به گزارش خبرنگار آتیهآنلاین، بالا رفتن قیمت برخی محصولات از جمله گوجه فرنگی در فصل سرد سال موضوع جدیدی نیست و معمولا هر ساله شاهد این افزایش قیمت هستیم. همچنین معمول است که به هنگام این شرایط مسئولان برای مدتی و به منظور تنظیم بازار صادرات برخی کالاها از جمله گوجه فرنگی به کشورهای دیگر را ممنوع میکنند.
اما طی روزهای گذشته همزمانی انتشار دو خبر قابل توجه بود. از سویی بسیاری از رسانهها هر روز مطالبی از بالا رفتن قیمت گوجه فرنگی منتشر کرده و بر این نکته تاکید دارند که دلیل این افزایش قیمت کمبود محصول در بازار است و از سوی دیگر برخی رسانهها چنین اعلام کردند که عراق چندین کامیون حاوی گوجه فرنگی ایران را برگشت زده است.
اوایل این هفته تصویری در فضای مجازی منتشر شد که نشان میداد چندین دستگاه کامیون حامل گوجه ایرانی در گمرک پرویزخان (گمرک مشترک ایران و عراق) معطل ماندهاند.
به دنبال پیگیریهای رسانهای موضوع روابط عمومی گمرک ایران به رسانهها توضیح داده بود: روز شنبه، ۱۹ آبان ماه سال جاری ۱۰۰ دستگاه کامیون حامل گوجه از مرز پرویزخان عبور و وارد خاک عراق شد اما ۷ کامیون گوجه به ایران برگشت خورد.
بنا بر اعلام این مسئول گمرک؛ مشکل این کامیونها و محصول آنها عدم رعایت قرنطینه نباتی اعلام شده و دولت عراق که در مرز واحد قرنطینه نباتی دارد تستهایی را انجام داده که مستند به نتایج آن از ۱۰۰ کامیون حامل گوجه، ۷ کامیون مورد تایید عراق نبوده و به مرز پرویزخان برگشت داده شدند.
این در حالیست که در استان بوشهر، طی روزهای گذشته قیمت گوجهفرنگی در میادین و برخی مغازه های بوشهر از ۵۰ هزار تومان شروع و امروز ۲۲ آبان به حدود ۹۰ هزار تومان رسیده است. ظاهرا کمبود گوجه در بازار از عوامل اصلی گرانشدن این محصول است.
نکته قابل توجه اینکه در این مقطع سال و تقریبا از اوایل آذر زمان برداشت گوجهفرنگی جنوب استان بوشهر است که با ورود آن به بازار قیمت گوجه در کشور متعادلتر میشود. همچنین برخی مسئولان بر این نکته تاکید دارند که تا دهم آذر ماه، گوجه فرنگی خارج از فصل در بوشهر، هرمزگان، جیرفت و جنوب استان فارس، برداشت میشود که در کاهش قیمتها بسیار موثر است.
با این حال طی روزهای گذشته قیمت یک کیلو گوجه فرنگی در بازار بزرگ یا میدان میوه و تره بار تهران حدود ۶۰ هزار تومان اعلام شده بود که بطور طبیعی قیمت این محصول در واحدهای صنفی سطح شهر به مراتب بالاتر از این رقم میرود. البته این وضعیت مختص تهران نیز نبوده و در سایر شهرها و استانها نیز وضعیت مشابهی حکمفرماست.
صادرات گوجه فرنگی ممنوع شد
در این میان معاون خدمات تجاری سازمان توسعه تجارت در گفتگو با برخی رسانهها از ممنوعیت صادرات این محصول خبر داده و گفته است: واقعیت این است که وزارت جهاد کشاورزی بهطور ناگهانی و یکشبه صادرات گوجهفرنگی را ممنوع کرده است. نه تنها صادرات این کالا در مرز عراق متوقف شده، بلکه خروج آن به بنادر و مقاصد امارات و قطر نیز با مشکلاتی مواجه شده است.
سیدعلی امامی در عین حال از تعداد بالای دستگاههای تصمیمگیر در نقاط مرزی انتقاد و تاکید کرده است: تعداد این دستگاهها در مرزهایی که حساسیت امنیتی دارند، بیشتر است و این موضوع باعث اختلال در جریان واردات و صادرات شده است.
وی درباره دلیل توقف صادرات گوجه فرنگی ایران به عراق به نکته جدیدی اشاره و تاکید کرده است: این موضوع برخلاف آنچه گفته میشود ارتباطی با بهداشت و کیفیت محصول گوجه فرنگی ایران ندارد و واقعیت این است که وزارت جهاد کشاورزی به طور ناگهانی و یکشبه صادرات گوجهفرنگی را ممنوع کرده و نه تنها در مرز عراق صادرات متوقف شده خروج این کالا در بنادر و به مقاصد امارات و قطر نیز با مانع روبهرو شده است.
امامی تصریح کرده است: در همین راستا سازمان توسعه تجارت نامهای زد و اعلام کرد که از این پس ابلاغها باید تنها از طریق سازمان توسعه تجارت صورت بگیرد و سازمان نیز تا زمانی که تشخیص ندهد این ابلاغها را انجام نمیدهد.
حال به دنبال اتفاقات رخ داده مدیرعامل سازمان مدیریت میادین میوه و تره بار شهرداری تهران از به ثبات رسیدن بازار گوجه فرنگی در بازارها و میادین شهرداری تهران خبر داده و گفته است که امروز (چهارشنبه، ۲۳ آبان) گوجه فرنگی با قیمت ۳۲ هزار تومان به شهروندان عرضه میشود.
مهدی بختیاری زاده همچنین وعده داده که این کاهش قیمت طی روزهای آتی نیز ادامه خواهد داشت و شاهد کاهش بیشتر این محصول پرمصرف خواهیم بود.
در این میان برخی مسئولان استانی نیز چنین مطرح کردهاند که صادرات ۸۰ درصدی محصولات گلخانهای به کشورهای اوراسیا و حوزه خلیج فارس و همچنین به تولید نرسیدن گوجه در استانهای جنوبی دو چالش اساسی دیگر بازار مصرف داخلی در سطح کشور بوده که در حال مرتفع شدن است.
نظر شما