به گزارش خبرنگار آتیهآنلاین، بررسی تعرفههای جدید و مقایسه آن با تعرفههای پیشین (قبل از مهر ۱۴۰۳) در ماههای غیرگرم نشان میدهد که رشد تعرفهها به جز دو مورد، در محدوده ۳۸ درصدی است؛ اما افزایش تعرفهها در بخش متوسط مصرف بین ۲۰۰ تا ۳۰۰ کیلووات ساعت، برای تعرفه مصارف زیر ۲۰۰ کیلووات ساعت رشدی ۸۳ درصدی و در بخش متوسط مصرف بین ۳۰۰ تا ۴۵۰ کیلووات ساعت، برای تعرعه زیر ۲۰۰ کیلووات ساعت رشدی ۷۸ درصدی داشته است.
اظهارات مدیرعامل توانیر گویای آن است که با افزایش تعرفه برق همچنان مصرف ۷۵ درصد مشترکان، زیرالگو یعنی کمتر از ۲۰۰ کیلووات ساعت در ماه است که هزینه قبض آنها حدود ۱۸ هزار تومان بالغ میشود، اما این مبلغ برای مشترکانی که بیش از الگو و تا مرز ۸۰۰ کیلووات ساعت برق مصرف میکنند قبضشان پلکانی افزایش یافته و به حدود یک میلیون و ۸۰۰ هزار تومان نیز میرسد.
قانون ضرایبی از نرخ تامین برق را برای پلههای مختلف مصرف در نظر گرفته به این صورت که برای مشترکان پرمصرف تا میزان الگوی مصرف نیم برابر هزینه تامین تا ۱.۵ برابر الگو، ۱.۵ برابر هزینه تامین تا ۲.۵ برابر الگوی مصرف و بیشتر از ۲.۵ برابر الگوی مصرف ۵ برابر هزینه تامین برق در تعرفه برق مشترکین پرمصرف لحاظ میشود و دریافت آن الزام قانونی است. البته در محاسبه صورتحساب برق ماههای گرم برای مشترکان مشمول این قانون در مناطق گرمسیر یک و سایر مناطق گرم، به ترتیب ضریب نیم و ۸ دهم درصد اعمال خواهد شد و بهای برق برای مصارف خانگی کمتر از الگوی مصرف ماهانه مشترکان تحت پوشش کمیته امداد امام خمینی (ره) و سازمان بهزیستی کشور از تخفیف ۱۰۰ درصدی برخوردار خواهد شد.
جدول زیر تغییرات تعرفهای صورت گرفته را نشان میدهد:
مصطفی رجبی مشهدی، مدیرعامل شرکت توانیر درباره این افزایش قیمت توضیحاتی ارائه و تاکید کرده است: «تعرفه برق مشترکان پرمصرف به صورت پلکانی و تا پنج برابر هزینه تامین برق محاسبه میشود. هزینه تامین برق امسال نسبت به سال گذشته ۲۱ درصد افزایش داشته و ۷۵ درصد مشترکان، مشمول افزایش پلکانی تعرفه نمیشوند.»
رجبی مشهدی درعین حال گفته است که ۷۵ درصد از مشترکان قبض کمتر از ۵۰ هزار تومان دریافت میکنند و تغییرات جدی را در قبض خود مشاهده نمیکنند.
البته باید به این نکته نیز اشاره کرد که محاسبه تعرفه برق به پارامترهای گوناگونی بستگی دارد و محاسبه آن با توجه به فصل، منطقه محل سکونت و موضوعاتی دیگر متفاوت است. بطور مثال بهای برق مشترکان تحت پوشش کمیته امداد امام خمینی(ره) و سازمان بهزیستی تا الگوی مصرف متعارف، برابر صفر محاسبه میشود.
طبق طبقهبندیهای صورت گرفته در مناطق جغرافیایی مختلف بر اساس میزان گرمسیری بودن منطقه و فصل؛ الگوی مصرف بین ۲۰۰ تا ۲۵۰۰ کیلووات در ماه متغیر خواهد بود. جدول زیر الگوی مصرف در مناطق مختلف را نشان میدهد:
اوایل آبان ماه سال جاری وزیر نیرو اعلام کرده بود که «بر اساس قانون مانع زدایی صنعت برق تکلیف شده است که قیمت برق افزایش پیدا کند و مطابق با قانون وزارت نیرو نباید وابسته به بودجه دولتی باشد.»
به گفته علی آبادی «بر اساس قانون مانع زدایی از صنعت برق دولت موظف است دیگر نقشی در تأمین ریالی برق نداشته باشد و مردم باید برق مورد نیاز خود را خریداری کنند به خصوص پر مصرفها که باید برق خود را از بازار آزاد و محل تجدید پذیرها تهیه کنند.»
وزیر نیرو همچنین خاطر نشان کرده بود: «بر اساس قانون تنها به مصارف برق تا سطح الگو یارانه پرداخت می شود و آن دسته از مشترکانی که مصارف بالایی دارند، یا باید با اقدامات مدیریتی مصرف برق خود را به سطح الگو نزدیک کنند و یا برق مازاد خود را از طریق روشهای جایگزین مانند ذخیره ساز، مولدهای خورشیدی و بورس انرژی تأمین کنند.»
نظر شما