداخت حقبیمه مقرر از خدمات سازمان تأمین اجتماعی برخوردار شوند زیرا سوابق بیمهپردازی آنان در استفاده از خدمات بلندمدت سازمان لحاظ خواهد شد.
سازمان تأمین اجتماعی برای همه بانوان مشمول فرصتی را فراهم کرده تا با مراجعه به سامانه خدمات غیرحضوری سازمان تأمین اجتماعی یا صفحه اختصاصی زنان خانهدار و دختران سایت سازمان تأمین اجتماعی به نشانی women.tamin.ir در این طرح ثبتنام و حقبیمه ماهانه را از طریق همین سامانه و یا موبایل اپلیکیشن «تأمین من» در نشانی hamrah.tamin.ir، بدون نیاز به مراجعه حضوری پرداخت کنند.
طرح بیمه زنان خانهدار و دختران این سازمان در قالب مقررات بیمه صاحبان حِرف و مشاغل آزاد و بهصورت خویشفرمایی تعریف و طراحی شده و زنان خانهدار و دختران در سنین بین ۱۸ تا ۵۰ سال میتوانند در این طرح ثبتنام و بیمهپردازی کنند. همچنین در صورتی که بانوان و دختران با سن بیش از ۵۰ سال، معادل سالهای بیش از ۵۰ سال، سابقه بیمهپردازی قبلی داشته باشد هم میتواند در این طرح ثبتنام کند.
پس از انتخاب درآمد یا دستمزد مبنای کسر حقبیمه در قالب مقررات و قوانین، بیمهپرداز میتواند به انتخاب خود یکی از سه نرخ ۱۲ یا ۱۴ یا ۱۸ درصد درآمد مبنای کسر حقبیمه را برای بیمهپردازی انتخاب کند. انتخاب نرخ ۱۲ درصد بهرهمندی از خدمات بلندمدت بازنشستگی و فوت بعد از بازنشستگی، نرخ ۱۴ درصد خدمات بازنشستگی و فوت قبل و بعد از بازنشستگی و نرخ ۱۸ درصد به عنوان کاملترین بسته خدمات یعنی بازنشستگی، ازکارافتادگی و فوت قبل و بعد از بازنشستگی به شمار میرود.
یکی از مهمترین موضوعات در بخش بیمه زنان خانهدار پرداخت حقبیمه ماهانه از سوی زنان و یا دختران، برای ایجاد و محاسبه سوابق بیمهای برای آنها است که این سوابق در احراز شرایط بهرهمندی از تعهدات بلندمدت سازمان تأمین اجتماعی (بازنشسـتگی، فـوت و ازکارافتادگی) موثر خواهد شد.
زنان خانهدار و دختران تحت پوشش خدمات درمانی به تبع بیمهپردازی همسر یا والدین، میتوانند کماکان از خدمات درمانی سازمان تأمین اجتماعی نیز استفاده کنند و دریافت مستمری همسر مرحوم، مانع بیمهپردازی جداگانه زنان خانهدار نیست. این افراد پس از رسیدن به شرایط بازنشستگی، هم مستمری قبلی بهعنوان فرد بازمانده و هم مستمری بازنشستگی خود را دریافت میکنند.
میزان حق بیمه بانوان براساس نرخ پرداختی آنان
سازمان تأمین اجتماعی براساس آخرین دادههای آماری نرخ حق بیمه پرداختی زنان خانهدار در سال ۱۴۰۳ را در صورت انعقاد قرارداد و براساس حداقل دستمزد مصوب شورای عالی کار در سه سطح تعیبن کرده که در این آمارها نرخ ۱۲ درصد با پرداخت حق بیمه ماهانه ۸۸۸ هزار و ۶۰۰ تومان، نرخ ۱۴ درصد ماهانه یک میلیون و ۳۷ هزار تومان و نرخ ۱۸ درصد به عنوان کاملترین نرخ با ماهیت اختیاری به صورت ماهانه یک میلیون و ۳۳۳ هزار تومان برای پرداخت حقبیمه از سوی زنان خانهدار مشخص شده است.
شناسایی افراد بدون بیمه برای استفاده از خدمات بیمهای
مهدی شکوری، مدیرکل امور بیمهشدگان سازمان تأمین اجتماعی درباره جدیدترین آمارهای مربوط به پوشش بیمهای زنان و دختران خانهدار، انتخاب نوع بیمهپردازی، شرایط پرداخت حقبیمه و امکان دریافت خدمات تأمیناجتماعی بهصورت غیرحضوری گفت: از نیمه دوم سال ۱۴۰۰ به بعد موضوع افزایش پوشش بیمهای در تأمین اجتماعی با جدیت دنبال شد. در این چارچوب، رشد کمیوکیفی پوشش بیمهای با استفاده از شناسایی افراد و گروههای بدون بیمه در قالب یکی از برنامههای تحولی این سازمان پیگیری شده است.
شکوری افزود: جدیدترین آمارهای زنان خانهدار بالغ بر ۵۲۰ هزار نفر شامل میشوند و همچنین برای سالجاری یک میلیون و ۵۰۰ هزار نفر جذب بیمهشدگان جدید در قالب بیمه صاحبان حِرف و مشاغل آزاد، بیمه اختیاری، بیمه زنان خانهدار و بیمه دانشجویان هدفگذاری شده که سهمیه هر استان در این حوزه مشخص شده است.
او بیان کرد: بیمه زنان خانهدار در قالب طرح بیمه فراگیر خانواده ایرانی در سالهای اخیر زمینه اجرایی پیدا کرده است. با استفاده از بسترهای فراهم شده، علاوه بر جامعه زنان خانهدار، دانشجویان نیز براساس پرداخت حقبیمههای مشخص و متنوع، امکان برخورداری از خدمات بیمهای، بازنشستگی و درمانی تأمین اجتماعی را دارند. بیمه زنان خانهدار و دانشجویان از زیرگروههای بیمه صاحبان حِرف و مشاغل آزاد از انواع بیمههای سازمان محسوب میشود و بخش قابلتوجهی از افراد جامعه امکان برخورداری از خدمات آن را دارند.
گسترش انواع خدمات در قالب برنامههای غیرحضوری
توسعه و گسترش انواع خدمات غیرحضوری تأمین اجتماعی در بستر سامانه خدمات غیرحضوری این سازمان، امکان ثبتنام و جذب افراد بیمهشده جدید ازجمله زنانخانهدار فراهم کرده است. این بخش از جامعه با پرداخت حقبیمه مشخص از مزایای تأمین اجتماعی بهرهمند میشوند.
با توجه به اینکه جزییات کامل نوع قراردادهای بیمهای زنان خانهدار در سامانه خدمات غیرحضوری موجود است، افراد متقاضی میتوانند حقبیمههای ماهانه خود را از طریق این سامانه پرداخت کنند. در این سامانه همچنین امکان پیشپرداخت سالانه حقبیمه برای بیمهشدگان فراهم شده و آنان باید حقبیمه ماهانه خود را حداکثر تا پایان دو ماه بعد پرداخت کنند.
سازمان تأمین اجتماعی به عنوان بزرگترین نهاد بیمهگر در حال حاضر ۵۳ درصد جامعه یعنی حدود ۴۸ میلیون نفر را تحت پوشش دارد و با توجه به اینکه تعداد زیادی از جمعیت شاغل هنوز از مزایای این بیمه آگاهی ندارند بنابراین با هدف توسعه پوشش بیمهای، جذب این گروهها در دستور کار سازمان قرار دارد.
نظر شما