فردین آقابزرگی کارشناس بازار سهام در گفتگو با «آتیهآنلاین» افزود: سه دلیل عمده میتوان برای ادامه رشد بورس برشمرد، در وهله اول، کاهش نسبت قیمت به درآمد (P/E) از ۳۸ در سال ۱۳۹۹ به کمتر از ۵.۵ در حال حاضر، در وهله دوم، نیز کاهش ارزش دلاری بازار سرمایه از حدود ۳۰۰ میلیارد دلار به کمتر از ۱۲۰ میلیارد دلار و دست آخر کاهش فاصله نرخ ارز نیمایی با ارز آزاد که پتانسیل رشد سود شرکتها را افزایش میدهد. این سه عامل در کنار هم نشاندهنده جذابیت بیشتر بازار بورس است.
وی با تاکید بر اینکه یکی از ویژگیهای متمایز بورس نسبت به سایر بازارها، قابلیت تفکیکپذیری سرمایهگذاری در آن است، توضیح داد: بهطور مثال، کسی که در بازار مسکن سرمایهگذاری میکند، سرمایه او بهصورت کامل در این بازار قفل میشود، یا در بازار خودرو نیز همین شرایط حاکم است. اما در بورس، سرمایهگذاری میتواند در صنایع مختلف مانند پتروشیمی، ساختمان و حتی سپردههای مبتنی بر کالا توزیع شود. این مزیت باعث شده که بورس جذابیت بیشتری برای سرمایهگذاران داشته باشد.
این کارشناس بازار سهام ادامه داد:با این حال، شرایط تحقق این پتانسیلها به متغیرهای اثرگذار مختلفی وابسته است. در گذشته ریسکهای سیستماتیک، اثرات قابلتوجهی بر بازار داشته، در کنار این، متغیرهایی همچون نرخ ارز، سیاستهای ارزی بانک مرکزی و نگاه دولت به بازار سرمایه نیز نقش مهمی ایفا کردهاند.
وی اضافه کرد:در گذشته، حداقل حمایت از بازار سرمایه در دوران دولت قبل صورت گرفت، اما در حال حاضر بر اساس صحبتها و اقدامات اعلامشده توسط وزیر اقتصاد و رئیس سازمان بورس، حمایت کامل از بازار سرمایه در حال انجام است. افزایش اعتماد عمومی به بازار سرمایه موجب نشاط و بازگشت اعتماد به این بازار میشود و امید میرود این روند ادامه یابد.
آقابزرگی با اشاره به اینکه در حال حاضر شاخص کل بورس در محدوده ۲.۵ میلیون واحدی است، اظهار داشت: ارزش واقعی این شاخص باید بین ۳ تا ۳.۵ میلیون واحد باشد. بنابراین پیشبینی میشود در صورت عدم وقوع تنشهای سیاسی و یا متغیرهای منفی اقتصادی مؤثر مانند تغییر شدید نرخ سود یا انتشار بیحدوحصر اوراق بدهی توسط دولت، شاخص کل بورس تا پایان سال ۱۴۰۳ به این محدوده برسد.
بورس منفی شد
در چهارمین روز معاملاتی بازار سهام در هفته جاری شاخص کل بورس با افت ۱۲.۳۶۴ هزار واحدی در محدوده دو میلیون و ۶۷۳ هزار واحدی قرار گرفت. شاخص کل هموزن نیز با افت ۱۰.۵۵۲ واحدی در محدوده ۸۳۳ هزار واحدی ایستاد. این درحالیست، امروز دامنه بورس با محدودیت منفی و مثبت سه درصدی روبرو شد.
در جریان داد و ستدهای بورس تهران، ۲۶.۹ میلیارد ورقه سهم طی ۶۸۳ هزار نوبت معاملاتی به ارزش بیش از ۲۰.۷ هزار میلیارد تومان معامله شد و نمادهای صنایعپتروشیمیخلیجفارس، گسترش نفت و گاز پارسیان سرمایهگذاری نفت، گاز و پتروشیمی تامین و توسعه معادن وصنایع معدنی خاورمیانه بیشترین تاثیر مثبت و نمادهای فولاد مبارکه اصفهان، سرمایهگذاری تامین اجتماعی و سرمایهگذاری امید گروه مپنا و ایرانخودرو بیشترین تاثیر منفی را بر روی شاخص کل بورس داشتند.
شاخص فرابورس نیز در معاملات امروز با افت ۱۲۷ در محدوده ۲۵ هزار واحدی قرار گرفت. در فرابورس نیز ۱۱.۱ میلیارد ورقه اوراق بهادار طی ۳۰۶ هزار نوبت معاملاتی به ارزش بیش از ۱۳.۶ هزار میلیارد تومان مورد داد و ستد قرار گرفت و نمادهای سرمایه گذاری مالی سپهرصادرات، گروه انتخاب الکترونیک، ایرانخودرو دیزل، سنگ آهن گهر زمین و پویازرکان آق دره بیشترین تاثیر منفی و نمادهای جهان فولاد سیرجان و آهن و فولاد ارفع بیشترین تاثیر منفی را بر روی شاخص فرابورس گذاشتند.
این درحالیست که روند کوتاه مدت شاخص کل و هموزن صعودی است. امروز نمادهای کوچک و متوسط عرضه بیشتری به نسبت نمادهای شاخصساز داشتهاند. ارزش معاملات خرد عدد ۱۷۰۸۹ میلیارد تومان را به ثبت رسانده است که نسبت به میانگین هفتگی، ۱۳ درصد و نسبت به میانگین ماهانه ۵۲ درصد با افزایش روبرو بود.
در یک هفته گذشته برآیند معاملات در بازار سهام، ورود نقدینگی حقیقی (خرید حقیقی از حقوقی) به ارزش ۴۲۴۹ میلیارد تومان را نشان میدهد. اما امروز ۲۱۰۲ میلیارد تومان خروج نقدینگی به ثبت رسیده است. این دومین روز متوالی است که نقدینگی حقیقی از سهام خارج میگردد.
برآیند معاملات صندوقهای درآمد ثابت نیز در یک هفته گذشته حاکی از ۴۷۰۹ میلیارد تومان خروج نقدینگی حقیقی از این صندوقها است. خروج نقدینگی از این صندوق میتواند نکته مثبتی برای بازار سهام باشد. امروز نیز روند خروج نقدینگی حقیقی از صندوقهای درآمد ثابت برای نهمین روز متوالی با ثبت رقم ۵۴ میلیارد تومان همچنان ادامه دارد. در یک هفته گذشته شیب خروج از این صندوقها هم نسبت به میانگین ماهانه در حال افزایش است.
ارزش صفهای خرید ۶۲۴ میلیارد تومان است که کاهش ۲۰۳۴ میلیارد تومانی نسبت به میانگین هفتگی را نشان میدهد. این در حالی است که ارزش صفهای فروش با افزایش ۱۴۰۷ میلیارد تومانی نسبت به میانگین هفتگی، در محدوده ۲۵۶۰ میلیارد تومان قرار دارد.
بیشترین ارزش معاملات را گروه فلزات اساسی با ثبت رقم ۱۷۳۶ میلیارد تومان (۲.۵ برابر میانگین هفتگی) به خود اختصاص داده است. پس از آن گروههای پالایش فرآورده های نفتی با ارزش معاملات ۱۲۵۶ میلیارد تومان (۲.۸ برابر میانگین هفتگی) و بانکی با ارزش معاملات ۱۱۹۴ میلیارد تومان (۰.۹ برابر میانگین هفتگی) قرار دارند.
گروه پالایش فرآورده های نفتی با ارزش معاملات ۱۲۵۶ میلیارد تومان (۲.۸ برابر میانگین هفتگی) بیشترین ارزش معاملات را نسب به میانگین هفتگی داشته است. پس از آن گروه فلزات اساسی با ارزش معاملات ۱۷۳۶ میلیارد تومان (۲.۵ برابر میانگین هفتگی) و گروه حمل و نقل با ارزش معاملات ۳۹۷ میلیارد تومان (۲ برابر میانگین هفتگی) قرار دارند.
بازار سهام امروز با وضعیت متعادلی آغاز شد و رفته رفته عرضه ها افزایش یافت. تقاضا هم در چند نوبت این عرضهها را پاسخ داد، اما در نهایت تعداد صفهای فروش بیشتر و سنگینتر از صفهای خرید شد.
از سویی، انتشار خبر شروع به کار بازار ارز تجاری و توافقی شدن سازوکار تعیین نرخ ارز، سبب افزایش امیدواریها برای بهبود حاشیه سود شرکتها بعد از ۲ سال کاهش شد به تبع آن بازار سرمایه در روزهای ابتدایی هفته شنبه و یکشنبه سبزپوش شد.
همچنین افزایش نرخ دلار توافقی، نیز در این زمینه مزید بر علت شد، تا بازار سهام مثبت دنبال شود، اما امروز بازار سهام از هیجانات دو روز اخیر فاصله گرفت و مسیر نزول را طی کرد. به نظر میرسد با رشد شارپی شاخص کل بورس در روزهای اخیر یک اصلاح کوتاه مدت در روزهای آتی دور از انتظار نباشد.
طبیعی است بازار برای رشد و بالا رفتن نیازمند دست به دست شدن سهام بین فعالان بازار است تا از این طریق تعداد افراد بیشتری بتوانند از این رشد و صعود منتفع شوند. اما به طور کلی میتوان انتظار داشت روند صعودی شاخص کل بورس همچنان ادامه پیدا کند.
اگر در یک حساب سرانگشتی ارزش بازار را به صورت دلاری و متناسب با رشد دلار محاسبه کنیم، میبینیم که بازار از نظر دلاری همچنان ظرفیت صعود دارد؛ اما یک اصلاح کوتاه مدت در حد یک هفته و ۱۰ روز شاید بتواند برای نیرو گرفتن دوباره بازار کمک کننده باشد تا بورس برای صعودهای بعدی آماده شود.
نظر شما