اندیشیدن به تمهیداتی جهت کاهش حوادث کار

مدیرکل امور بین‌الملل سازمان تأمین‌اجتماعی با اعلام اینکه روزانه حدود ۴ نفر در اثر حوادث ناشی از کار فوت می‌کنند، افزود:‌ این اتفاق مانند میدان جنگی است که کارگاه‌ها با آن مواجه‌اند و سازمان تأمین‌اجتماعی تلاش می‌کند تا با پی‌گیری اصول چشم‌انداز صفر و تقویت مشارکت شرکای اجتماعی، حوادث شغلی را کاهش دهد.

به گزارش آتیه‌آنلاین دکتر حسین مشیری تبریزی در کارگاه آموزشی «تدوین توصیه سیاستی چشم‌انداز صفر» که از سوی اداره‌کل امور بین‌الملل سازمان تأمین‌اجتماعی در مجتمع فرهنگی نگین غرب تهران برگزار شد، گفت: مسیر چشم‌انداز صفر از سال ۱۴۰۱ در سازمان تأمین‌اجتماعی آغاز شد. در این مسیر، رهنمود آیه ۳۲ سوره مائده را که آمده است: «هر کس انسانی را از مرگ برهاند و زنده بدارد، گویی همه انسان ها را زنده داشته است»، فراز راه خود قرار دادیم و تلاش می‌کنیم تا با اطلاع‌رسانی مناسب، تقویت مشارکت شرکای اجتماعی و پی‌گیری اصول چشم‌انداز صفر انجمن بین‌المللی تأمین‌اجتماعی، شرایط مناسبی را برای کاهش حوادث شغلی فراهم کنیم و جان انسان‌ها را نجات دهیم.

وی ادامه داد: طی سال ۱۴۰۰ حدود ۴۵ هزار حادثه توسط سازمان تأمین‌اجتماعی به‌ثبت رسیده و بیش از ۷۰۰ فوت نیز رخ داده است که اتفاق ناخوشایندی است. این آمار نشان می‌دهد که روزانه ۳.۵ تا ۴ نفر در حوزه کار از بین می‌روند و این اتفاق مانند میدان جنگی است که کارگاه‌ها با آن مواجه‌اند.

مدیرکل امور بین‌الملل سازمان تأمین‌اجتماعی، اعلام کرد:‌ نیروی جوان بیشتر در معرض حوادث کار قرار دارد و ۴۵ درصد از حادثه‌دیدگان متاهل هستند که در اثر سوانح شغلی ازکارافتاده کلی، جزئی و قطع اندام مواجه می‌شوند.

مشیری تبریزی در مرور تاریخچه «چشم‌انداز صفر» افزود: این بحث از حوادث جاده‌ای سوئد در سال ۱۹۹۰ آغاز شد و براین اساس در پارلمان سوئد قانون ایمنی حوادث جاده‌ای و حوادث ترافیک بازبینی و این تصمیم اتخاذ شد که تا سال ۲۰۳۰ تمام حوادث جاده‌ای به‌صفر برسد. به این معنی که اگر اتوبان یا جاده‌ای تاسیس شود باید تمامی مراحل ایمنی را طی کند و اتوبان‌های جدید باید مجهز به بحث ایمنی بیشتر در جاده‌ها شوند.

او گفت:‌ از سال ۲۰۱۷ نیز اتحادیه بین‌المللی تأمین‌اجتماعی (ایسا) بحث چشم‌انداز صفر را در حوزه دستورالعمل‌های خود شروع کرد و با عنوان «سه صفر» که شامل به صفر رسیدن حوادث شغلی، بیماری‌های شغلی و آسیب‌های زیست‌محیطی است، آن را مطرح کرد. از آن پس تاکنون بحث مذکور در کنفرانس‌های مختلف این اتحادیه و نیز گروه کشورهای جی۲۰، جی۷ و اخیرا در اجلاس بریکس در روسیه مطرح شده است.

مدیرکل امور بین‌الملل سازمان تأمین‌اجتماعی با بیان اینکه چشم‌انداز صفر، چهار اصل دارد، ادامه داد: «زندگی قابل مذاکره نیست»، «مردم اشتباه می‌کنند»، «پیشگیری موقعیتی حرف اول را می‌زند» و «توانایی مقابله با فشار جسمی و روحی بسیار مهم است» اصول چهارگانه را تشکیل می‌دهد.

مشیری تبریزی افزود: اصول مذکور، هفت قائده طلایی دارد که شامل رهبری، شناسایی خطرات، تبیین اهداف، تضمین وجود یک سیستم ایمنی و بهداشت، تضمین ایمنی بهداشت در ماشین‌آلات و تجهیزات محیط کار، بهبود شرایط احراز و سرمایه‌گذاری بر افراد است. هریک از این قواعد دارای گایدلاین‌های منحصر به‌خود است.

وی یادآور شد: اتحادیه بین‌المللی تأمین‌اجتماعی برای پیشبرد اهداف چشم‌انداز صفر ۱۴ کمیسیون ویژه تشکیل داده و برای هریک برنامه کاری درنظر گرفته است. کمیسیون ویژه اطلاعات، فرهنگ، پیشگیری، آهن و فلزات، بازرگانی، برق-آب‌-گاز، حمل‌ونقل، خدمات سلامت، شیمیایی، کشاورزی، ماشین‌آلات، سیستم‌های ایمنی، معدن، آموزش و بازآموزی و پژوهش مجموع این کمیسیون‌ها را تشکیل می‌دهد.

مدیرکل امور بین‌الملل سازمان تأمین‌اجتماعی، گفت:‌ برای مثال کمیسیون پیشگیری حوزه معدن ۱۲۰ عضو از سراسر جهان دارد که بیشترین تعداد آن از اروپا با ۶۱ عضو است. از کشور ایران نیز سه شرکت بزرگ شامل سرچشم، گل‌گهر و شرکت تخت گنبد به اضافه اداره‌کل بازرسی وزارت کار عضو کمیسیون پیشگیری معدن هستند. پس از انجام تحقیق درباره بازخورد حضور شرکت‌های ایرانی در کمیسیون مذکور و نتایج حاصل از آن متوجه شدیم که شرکتی مانند گل‌گهر حدود ۲۰ سال پیش یکی از ۱۰ شرکت برتر حادثه‌خیز در ایران بود؛ اما پس از گرویدن به کمیسیون پیشگیری اکنون در لیست ۱۰۰ شرکت حادثه‌خیز ایران قرار ندارد.

مشیری تبریزی، ادامه داد: اتحادیه بین‌المللی تأمین‌اجتماعی رهنمودهای خود را تحت عنوان «گایدلاین» به اعضای تحت پوشش ارائه می‌دهد که هریک مجموعه‌ای از رهنمودها را دارای است. از جمله آن می‌توان به حکمرانی خوب، رهنمود جلوگیری از مخاطرات شغلی و رهنمود ارتقای سلامت محیط کار اشاره کرد.

به گزارش آتیه‌آنلاین، کارگاه آموزشی «تدوین توصیه سیاستی چشم‌انداز صفر» از سوی اداره‌کل امور بین‌الملل سازمان تأمین‌اجتماعی با حضور علی مظفری سرپرست اداره‌کل بازرسی کار وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، سید ابوالفضل اشرف منصوری رئیس هیات مدیره کانون سراسری انجمن‌های صنفی کارگری، عسگر محمدپور رئیس هیات مدیره انجمن‌ صنفی کارفرمایی، نمایندگان راهور فراجا، سازمان ایمیدرو، سازمان محیط زیست، ‌ وزارت نیرو، وزارت بهداشت و مدیران و کارشناسان سازمان تأمین‌اجتماعی روز شنبه چهارم اسفند در مجتمع فرهنگی نگین‌ غرب تهران برگزار شد.

کد خبر: 78252

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 1 + 3 =