به گزارش خبرنگار آتیهآنلاین، شاید بیراه نباشد اگر بگوییم اغلب در زمان برداشت محصول برنج برای مدتی کوتاه شاهد افزایش قیمت این محصول در بازار هستیم که گاه پس از گذشت مدتی رفع میشود و برخی سالها نیز این روند ادامه پیدا کرده و حتی تشدید میشود.
رسیدن فصل برداشت محصول تازه موجب میشود برای مدتی چهار ماهه واردات این محصول ممنوع شود و این روند در کنار به بازار آمدن محصول تازه موجب میشود برای مدتی شاهد افزایش قیمتها باشیم.
امسال اما گویا ماجرا کمی شدت بیشتری نسبت به سالهای قبل داشته است چراکه از ماهها قبل بحثهای متعددی درباره واردات بی رویه برنج آغاز شده و بسیاری به انتقاد از این روند پرداخته و واردات را غیر ضروری خواندهاند. در سوی دیگر این ماجرا نیز افرادی هستند که تاکید دارند ممنوعیت واردات منجر به افزایش قیمت در بازار شده و در موارد متعدد با توجه به قیمت برنج ایرانی خانواده ها در تامین این ماده غذایی پرمصرف با مشکل مواجه میشوند.
به هر صورت با وجود تمام مخالفتهای صورت گرفته روند ممنوعیت واردات برنج از ۵ آذر ماه سال جاری پایان یافته و حال بسیاری ازسرگیری واردات را دلیلی برای کاهش قیمت این محصول در بازار دانستهاند.
رضا کنگری، رئیس اتحادیه بنکداران مواد غذایی از جمله طرفداران این فرضیه محسوب میشود که در این زمینه اظهار کرده است: «با توجه به شرایط عرضه و آغاز ثبت سفارش برنج خارجی، طی روزهای آینده شاهد کاهش قیمت برنج خواهیم بود.»
محمد مختاریانی، رئیس انجمن تولیدکنندگان و تامینکنندگان برنج نیز تاکید دارد: «از اول آذرماه برنجهایی که در گمرک مانده بودند، ترخیص شده و بهصورت تدریجی وارد بازار میشوند و میتوانند قیمتها را بهتدریج و در کوتاهمدت تغییر دهند. به گفته فروشندگان و توزیعکنندگان برنج، از آغاز واردات تاکنون حدود ۲۰ هزار تومان هر کیلو برنج کاهش قیمت داشته و قیمت عمده برنج هندی ۴۸ تا ۵۰ هزار تومان و برای مصرفکننده ۵۵ هزار تومان است و برنج پاکستانی نیز با قیمت ۵۷ هزار تومان به فروش میرسد.»
مجیدرضا منصورخاکی، معاون انجمن واردکنندگان برنج ایران با تاکید بر اینکه جامعه مصرف برنج ایرانی و خارجی متفاوت است و فراوانی هیچ یک موجب جبرانی بر کمبود دیگری نیست، در این باره معتقد است: «صدور مجوز خروج محمولههای برنج در گمرکات از آذرماه و توزیع آن در سطح کشور، قطعا به بازگشت آرامش در بازار کمک شایانی کرده و باعث تعدیل و کاهش قیمت حتی در برنج ایرانی نیز خواهد شد.»
مصرف برنج در کشور با حدود ۹۰ میلیون نفرجمعیت سالانه حدود سه میلیون تن است که از این میزان حدود دو میلیون و دویست هزار تن در داخل کشور در سه استان شمالی و یک بخش از آن به میزان کمتر در استانهای جنوبی تولید شده و حدود یک میلیون تن نیاز برنج از طریق وارادات تامین میشود.
آبان ماه سال جاری بنا بر آنچه از سوی مرکز آمار ایران منتشر شده قیمت هر کیلو برنج ایرانی بین ۱۰۱ تا ۱۶۷ هزار تومان بوده و بطور متوسط میتوان گفت قیمت هر کیلو برنج ایرانی حدود ۱۲۵ هزار تومان در نظر گرفته میشود. قیاس این قیمت با آنچه در آبان ماه سال قبل شاهد بودیم از رشدی ۱۳.۸ درصدی خبر میدهد.
از سوی دیگر به دلیل ممنوعیت واردات در دو ماه اخیر قیمت هر کیلو برنج خارجی نیز افزایش قابل توجهی داشته است بگونهای که برنج هندی و پاکستانی شاهد افزایش قیمت از کیلویی ۵۰ هزار تومان به ۷۰- ۷۵ هزار تومان بودند و برنج هندی نیز بیش از ۲۰ هزار تومان افزایش قیمت را تجربه کرده و به بیش از کیلویی ۸۰ هزار تومان رسید. برنج پاکستانی نیز با افزایش قیمت به حدود کیلویی ۸۵ هزار تومان رسیده بود که حال با آزاد شدن واردات انتظار میرود قیمت این محصولات در بازار کاهش داشته باشد.
محمد مختاریانی، رئیس انجمن تولیدکنندگان و تامینکنندگان برنج در این باره گفته است: «به گفته فروشندگان و توزیعکنندگان برنج، از آغاز واردات تاکنون حدود ۲۰ هزار تومان هر کیلو برنج کاهش قیمت داشته و قیمت عمده برنج هندی ۴۸ تا ۵۰ هزار تومان و برای مصرفکننده ۵۵ هزار تومان است و برنج پاکستانی نیز با قیمت ۵۷ هزار تومان به فروش میرسد.»
نظر شما