آغاز جنگ تجاری ترامپ با ریزش شدید بازارهای جهانی

دونالد ترامپ رئیس‌جمهوری آمریکا سرانجام به مهم‌ترین وعده انتخاباتی خود جامه‌عمل پوشاند و اواخر هفته گذشته در یک سخنرانی تاریخی برای بیشتر کشورهای جهان تعرفه‌های تجاری سنگین اعمال کرد.

به گزارش آتیه آنلاین به نقل از روزنامه ایران، رئیس‌جمهوری آمریکا برای کالاهای چینی تعرفه 34 درصدی، برای محصولات هندی تعرفه 26 درصدی و برای اتحادیه اروپا تعرفه 20 درصدی اعمال کرد.
تنها ساعاتی پس از اعمال تعرفه‌ها بازارهای مالی جهان واکنشی شدید و منفی به این اقدام نشان دادند که یکی از مهم‌ترین دلایل آن هراس از افزایش قیمت تمام‌ شده محصولات تولیدی داخلی آمریکا به دلیل افزایش تعرفه واردات مواد اولیه بود، به طوری که بورس Nasdaq بالغ بر 3.31 درصد (تا ساعت 17 دیروز) افت کرد. شاخص بورس اس‌اندپی 500 با کاهش بیش از 3 درصدی مواجه شد. شاخص داوجونز 2.74 درصد افت کرد و شاخص نیکی ژاپن 2.75 درصد کاهش یافت. یورو استوکس 600 نیز 2.27 درصد افت کرد و شاخص هنگ سنگ کشور هنگ کنگ با 1.52 درصد افت مواجه شد. از سویی در بازار رمزارزها نیز شاهد واکنش بسیار منفی به این اقدام بودیم به طوری که بیت‌کوین تنها ساعاتی پس از سخنرانی ترامپ از 85400 دلار به 81 هزار دلار سقوط کرد، اگرچه در ادامه تا 83 هزار دلار نیز افزایش یافت.
همچنین در آسیا اکثر بورس‌ها با افت مواجه شدند که از زمان شیوع کرونا در جهان یعنی از سال 2020 بی‌سابقه بوده است.
در وال‌استریت نیز اس‌اندپی 500 حدود 2.4 میلیارد دلار ارزش خود را در روز پنجشنبه از دست داد که از سال 2020 بی‌سابقه بوده است.
به طور کلی تمامی بازارهای مالی دچار نوسان شدید شدند؛ نفت خام، طلا و صنایع فناوری و نوآوری و همچنین نرخ برابری دلار آمریکا در برابر ارزهای دیگر همگی با افت مواجه شدند.
حتی برخی از بازارهای بورس دنیا به دلیل اعمال تعرفه‌های ترامپ که عنوان «روز آزادی» را بر آن گذاشته بود، دامنه فروش خود را محدود کردند.
برخی کشورها از آمادگی خود برای مذاکره با آمریکا برای کاهش تعرفه‌ها خبر داده‌اند و ژاپن از عنوان بحران ملی در این کشور پس از اعمال تعرفه‌ها استفاده کرد، چراکه شرکت‌های ژاپنی از بزرگ‌ترین سرمایه‌گذاران در آمریکا بویژه در صنعت خودرو به شمار می‌روند، اما چینی‌ها در واکنش به این اقدام از اقدام متقابل برای وضع تعرفه بر کالاهای آمریکایی خبر داده‌اند.
ترامپ دلیل اصلی این اقدام را حمایت از تولید داخلی، کاهش کسری تجاری و در نهایت افزایش قدرت چانه‌زنی آمریکا در مذاکرات عنوان کرده است و می‌گوید که کشورهای دیگر از سیاست‌های اقتصادی ناعادلانه‌ای در کنترل تصنعی ارز و همچنین یارانه‌های دولتی استفاده کرده‌اند و این اقدام در نهایت موجب تقویت اقتصاد آمریکا و حمایت از کارگران حوزه صنعت خواهد شد.
اما برخی کارشناسان معتقدند که این اقدام ترامپ در نهایت منجر به کاهش صادرات آمریکا و بیشتر شدن بی‌ثباتی اقتصادی خواهد شد و کالاهای وارداتی بویژه خودرو، مواد غذایی و همچنین لوازم برقی دچار افزایش قیمت محسوس خواهند شد که در نهایت دود آن به چشم مردم آمریکا خواهد رفت و موجب افزایش نارضایتی عمومی خواهد شد و از سویی با اعمال تعرفه‌های متقابل ممکن است صادرات آمریکا را نیز با مشکل مواجه کند.
اما رئیس‌جمهوری آمریکا و دولت وی معتقدند که واکنش منفی بازارهای مالی موقتی است و از سویی می‌گویند که تعرفه‌های واردات کالاهای آمریکایی به دیگر کشورهای هدف سال‌های سال است که بسیار سنگین‌تر از تعرفه‌های کنونی اعمال شده بوده است و در حقیقت این تعرفه بر واردات کالاها را دوطرفه می‌دانند که کشورهای دوست آمریکا سال‌های سال به این مورد عادت کرده بودند و حتی حاضر به کاهش تعرفه‌های خود نبوده‌اند.

کد خبر: 79143

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 5 + 5 =