سنت شکنی شالیکاران

دبیر انجمن برنج بر این باور است که بر اساس سنت یک قرن گذشته همیشه خزانه‌گیری از نیمه اسفند ماه آغاز می‌شد و شالیکاران در فروردین ماه اقدام به نشاءکاری می‌کردند اما امسال، سنت یک قرن گذشته توسط کشاورزان شکسته شده و از دی ماه اقدام به خزانه‌گیری کرده‌اند. این اقدام خطر بروز سرمازدگی در خزانه‌ها را تشدید می‌کند.

جمیل علیزاده شایق دبیر انجمن برنج در گفتگو با آتیه آنلاین با بیان اینکه کشاورزان از دی ماه شروع به خزانه‌گیری کرده‌اند، یادآور شد: قرن‌ها است که کشت برنج را در شمال کشور از نیمه دوم اسفند ماه داشته‌ایم.

او افزود: عموما کشاورزان در نیمه دوم اسفند زمین را آماده می‌کردند و در تعطیلات عید و شروع تعطیلات یعنی اول تا سوم فروردین برای نشا کاری آماده می‌شدند.

دبیر انجمن برنج گفت: من همیشه اعلام می‌کردم که برنجکاران تنها گروهی از کشاورزان هستند که تحویل سال را به جای سفره هفت سین، کنار شالیزارشان می‌گذرانند تا زمین را برای نشاء کاری آماده کنند.

به گفته او عموما زمان متداول برای انتقال نشاء به زمین اردیبهشت ماه و اواخر تیر و مرداد هم فصل برداشت برنج بوده است.

علیزاده شایق عنوان کرد: شاید درآمد کشاورزان این‌قدر کم است که می‌خواهند دو بار کشت برنج را پشت سر هم انجام دهند، به همین دلیل اقدام به خزانه‌گیری زودهنگام کرده‌اند.

او یادآور می‌شود: وقتی شالیکاران در ۱۲ و ۱۳ اسفند سال ۹۶، خزانه گرفتند، ما خیلی سعی کردیم از طریق سازمان‌های کشاورزی نسبت به این خزانه‌گیری زودهنگام هشدار دهیم و به آنها بگوییم که ۱۳ اسفند برای خزانه‌گیری خیلی زود است.

دبیر انجمن برنج افزود: متاسفانه امسال در ۱۳ دیماه می‌بینم که یکسری از استان‌ها با افتخار اعلام کردند که آخر دیماه خزانه گرفتیم. همین سرمایی که یکی دو روز است شروع شده و احتمالا اواخر اسفند همین سرما را دوباره خواهیم داشت، باعث خواهد شد که یک سرمایه ملی یعنی خزانه از بین برود.

او ادامه داد: در صورت تکرار سرما، کشاورزان با یک ضرر زیاد مجبورند به همان تاریخی که سنت قدیمی ما بود یعنی در اواخر اسفند و اوایل فروردین بازگردند و خزانه بگیرند. مگر اینکه شانس بیاورند و هوا در نیمه دوم اسفند خوب باشد و خزانه آسیب نبیند.

از بین رفتن خزانه‌ها در ابتدای سال ۹۹

علیزاده شایق گفت: در شروع سال ۹۹ هم ما به کشاورزان گفتیم که در بهمن خزانه نگیرید زیرا خیلی زود است. کشاورزان گوش ندادند و سرمای اواخر فروردین که آمد و بارندگی‌های شدید، خزانه‌ها را از بین برد.

او ادامه داد: بعد از خراب شدن خزانه‌ها، کشاورزان سراغ وزارت جهادکشاورزی و انجمن برنج آمدند و می‌خواستند که به دادشان برسیم. آنها می‌گفتند چرا می‌گذارید سرمایه‌های ملی از بین برود. در حالی که هشدارها را فراموش کرده بودند.

دبیر انجمن برنج تاکید کرد: امیدوارم کسانی که هنوز خزانه نگرفته‌اند، منطقی و عاقلانه رفتار کنند و از ۱۵ اسفند به بعد، زمین را آماده کنند تا در اوایل فروردین خزانه بگیرند.

کشت برنج در ۱۶ استان در سال ۹۹

برخی نمایندگان مجلس تلاش می‌کنند که کشت برنج در تمام استان‌های کشور آزاد شود. علیزاده شایق درباره اثر این اقدام بر میزان تولید برنج گفت: در سال‌هایی که خشکسالی شدید بود و بارندگی نبود، دولت اعلام کرد در استان‌هایی غیر از مازندران و گیلان و بخشی از گلستان برنج نکارید.

او افزود: دولت بعد هم تندتر رفت و گفت هیچ نهاده‌ای به شالیکاران نخواهد داد. همین باعث شد کشاورزان لجبازی کند و بگویند که دولت به ما نهاده نمی‌دهد و ما همه نهاده‌ها را از بازار آزاد می‌خریم. بنابراین شروع به کاشت برنج کردند.

دبیر انجمن برنج بیان کرد: در آن سال اتفاق خوبی که افتاد، این بود که کشاورزان ما از عقل و منطق خود استفاده کردند و جاهایی که حس می‌کردند آب نیست یا ممکن است به کم آبی بخورند، برنج نکاشتند. مثلا اصفهانی‌ها کنار زاینده رود برنج نکاشتند.

او ادامه داد: خوزستانی‌ها ۶۵ هزار هکتار برنج‌کاری را به ۱۵ هزار هکتار رساندند. گلستان هم به همین شکل ۱۰۰ هزار هکتار برنج‌کاری را به ۱۵ تا ۲۰ هزار هکتار رساند. بقیه استان‌ها هم به همین شکل عمل کردند.

علیزاده شایق گفت: تا اینکه از سال ۹۵، بارندگی‌های بهاره شروع شد. بارندگی‌های خیلی خوب تابستان و شرایط مساعد باعث شد کشاورزان شروع به کشت برنج کنند. به این ترتیب دولت دنبال کشاورزان رفت. استاندار خوزستان با برنج‌کاران همکاری کرد و وزارت نیرو به مناطقی که آب کافی داشت، منابع لازم را تخصیص داد.

او اضافه کرد: در سال جاری هم وضعیت منابع آب خوب بود و در تمام ۱۶ استان کشور، برنج تولید شد.

به گفته دبیر انجمن برنج امسال دو میلیون و ۵۰۰ هزار تن برنج در ۶۲۰ هزار هکتار شالیزارهای کشور برداشت شد.

او افزود: از آنجا که پاییز و زمستان خوبی را پشت سر نگذاشتیم و بارندگی‌ها خوب نبود، باید صبر کنیم ببینیم بهار چگونه خواهد شد. اگر بهار خوبی داشته باشیم، میزان تولید برنج در سال ۱۴۰۰ به اندازه امسال خواهد بود.

کد خبر: 9589

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 4 + 14 =