زایمان در آب؛ تجربه‌ای خوشایند برای مادران باردار قمی

بنابر آمار موجود، در بیمارستان‌های ملکی سازمان تأمین‌اجتماعی، طی سال گذشته ۱۴۶۸ مورد زایمان در آب (به مفهوم گذراندن دردهای زایمان در وان آب گرم) انجام شده است.

به گزارش آتیه‌آنلاین به نقل از روابط عمومی سازمان تأمین‌اجتماعی، نور ملایم خورشید از پنجره‌ها به داخل می‌تابد و صدای آرامش‌بخش آب به گوش می‌رسد. صدای آب، صدای زندگی است، مایه حیات و جان‌بخش همه موجودات زنده. گروهی از ماماها و پرستاران در اتاقی خاص و اطراف یک وان پر از آب گرم در جنب‌وجوش‌اند و با مهارت و دقت، شرایط را سر و سامان می‌دهند؛ دمای آب و محیط چک و مقدمات یک تولد فراهم می‌شود. هر کسی که آنجاست متخصص و مسئول کاری است. تمامی تدابیر خاص انجام و حتی مقدمات شرایط اورژانسی پیش‌بینی شده است. همه چیز دقیق و مطابق برنامه پیش می‌رود.

سرانجام انتظار به سر می‌رسد؛ عده‌ای که مادری باردار را همراهی می‌کنند او را به داخل اتاق هدایت می‌کنند. مادر باردار به آرامی وارد وان آب گرم می‌شود. آب، مانند آغوشی نرم و گرم، او را در بر می‌گیرد. احساس آرامش و سبکی در بدن او جاری می‌شود و دردهای زایمان به تدریج کاهش می‌یابد.

با نزدیک شدن به لحظه تولد، مادر گوش به فرمان تیم پزشکی، با تمام وجود همراهی می‌کند. تیم پزشکی که کاملا بر شرایط تسلط دارد، صدای قلب جنین و مادرِ غوطه‌ور در آب را قبل از تولد، چک می‌کند. صدا در اتاق زایمان پخش می‌شود. صدای قلب جنین که به وضوح شنیده می‌شود لبخند را روی لب‌های همه می‌نشاند.

سرانجام، در لحظه‌ای شگفت‌انگیز، جنین که تا آن لحظه در درون کیسه رحم مادر، در آب شناور بوده، به آرامی و ماهی‌وار از دل آن آب، به داخل آب وان وارد می‌شود و با این جابجایی، بلافاصله نامش از «جنین» به «نوزاد» تغییر می‌یابد و زندگی دیگری متولد می‌شود.

نوزاد که توسط تیم پزشکی با دقت از آب خارج می‌شود، با اولین نفس‌هایش، زندگی را آغاز می‌کند. مادر، با چشمانی پر از اشک شوق، نوزادش را در آغوش می‌گیرد و بر تن و جانش بوسه می‌زند. اولین بوسه‌های عاشقانه مادر و فرزند رقم خورد و بعد از آن، نوزاد در آغوش مادر آرام می‌گیرد، گویی سال‌هاست در این آغوش آرمیده است.

تیم پزشکی، مادر و نوزاد را از اتاق زایمان خارج و به بخش منتقل می‌کنند. دکتر الهه هشترودی که در تمام مراحل زایمان حضور داشته، جمله‌ای را از «تاگور»، اندیشمند هندی در ذهنش مرور می‌کند: «هر نوزادی که به دنیا می‌آید، با خود این پیام را به همراه دارد که هنوز خدا به بشر امیدوار است».

نماد نوآوری و توجه به نیازهای مادران و نوزادان

الهه هشترودی، ماما و مسئول بخش «بلوک زایمان تک نفره» (LDR - ال‌دی‌آر) بیمارستان امام رضا علیه‌السلام در خصوص تجربه زایمان در آب گفت: تولد در آب نه تنها یک تجربه پزشکی، بلکه یک لحظه‌ خاص و به یاد ماندنی برای خانواده و کادر درمانی است. با این رویداد، بیمارستان تامین اجتماعی قم به نمادی از نوآوری و توجه به نیازهای مادران و نوزادان تبدیل شده است و از زمان راه‌اندازی این بخش، شاهد درخواست‌های زیادی برای تجربه خوشاید زایمان در آب هستیم.

وی افزود: بیمارستان امام رضا علیه‌السلام، در دهم آذرماه سال جاری با حضور جمعی از مسئولان کشوری و استانی شاهد افتتاح بخش «بلوک زایمان تک نفره» (LDR - ال‌دی‌آر) بود. اولین تولد نوزاد در آب هم در همان روز آفتابی و دل‌انگیز افتتاحیه تجربه شد. از آن زمان تا کنون ۲۱۵ تولد طبیعی و ۱۲ تولد نوزاد در آب در بیمارستان امام رضا علیه‌السلام انجام شده است.

رشد چشمگیر خدمت‌رسانی به بیمه‌شدگان

دکتر سید مهدی محصل، مدیر درمان استان قم نیز با اشاره به هزینه‌ای بالغ بر ۲۰ میلیارد تومان برای ساخت بخش «بلوک زایمان تک نفره» بیان کرد: بیمارستان امام رضا علیه‌السلام در سطح جنرالِ (عمومی) ناحیه‌ای، با ۱۲۵ تخت مصوب و ۱۲۳ تخت فعال در حال فعالیت است. این مرکز در ۶ سطح و ۴ طبقه (زیرزمین، همکف و ۴ طبقه روی همکف) با سطح اشغالی نزدیک به ۶ هزار مترمربع و با زیربنای ۲۴ هزار و ۵۲۵ متر مربع ساخته و به بهره‌برداری رسیده است.

وی با اشاره به اجرای هفت پروژه عمرانی و تجهیز بیمارستان به دستگاه پیشرفته ام‌آرآی (MRI) در سال آینده گفت: در حال حاضر بیمارستان دارای بخش‌های تخصصی شامل داخلی، قلب، کودکان و نوزادان، جراحی عمومی، زنان و زایمان، جراحی ارتوپدی، جراحی مغزواعصاب، داخلی مغزواعصاب، ارولوژی، عفونی و چشم است و سالانه بیش از ۵۰۰ هزار بار به بیمه‌شدگان تحت پوشش، خدمات سرپایی و بستری ارائه می‌کند.

مدیر درمان استان قم یادآور شد: با گسترش فضای فیزیکی و امکانات جدید در تنها بیمارستان ملکی تامین اجتماعی قم، شاهد رشد چشمگیری در خدمت‌رسانی به بیمه‌شدگان استان و شهرهای همجوار خواهیم بود.

محصل ادامه داد: تعداد نوزادان دریافت‌کننده خدمات تشخیصی و درمانی در شش ماهه اول سال جاری، برابر با ۲۸۱ هزار و ۴۴۴ نفر و تعداد نوزادان دریافت‌کننده خدمات تشخیصی و درمانی در شش ماهه اول امسال در مراکز ملکی استان برابر با ۳۰ هزار و ۸۷۲ نفر بوده است. همچنین تعداد مراجعه طی شش ماهه اول امسال جهت دریافت خدمات مراقبت بارداری در مراکز ملکی برابر با ۱۱۰ هزار و ۶۵۷ نفر گزارش شده است.

تعداد نوزادان به دنیا آمده در آب

بنا بر آمار موجود، در بیمارستان‌های ملکی سازمان تامین اجتماعی، طی سال گذشته ۱۴۶۸ مورد زایمان در آب (به مفهوم گذراندن دردهای زایمان در وان آب گرم) انجام شده است.

مراکز تامین اجتماعی با امکان زایمان در آب

بر همین اساس تاکنون امکانات زایمان در آب در بیمارستان‌های ملکی سازمان تأمین‌اجتماعی شامل بیمارستان فاطمه‌الزهرا(س) نجف‌آباد (اصفهان)، بیمارستان سلمان فارسی (بوشهر)، بیمارستان مهر برازجان (استان بوشهر)، بیمارستان آیت‌الله کاشانی (تهران)، بیمارستان شهریار (شهریار تهران)، بیمارستان امام رضا(ع) اسلامشهر (تهران)، بیمارستان شهدای ۱۵ خرداد ورامین (تهران) و بیمارستان ثامن‌الائمه(ع) بجنورد (خراسان‌شمالی) فراهم است و خدمات زایمان در آب به مادران باردار ارائه می‌شود.

همچنین در بیمارستان‌های رازی تربت حیدریه (خراسان‌رضوی)، بیمارستان امیرالمومنین(ع) اهواز (خوزستان)، بیمارستان شهید مصطفی خمینی بهبهان (خوزستان)، بیمارستان امام موسی کاظم(ع) (خوزستان)، بیمارستان شفاء (سمنان)، بیمارستان تأمین‌اجتماعی زاهدان (سیستان و بلوچستان)، بیمارستان شهید دکتر بهشتی شیراز (فارس)، بیمارستان امام رضا(ع) (قم)، بیمارستان تأمین‌اجتماعی سنندج (کردستان)، بیمارستان تأمین‌اجتماعی سقز (کردستان)، بیمارستان حضرت معصومه (س) (کرمانشاه)، بیمارستان خاتم‌الانبیاء(ص) گنبد کاووس (گلستان)، بیمارستان امام خمینی(ره) اراک (مرکزی)، بیمارستان شهید دکتر چمران ساوه (مرکزی)، بیمارستان تأمین‌اجتماعی شازند (مرکزی)، بیمارستان خلیج فارس بندرعباس (هرمزگان) و بیمارستان آتیه (همدان) از دیگر بیمارستان‌های این سازمان هستند که خدمات زایمان در آب ارائه می‌دهند.

گفتنی است در بین این بیمارستان‌ها بیشترین موارد انجام زایمان در آب در بیمارستان‌های سلمان فارسی بوشهر، مهر برازجان و ثامن‌الائمه(ع) بجنورد در خراسان‌شمالی انجام شده است.

لازم به یادآوری است که در سال گذشته در مراکز درمانی سازمان تأمین‌اجتماعی در مجموع ۱۰۷ هزار و ۴۳۹ زایمان انجام شد که از این تعداد، ۵۹ هزار و ۵۰۵ زایمان طبیعی و ۴۷ هزار و ۹۳۴ زایمان به روش سزارین انجام شده است.

همچنین بنا بر آمار موجود در شش ماه اول سال جاری تعداد نوزادان دریافت‌کننده خدمات تشخیصی و درمانی در مراکز ملکی سازمان برابر با ۳۰ هزار و ۸۷۲ نفر و تعداد مراجعه طی همین مدت جهت دریافت خدمات مراقبت بارداری در مراکز ملکی، برابر با ۱۱۰ هزار و ۶۵۷ مورد گزارش شده است.

محمدرضا هدایتی، رئیس اداره روابط عمومی مدیریت درمان استان قم

کد خبر: 77575

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 2 + 0 =