به گزارش «آتیهآنلاین»، در سومین روز معاملاتی بازار سهام در هفته جاری شاخص کل بورس با افزایش ۴۳.۶۳۰ واحدی در محدوده دو میلیون و ۲۵۵ هزار واحدی قرار گرفت. همچنین امروز شاخص کل هموزن نیز با رشد ۱۱.۵۹۰ واحدی در محدوده ۷۱۹ هزار واحدی ایستاد. این درحالیست، امروز دامنه بورس با محدودیت منفی و مثبت سه درصدی روبرو شد.
در جریان داد و ستدهای بورس تهران، ۱۶.۷ میلیارد ورقه سهم طی ۳۱۹ هزار نوبت معاملاتی به ارزش بیش از ۱۰.۶ هزار میلیارد تومان معامله شد و نمادهای صنایع پتروشیمی خلیج فارس، فولاد مبارکه اصفهان، صنایع ملی مس ایران، سرمایهگذاری تامین اجتماعی، گسترش نفت و گار پارسیان، سرمایهگذاری غدیر و سرمایهگذاری نفت و گاز و پتروشیمی تأمین بیشترین تاثیر مثبت و نمادهای پتروشیمی خارک، بیمه پارسیان، عمران و توسعه فارس و تولید محور خودرو بیشترین تاثیر منفی را بر روی شاخص کل بورس داشتند.
شاخص فرابورس نیز در معاملات امروز با رشد ۳۴۴ در محدوده ۲۲ هزار واحدی قرار گرفت. در فرابورس نیز ۱۱.۵ میلیارد ورقه اوراق بهادار طی ۱۹۱ هزار نوبت معاملاتی به ارزش بیش از ۱۲.۴ هزار میلیارد تومان مورد داد و ستد قرار گرفت و نمادهای سنگ آهن گهرزمین، پلیمر آریا ساسول، پتروشیمی زاگرس، سرمایهگذاری مالی سپهر صادرات، گروه انتخاب الکترونیک آرمان، آهن و فولاد ارفع و صبا فولاد خلیج فارس، پتروشیمی مارون، مدیریت انرژی امید تابان هور و پالایش نفت لاوان بیشترین تاثیر مثبت و نمادهای توسعه خدمات دریایی وبندری سینا، سپیدار سیستم آسیا و بیمه اتکایی ایرانیان بیشترین تاثیر منفی را بر روی شاخص فرابورس گذاشتند.
این درحالیست که روند کوتاه مدت شاخص کل و هموزن صعودی است. امروز نمادهای شاخصساز تقاضای بیشتری به نسبت نمادهای کوچک و متوسط داشتهاند. ارزش معاملات خرد عدد ۷۱۰۸ میلیارد تومان را به ثبت رسانده است که نسبت به میانگین هفتگی، ۶ درصد و نسبت به میانگین ماهانه ۴۹ درصد با افزایش روبرو بود.
در یک هفته گذشته برآیند معاملات در بازار سهام، ورود نقدینگی حقیقی (خرید حقیقی از حقوقی) به ارزش ۷۳۵ میلیارد تومان را نشان میدهد. امروز نیز روند ورود نقدینگی حقیقی با ثبت رقم ۷۴۵ میلیارد تومان همچنان ادامه دارد. در یک هفته گذشته بر شدت آن هم نسبت به میانگین ماهانه افزوده شده است.
برآیند معاملات صندوقهای درآمد ثابت نیز در یک هفته گذشته حاکی از ۸۸ میلیارد تومان خروج نقدینگی حقیقی از این صندوقها است. خروج نقدینگی از این صندوق میتواند نکته مثبتی برای بازار سهام باشد. صندوقهای درآمد ثابت امروز نیز شاهد ۳۲۳ میلیارد تومان خروج نقدینگی بودهاند. این سومین روز متوالی است که نقدینگی حقیقی از این صندوقها خارج میگردد.
ارزش صفهای خرید ۱۸۱۰ میلیارد تومان است که نسبت به میانگین هفتگی ۵۵۲ میلیارد تومان افزایش داشته است. از سوی دیگر ارزش صفهای فروش با کاهش ۶۵ میلیارد تومانی نسبت به میانگین هفتگی، در محدوده ۱۲۰ میلیارد تومان قرار دارد.
بیشترین ارزش معاملات را گروه فلزات اساسی با ثبت رقم ۶۴۹ میلیارد تومان (۱.۵ برابر میانگین هفتگی) به خود اختصاص داده است. پس از آن گروههای بانکی با ارزش معاملات ۵۳۷ میلیارد تومان (۱.۴ برابر میانگین هفتگی) و شیمیایی با ارزش معاملات ۴۶۷ میلیارد تومان (۱.۱ برابر میانگین هفتگی) قرار دارند.
گروه حمل و نقل با ارزش معاملات ۲۷۴ میلیارد تومان (۲.۱ برابر میانگین هفتگی) بیشترین ارزش معاملات را نسب به میانگین هفتگی داشته است. پس از آن گروه کاغذی با ارزش معاملات ۲۲ میلیارد تومان (۱.۹ برابر میانگین هفتگی) و گروه چندرشتهای با ارزش معاملات ۲۰۳ میلیارد تومان (۱.۷ برابر میانگین هفتگی) قرار دارند.
با اعلام خبر افزایش قیمت کارخانهای خودروهای پرتیراژ تولیدی خودروسازان داخلی، خون جدیدی در بورس تزریق شد. هم بازار خودرو و هم بورس تا پیشازاین در حال رکود بودند، با مجوز دریافت شده ناگهان جان تازهای گرفتند.
در نتیجه این خبر امروز، شاهد رشد شدید و صفهای خرید سنگین در بسیاری از نمادها بودیم. این اتفاق در حالی رخ داد که برخی افزایش فشار فروش روز گذشته را به معنای شروع ریزش بازار تعبیر و اقدام به فروش سهام خود کرده بودند. خبرهای مثبتی که پیرامون خودروییها مخابره شد پول را به سمت نمادهای شاخصسازی سوق داد و در نهایت نهتنها شاخص کل عملکرد بهتری از خود نشان داد، بلکه تمامی شاخصها موفق شدند رشدی بیش از یک درصد را ثبت کنند.
کارشناسان بازار سرمایه معتقدند، افشای جدید قیمتی دو خودروساز بزرگ میتواند مقدمهای برای عرضه محصولات خودرویی در بورس کالا باشد. همچنین این مسئله در عملکرد مالی این شرکتها در نیمه دوم سال تاثیرگذار خواهد بود.
به نوعی، افزایش قیمتی که خودروسازان اعلام کردند بیارتباط با بحث فروش و عرضه خودرو در بورس کالا نیست. به بیانی دیگر، با این اتفاق مقدمات کار برای عرضه در بورس کالا فراهم میشود. این اقدام به مرور زمان میتواند بهبود حاشیه سود شرکتهای خودروسازی شود. بنابراین، این اتفاق، برای بازار سرمایه به خصوص خودروهایی که خودشان بعضا به عنوان لیدر بازار شناخته میشوند میتواند اثر مثبت داشته باشد.
این درحالیست، نهادی به غیر از وزارت صمت مخالف قطعی عرضه خودرو در بورس کالا نیست، چرا که این اتفاق از همه جنبهها به نفع اقتصاد و حاشیه سود عملیاتی شرکت خواهد بود. از اینرو، عرضه خودرو در بورس کالا، نسبت به آنچه که وزارت صمت اعلام میکند، مزیتهای بیشتری دارد، به همین دلیل منطقا به نظر میرسد درنهایت این اتفاق بیفتد.
ایجاد مشکل برای سرمایهگذاران با تصمیمات خلقالساعه
حجتالله صیدی رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار در نشستی با حضور رئیس و اعضای اتاق بازرگانی ایران اظهار داشت: رفتار سیاستگذار و مجری تصمیمگیر در بازار بورس تاثیرگذار است، تصمیمهای خلق الساعه، ناگهانی و چرخش های ۱۸۰ درجه مشکلاتی را برای سرمایه گذاران ایجاد کرده است.
وی افزود: بورس با اعضای خود معنی دارد و بدون اعضا و شرکتها بهعنوان نهاد ناظر معنایی ندارد، اکنون نا اطمینانی که بهخاطر مسائل منطقه در کشورمان وجود دارد بورس را تحتتاثیر قرار داده است که این در همه کشورها وجود دارد. رفتار اقتصادی بخش حقیقی نیز یکی دیگر از موارد تاثیرگذار در بورس است و بعضی تولیدکنندگان به موضوع بورس بهصورت کوتاهمدت نگاه میکنند.
رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار با بیان اینکه اعتمادبخشی از مردم به بورس خدشهدار شده است، گفت: اکنون ۲ میلیون نفر سهامدار در بورس داریم که فعال هستند و ۶۰ میلیون کد بورسی داریم.
صیدی با اشاره به اینکه بخش واقعی اقتصاد را باید درک کنیم، بیان کرد: اکنون بعضی از کشورها به تولید ناخالص سرانه یکهزار تا پنج هزار دلاری دست پیدا کردهاند که بهخاطر سرمایهگذاری در تولید بوده است.
وی با اشاره به اینکه فشارهای زیادی را در بخش اقتصادی کشور تحمل میکنیم، افزود: بخشی از این مساله بهخاطر تحریمها و بخشی دیگر بهخاطر حکمرانی است با این دو مورد تشکیل سرمایه سخت شده است.
رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار عنوانکرد: در برنامه ۲۰ ساله که در دهه ۸۰ برای کشور دیده بودند، رشد سالانه هشتدرصدی بود تا در سال ۱۴۰۲ به رتبه نخست در منطقه برسیم. اکنون به لحاظ ارزش اسمی چهارم و شاخص برابری قدرت خرید سوم هستم.
صیدی ادامهداد: اکنون تولید ناخالص ملی در کشور ما ۴۰۰ میلیارد دلار است، در حالی که بسیاری کشورها به تولید ناخالص ملی بیش از هزار میلیارد دلاری دست یافتهاند که این فاصله زیاد است. دغدغه نخست کشور بحث رشد و تشکیل سرمایه است، این امر باید در بازار پول و سرمایه انجام شود. در حوزه تشکیل سرمایه، سهم بازار خیلی کم بوده و نوسان داشته است که یکپنجم تشکیل سرمایه در بازار سرمایه بوده است.
این مقام مسئول اضافهکرد: در چند سال اخیر نرخ تشکیل سرمایه منفی شده است و از جیب میخوریم؛ یعنی زمین، کارخانه یا تجهیزات میفروشیم تا سرمایه را حفظ کنیم. تامین مالی کوتاهمدت باید توسط بانک و تامین بلندمدت باید توسط بورس انجام شود.
نظر شما