به گزارش آتیه آنلاین، در رای دیوان عدالت آمده است که؛ «هر نوع پرداختی تحت عنوان حق، اولاد حق عائلهمندی رفاهیاتی مانند ایاب ذهاب، مهدکودک و... که به شاغل پرداخت میشود صرفنظر از اینکه اصولاً در هنگام پرداخت مشغول به فعالیت بوده یا در مرخصی استعلاجی یا استحقاقی و یا نحو آن به سر میبرد (بدون این که در قبال میزان کارایی و بهرهوری و فعالیت وی باشد) از شمول مالیات حقوق خارج بوده و به عبارتی معاف از شمول مالیات حقوق است».
هیأت عمومی دیوان عدالت اداری، قبل از این تاریخ (نهم مرداد سالجاری) بازهم آرا و دادنامههایی درباره معافیت از مالیات مزایای رفاهی و انگیزشی کارگران صادر کرده بود اما سازمان امور مالیاتی، نسبت به اجرای این آرای قانونی اهتمامی نداشت.
براساس آرای مکرر دیوان عدالت، تمام مزایای رفاهی و انگیزشی کارگران که در ازای انجام کار در ساعات کار پرداخت میشود، از شمول مالیات بر حقوق خارج و سازمان امور مالیاتی باید بعد از کسر این مزایا، نسبت به محاسبه مالیات بر درآمد کارگران اقدام کند. در واقع فقط «مزد ثابت» در کارگاههای فاقد طرح طبقهبندی مشاغل و «مزد مبنا» در کارگاههای واجد طرح طبقهبندی، مشمول دریافت مالیات هستند.
تبصره ۳ ماده ۳۶ قانون کار، مزایای رفاهی و انگیزشی کارگران مشمول را اینگونه تعریف کرده است: « مزایای رفاهی و انگیزهای از قبیل کمک هزینه مسکن، خواربار و کمک عائلهمندی، پاداش افزایش تولید و سود سالانه جزو مزد ثابت و مزد مبنا محسوب نمیشود». با این حال، تا پیش از این، معافیت مالیاتیِ مزایای رفاهی و انگیزشی رعایت نمیشد.
بخشنامه سازمان امور مالیاتی
در نهایت، سازمان امور مالیاتی ۲۰ آذر امسال بخشنامهای خطاب به ادارات کل سازمان امور مالیاتی کشور صادر کرد که براساس آن، وجه پرداختی در مواردی که شامل ماده مواد ۸۲ و ۸۳ قانون مالیاتهای مستقیم نیستند، از جمله پرداختیها بابت امور رفاهی و انگیزهای، در حدود قانون و به نحو متعارف (با ارائه اسناد مدارک) مشمول مالیات بر درآمد حقوق نیست.
سازمان امور مالیاتی در این بخشنامه، برای معافیت مالیاتی مزایای رفاهی و انگیزشی کارگران، چند شرط کلی در نظر گرفته است: این مزایا باید در حدود قانون و به نحو متعارف باشند و برای آنها اسناد و مدارک ارائه شود؛ بخشنامه مذکور تاریخ اجرا را از آبان ۹۹ تعیین کرده است. این بخشنامه به امضای سبحانیان رئیس سازمان امور مالیاتی است و کارکنان دولت را از کارگران مشمول قانون کار جدا و اعلام کرده این حد متعارف باید نسبتی از کل حقوق فرد باشد و در مورد کارگران نیز ماده ۳۶ قانون کار تکلیف را مشخص کرده است.
لزوم اصلاح سامانه امور مالیاتی
«آرمین خوشوقتی» کارشناس حقوق و روابط کار به آتیه آنلاین گفت: هنوز سامانه سازمان امور مالیاتی کشور براساس معافیت مالیاتی مزایای رفاهی و انگیزشی کارگران اصلاح نشده است و تمام دریافتی کارگران مشمول مالیات قرار میگیرد.
این کارشناس حقوقی ادامه داد: مسأله این است که کارفرمایان موظفند حقوق و مزایای کارکنان را در سامانه امور مالیاتی ثبت کنند و این سامانه هنوز هیچ بخشنامهای را به رسمیت نمیشناسد! این سامانه هر نوع پرداختی به کارکنان را در بازه معافیت قرار میدهد و مازاد بر سقف را مشمول مالیات میداند. سقف معافیت مالیات بر حقوق سالجاری ۱۲ میلیون تومان است و سامانه امور مالیاتی هر دریافتی بالای این مبلغ را مشمول مالیات پلکانی قرار میدهد غافل از اینکه، بخشی از رقم دریافتی کارگر مربوط به مزایای رفاهی و انگیزشی است که باید از مالیات معاف باشد.
خوشوقتی تاکید کرد: در حال حاضر، سامانه امور مالیاتی کشور فقط یک درگاه است که تمام پرداختها به کارکنان را مشمول مالیات میداند؛ انتظار داریم این سامانه به زودی اصلاح شود تا حقی از کارگران و کارمندانِ مشمول مالیات ضایع نشود.
او همچنین به «استرداد مالیات اضافی اخذ شده از کارگران» به عنوان یک امکان قابل اجرا اشاره کرد و گفت: مکانیزمهایی برای استرداد مالیات اخذ شده بابت مزایای رفاهی و انگیزشی وجود دارد. کارگران تا پایان امسال زمان دارند که درخواست استرداد مالیات مزایای رفاهی و انگیزشی اخذ شده از آنها در سال گذشته را به صورت مکتوب یا در قالب یک اظهارنامه قضایی به ثبت برسانند.
فرض کنیم کارگری ۱۶ میلیون تومان دریافتی ماهانه دارد که در یک ماه خاص، ۴ میلیون تومان آن بابت مزایای رفاهی از قبیل پاداش تولید، بن خواربار، حق تاهل و مواردی از این دست است؛ سامانه امور مالیاتی کشور باید به گونهای اصلاح شود که ابتدا این ۴ میلیون تومان از حقوق کارگر کسر و سپس ۱۲ میلیون تومان باقیمانده مشمول محاسبات مالیات شود.
در واقع با تغییر در نرمافزارهای سامانه امور مالیاتی، مالیات بر حقوق این کارگر به صفر ریال میرسد چراکه سقف معافیت مالیاتی امسال ۱۲ میلیون تومان در ماه است و مزد ثابت این کارگر دقیقاً همین رقم است اما در حال حاضر، باید منتظر اصلاح سامانه امور مالیاتی در ماههای پیش رو و اجرای معافیت مالیاتی مزایای رفاهی و انگیزشی کارگران بمانیم چراکه هنوز این اصلاحات به مرحله اجرا نرسیده است.
نظر شما