همه اینها باعث شده است قهوه به یکی از محبوب ترین نوشیدنیها در سراسر جهان تبدیل شود. دوستداران قهوه در سراسر جهان که به سراغ نوشیدنی صبحگاهی مورد علاقه خود میروند احتمالاً ازخواص قهوه فقط خاصیت بالا بردن انرژی و سرحال کردن مغز و جسم را میدانند و در مورد خواص دیگر قهوه برای سلامتی و اینکه چه افرادی باید در مصرف آن احتیاط کنند اطلاعاتی ندارند.
در مورد قهوه در طول تاریخ تحقیقات بسیار زیادی در مورد مضرات قهوه انجام گرفته است و همیشه این تحقیقات مورد بحث بوده است.
در سال ۱۹۹۱، قهوه در فهرست سرطانزاهای احتمالی سازمان بهداشت جهانی قرار گرفت ولی در سال ۲۰۱۶ این نوشیدنی تبرئه شد، زیرا تحقیقات نشان داد که این نوشیدنی با افزایش خطر ابتلا به سرطان به هیچ وجه مرتبط نیست و در مقابل، خطر ابتلا به بسیاری از سرطانها را در میان افرادی که در حد اعتدال قهوه مینوشند کاهش میدهد.
قهوه نیز مانند بسیاری از نوشیدنیهای دیگر، دارای فواید و مضراتی است که در ادامه به شرح کامل آنها میپردازیم.
بطور کلی قهوه یک نوشیدنی سالم است که مصرف متعادل آن میتواند به بهبود کیفیت زندگیمان کمک بسیاری کند.
قهوه نوشیدنیی دارای کافئین بالاست، محرکی که در چای، شکلات، نوشابه و نوشیدنیهای انرژیزا نیز یافت میشود. قهوه حاوی مواد مغذی مفیدی مانند:
- پتاسیم
- منیزیم
- منگنز
- ویتامینهای گروه ب مانند ویتامین B۲و B۳ است
- مواد آنتیاکسیدانی
فواید قهوه:
در واقع قهوه، فواید بسیار زیادی برای سلامتی انسان دارد که از مهمترین آنها میتوان به آنتیاکسیدانهانام بردکه در قهوه به وفور یافت میشوند و نقش بسیار مهمی در محافظت از سلولهای بدن ما دارند. اما به طور خلاصه فواید قهوه شامل موارد زیر است:
- افزایش سطح انرژی بدن
- کاهش خستگی
- بهبود خلق و خو
- فزایش میزان سوخت و ساز (متابولیسم)
- کمک به کاهش وزن
- بهبود عملکرد مغز
- کاهش آلزایمر
- کاهش احتمال ابتلا به پارکینسون
- کاهش ریسک بیماری دیابت نوع ۲
- کاهش ریسک سرطان
- کاهش احتمال ابتلا به بیماریهای کبدی و سرطان کبد
- ارتقا سطح فعالیتهای بدنی (مصرف قهوه قبل ورزش)و بهبود عملکرد ورزشی
- و...
چه افرادی باید در مصرف قهوه احتیاط کنند؟
به طور کلی باید بدانیم که زیاده روی در مصرف هر ماده غذایی نیز میتواند مضراتی برای بدن داشته باشد که اوردوز قهوه را میتوان به عنوان یکی از خطرات این نوشیدنی خوشمزه نامبرد. اما برخی افراد هم به خاطر شرایط بدنی وجسمی خود باید در نوشیدن آن محتاط باشند.
- قهوه به دلیل دارا بودن کافئین باعث تحریک ترشح اسید معده شود و رفلاکس را در افرادی که سوزش سر دل دارند و دائما ترش میکنند، افزایش میهد. این افراد در صورتی که تمایل به مصرف قهوه دارند میتوانند از انواع قهوههای بدون کافئین یا اصطلاحا قهوههای دیکف استفاده کنند.
- در صورتی که تمایل به کاهش وزن دارید این نکته را در نظر داشته باشید که مصرف قهوه در برخی از افراد تمایل به مصرف شیرینیجات را افزایش میدهد. پس در نتیجه سعی کنید برای بهرهمند شدن از خواص قهوه، این نوشیدنی را به صورت تلخ و بدون شکر و شیرینی مصرف کنید تا دچار افزایش وزن نشوید.
- در گذشته فکر میکردند در صورتی که فرد سرطان داشته و بهبود پیدا کرده است نباید قهوه و کافئین مصرف کند و باور افراد بر این بود که قهوه باعث عود بیماری سرطان میشود. ولی این باور کاملا اشتباه است و تحقیقات ثابت کردهاند در صورت مصرف متعادل، قهوه باعث ایجاد و عود مجدد سرطان نمیشود. اما اگر در حین درمان شیمی درمانی هستید و دچار ناراحتی معده هستید، همانطور که گفته شد قهوه میتواند این مشکل را تشدید کند، پس بهتر است فعلا از مصرف قهوه پرهیز کنید. همچنین اگر در پی درمان سرطان دچار اضطراب و افسردگی شدهاید نیز بهتر است فعلا از مصرف قهوه خودداری کنید.
- اگر شما جزو افرادی هستید که به هر علتی مانند شیمی درمانی و یا یائسگی دچار گر گرفتگی میشوید ممکن است مصرف قهوه شرایط شما را تشدید کند. پس در نتیجه فعلا از مصرف آن خودداری کنید.
- قهوه ممکن است فشار خون را به طور موقت و تا حد کم یا متوسط افزایش دهد. این اثر تا دو الی سه ساعت پس از مصرف قهوه مشاهده میشود. اما در صورت مصرف منظم، بدن به کافئین موجود در قهوه عادت میکند و اثر قهوه بر روی فشار خون از بین میرود و در واقع قهوه تاثیری بر فشار خون نمیگذارد. در صورتی که فشارخون دارید و قهوه در برنامه غذایی شما نبوده است از مصرف زیاد آن پرهیز کنید.
- مصرف بیش از ۲ فنجان قهوه در طول روز اثر دیورتیک (ادرار آور ) در بدن دارد و ممکن است باعث کم آبی بدن و مشکلات دیگر شود. همچنین افرادی که خشکی دهان دارند مانند : سالمندان، افرادی که تحت درمان با رادیوتراپی و شیمی درمانی هستند، افرادی که اضطراب مزمن دارند توصیه میشود از مواد کافئین دار مانند قهوه خودداری کنند.
- مصرف مداوم قهوه سبب افزایش احتمال ابتلا به پوکی استخوان میشود. بنابراین مخصوصا به خانمها و بعد از دوران یائسگی توصیه میشود اعتدال در مصرف قهوه را رعایت کنید.
- شواهدی وجود دارد که نشان میدهد در خانمهای بارداری بین مصرف زیاد قهوه و از دست دادن جنین، وزن کم نوزاد هنگام تولد و زایمان زودرس ارتباط مستقیم وجود دارد. در نتیجه خانم های باردار باید در مصرف قهوه احتیاط کنند.
- همچنین این نکته را در نظر داشته باشید که سیگار کشیدن ممکن است هر گونه فواید نوشیدن قهوه را از بین ببرد.
نظر شما