نقش سازمان بین‌المللی کار در مناسبات اشتغال جهانی

تلاش‌های ILO بر تعیین استانداردهای بین‌المللی کار، تقویت همکاری بین دولت‌ها، کارفرمایان و کارگران و ایجاد سیاست‌هایی برای مقابله با چالش‌ها در بازار کار متمرکز است.

سازمان بین‌المللی کار (ILO) نقش مهمی در شکل دادن به روابط جهانی کار و اشتغال ایفا می‌کند. چشم‌انداز این سازمان که از سال ۱۹۱۹ به عنوان بخشی از معاهده ورسای که به جنگ جهانی اول پایان داد تأسیس شد، ترویج عدالت اجتماعی، شرایط کار منصفانه و حقوق کار است.

به گزارش آتیه آنلاین، تلاش‌های ILO بر تعیین استانداردهای بین‌المللی کار، تقویت همکاری بین دولت‌ها، کارفرمایان و کارگران و ایجاد سیاست‌هایی برای مقابله با چالش‌ها در بازار کار متمرکز است.

ماموریت اصلی سازمان بین‌المللی کار این است که فرصت‌هایی را برای زنان و مردان ایجاد کند تا در شرایط آزادی، برابری، امنیت و کرامت به کار شایسته و سازنده دست یابند. برای دستیابی به این هدف، ILO سیاست‌ها و استانداردهایی را برای رفتار منصفانه با کارگران در سراسر جهان تعیین می‌کند. این سازمان با ساختار سه‌جانبه منحصربه‌فردی عمل می‌کند و با گردهم آوردن نمایندگان دولت‌ها، کارفرمایان و کارگران، زمینه حل مشکلات مشترک و مسئولیت‌پذیری مشترک را فراهم می‌کند.

اهداف اصلی سازمان بین‌المللی کار

سازمان بین‌المللی کار به واسطه سیاست‌های حوزه کار در سطح جهان، اهدافی نظیر ایجاد فرصت‌های عادلانه برای اشتغال و کار شایسته، حمایت از حقوق کارگران و اطمینان از عادلانه و انسانی بودن شرایط کار، تقویت سیستم‌های حمایت اجتماعی برای محافظت در برابر از دست دادن شغل، حوادث و سایر خطرات شغلی و تشویق گفت‌وگو بین شرکای اجتماعی برای ایجاد همکاری و تفاهم در نیروی کار را دنبال می‌کند.

سیاست‌ها و کنوانسیون‌های کلیدی ILO

سازمان بین‌المللی کار به دلیل کنوانسیون‌ها و توصیه‌های خود که حداقل استانداردهای شیوه‌های کار را در جنبه‌های مختلف استخدام تعیین می‌کند، شناخته شده است. هدف این استانداردها رسیدگی به مسائلی مانند حقوق کار، شرایط کار، ایمنی شغلی و کار کودکان است. از جمله تأثیرگذارترین کنوانسیون‌ها می‌توان به کنوانسیون آزادی انجمن‌ها و حق چانه‌زنی جمعی (کنوانسیون‌های ۸۷ و ۹۸)، کار اجباری (کنوانسیون‌های ۲۹ و ۱۰۵)، حذف کار کودکان (کنوانسیون ۱۳۸ و ۱۸۲)، دستمزد برابر و عدم تبعیض (کنوانسیون ۱۰۰ و ۱۱۱) و ایمنی و بهداشت شغلی (کنوانسیون ۱۵۵) اشاره کرد.

کنوانسیون‌های سازمان بین‌المللی کار بر قوانین و رویه‌های کار در کشورهای سراسر جهان تأثیر گذاشته و سیاست‌هایی را شکل داده که رفتار منصفانه با کارگران را تضمین می‌کند. به عنوان مثال، قوانین حداقل دستمزد، محدودیت ساعت کار، و مقررات ایمنی اغلب بر اساس استانداردهای ILO هستند. علاوه بر این، سازمان بین‌المللی کار با ارائه چارچوب‌هایی برای حل و فصل اختلافات بین کارفرمایان و کارمندان، نقش اساسی در تقویت صلح صنعتی و ارتقاء سطح فعالیت‌ها ایفا می‌کند.

ILO همچنین علاوه بر نظارت در حوزه رعایت این استانداردها، از طریق سیستم نظارتی خود تضمین می‌کند که دولت‌ها به تعهدات خود پایبند هستند و قوانین ملی را با استانداردهای بین‌المللی کار هماهنگ می‌کنند. گزارش‌های بررسی‌شده آن، دولت‌ها را مسئول می‌داند و آنها را برای بهبود قوانین کار و اجرای آن تحت فشار قرار می‌دهد.

ابتکارات اخیر سازمان بین‌المللی کار و حوزه‌های تمرکز

سازمان بین‌المللی کار به سازگاری خود با چالش‌های نوظهور در بازار کار جهانی، مانند تغییرات تکنولوژیکی، اقتصاد گیگ و تغییرات جمعیتی ادامه می‌دهد. از جمله این ابتکارات کلیدی می‌توان به دستور کار شایسته و بازار کار آینده و برنامه‌های ILO اشاره کرد.

برنامه کار شایسته که در سال ۱۹۹۹ راه‌اندازی شد، بر چهار محور ایجاد شغل، حقوق قانونی محل کار، حمایت اجتماعی و گفتگوی اجتماعی تأکید دارد. هدف آن رسیدگی به نیازهای اقتصادی و اجتماعی کارگران در سراسر جهان، ترویج کار منصفانه، امنیت درآمد و فرصت‌های پیشرفت شغلی است.

با درک تأثیر دیجیتالی شدن، هوش مصنوعی و جهانی‌سازی، ILO به سیاست‌هایی می‌پردازد که با تغییر الگوهای کاری سازگار شوند. با در نظر گرفتن ابتکاراتی برای سازگاری با فعالیت‌های نوظهور محیط کار، ILO تلاش می‌کند سیاست‌هایی را ترویج ‌کند تا اطمینان حاصل شود که پیشرفت‌های فناوری به جای جابجایی نیروی کار، منجر به ایجاد شغل می‌شود و آموزش مهارت‌ها را برای آماده‌سازی کارگران برای انواع جدید مشاغل تشویق می‌کند.

تشکیل کمیسیون جهانی برای بازار کار آینده

در سال ۲۰۱۹، سازمان بینخ‌المللی کار گزارشی از کمیسیون جهانی آینده کار منتشر و خواستار رویکردی انسان‌محور به سیاست‌های کار شد.

این سیاست‌ها، بر یادگیری مادام‌العمر، حمایت اجتماعی برای همه و سیاست‌های کاری که واقعیت‌های کاری جدید مانند کار از راه دور، کار پلتفرمی و اتوماسیون را در خود جای می‌دهد، تأکید دارد.

برابری جنسیتی و فراگیری

علاوه بر اینها، سازمان بین‌المللی کار در برنامه‌های خود از برابری جنسیتی حمایت می‌کند که هدف آن کاهش شکاف دستمزدها و افزایش مشارکت زنان در نیروی کار است. این موضوع شامل رفع موانعی است که از فرصت‌های شغلی برابر جلوگیری می‌کند و ترویج شیوه‌های محل کار که تعادل بین کار و زندگی را به‌ویژه برای مادران شاغل امکان‌پذیر می‌کند.

حمایت از کارگران مهاجر

با افزایش مهاجرت جهانی، سازمان بین‌المللی کار بر حمایت از حقوق کارگران مهاجر که اغلب در معرض استثمار و شرایط سخت کاری هستند، تمرکز کرده است.

به عبارتی ILO برای ایجاد فرآیندهای استخدام منصفانه، جلوگیری از قاچاق انسان و ترویج رفتار برابر و دسترسی به حمایت اجتماعی برای کارگران مهاجر تلاش می‌کند.

نقش سازمان بین‌المللی کار در روابط بین الملل

سازمان بین‌المللی کار با سایر سازمان‌های بین‌المللی از جمله سازمان ملل متحد (UN)، سازمان تجارت جهانی (WTO) و سازمان بهداشت جهانی (WHO) همکاری می‌کند تا استانداردهای کار را در سیاست‌های بین‌المللی گسترده‌تر ادغام کند. این همکاری در پرداختن به ابعاد اجتماعی و اقتصادی جهانی شدن ضروری است و تضمین می‌کند که مسائل مربوط به نیروی کار در توافق‌های تجاری، برنامه‌های توسعه اقتصادی و طرح‌های بهداشت جهانی در نظر گرفته می‌شود.

علاوه بر این، ILO به کشورهای در حال توسعه کمک فنی می‌کند تا چارچوب‌های قانونی و قابلیت‌های اجرایی خود را تقویت کنند. این کمک برای ارتقای انطباق با استانداردهای سازمان بین‌المللی کار و تقویت الگوی کار شایسته در سطح جهانی حیاتی است.

لیلا آذر

کد خبر: 75448

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 9 + 2 =