به گزارش خبرنگار آتیهآنلاین، حدود ۹۰ سال از تاسیس بیمه ایران میگذرد و در این سالها و دههها صنعت بیمه کشور به مانند سایر صنایع با فراز و نشیبهای متعددی مواجه بوده است. سال ۱۳۹۵ علی طیب نیا، وزیر اقتصاد وقت در مراسمی چنین عنوان کرده بود که بیمهها در کشور وضعیت مطلوبی ندارند و حال هشت سال پس از این اظهارات همچنان وزیر وقت اقتصاد دقیقا چنین جملهای را مطرح میکند. جالب آنکه در آن دوره در حالی این اظهارات مطرح میشد که عبدالناصر همتی بر کرسی ریاست کل بیمه مرکزی تکیه زده بود و حال پس از گذشت این سالها همچنان این معضلات ادامه دارد و دیدگاه وزیر فعلی اقتصاد آن است که امروز نظارت در بیمه مرکزی ضعیف شده است و ما نیازمند اصلاح در معیارهای توانگری بیمهای هستیم.
عبدالناصر همتی، وزیر اقتصاد کشور تاکید دارد که به واسطه تحریمها و شرایط اقتصادی صنعت بیمه وضع مطلوبی ندارد.
به گفته وی این باور غلط که بیمهها با پرداخت تعهدات خود به مردم کمک میکنند تباه است. در واقع این شرکتهای بیمهای و بازار بیمه است که به مردم مدیون هستند.
همتی در عین حال به تورم اشاره کرده و تاکید دارد: «ما در سه سال گذشته شاهد تورم بالای ۴۰ درصد بودهایم در این شرایط طبیعی است که جامعه نتواند بیمههایی مانند عمر و زندگی را برای خود تامین کند بنابراین به خاطر مشکلات اقتصادی و پیامدهای آن سهم بیمههای عمر و زندگی از سبد بیمه و حق بیمه تولیدی مطلوب نیست.»
وی همچنین معتقد است: «بازار و صنعت بیمه متاثر از وضعیت اقتصادی کشور است و در شرایطی که رشد اقتصادی کشور بالا نیست نباید انتظار رشد بالا از صنعت بیمه داشت چرا که رفاه اقتصادی مردم منجر به افزایش بیمهها میشود وقتی شرایط زندگی سخت باشد مردم تنها به سمت بیمههای اجباری میروند.»
وزیر اقتصاد در عین حال تاکید دارد: «ما امروز نیازمند رشد اقتصادی بالا هستیم و طبق قانون برنامه هفتم توسعه باید به رشد ۸ درصدی برسیم با این حال امروز منابع ما تامین کننده رشد اقتصاد هشت درصدی نیست.»
هشدار نسبت به افزایش تعداد شرکتهای بیمهای
اما این تنها اظهارات آقای وزیر درباره شرایط بیمهها نیست و طی چند ماهی که از دولت چهاردهم میگذرد، همتی در چند نوبت به صحبت در این باره پرداخته است. وی مهر ماه امسال و در مراسم تودیع و معارفه رئیس کل بیمه مرکزی نیز به شاخص ضریب نفوذ بیمه اشاره کرده و گفته بود: «امروز ضریب نفوذ بیمه تازه به عملکرد ۷ الی ۸ سال پیش بازگشته است و این به خاطر وضعیت اقتصادی است.»
وی در عین حال تاکید کرده بود: «امروز نباید تعداد شرکتهای بیمهای بیش از این افزایش یابد. اینکه هر روز تعداد شرکتهای بیمهای زیاد میشود موضوع مطلوب و خوشایندی نیست و حتی پیشنهاد میکنم برخی از شرکتهای بیمهای با یکدیگر ادغام شوند. امروز شرایط به گونهای پیش رفته که برخی با تاسیس یک شرکت بیمهای و بورسی کردن آن قصد کسب سود را داشته و از وظایف اصلی حرفه بیمه دور شدهاند.»
دردسرهای بیمهنامه های اقساطی
اظهارات وزیر اقتصاد اگرچه به کلیت فضای حاکم بر صنعت بیمه اشاره دارد اما فعالان این صنعت در دل کار مشکلات متعدد دیگری را نیز تجربه میکنند که قطعا این موارد هم در وضعیت این روزها و این سالهای بیمهای ها بی تاثیر نبوده است.
پرویز خوش کلام خسروشاهی، رئیس کل بیمه مرکزی نیز در تشریح وضعیت این روزهای صنعت بیمه به مشکل دیگری اشاره کرده و میگوید: «امروز بخش عمدهای از مطالبات شرکتهای بیمهای به بیمه نامههای قسطی باز میگردد که مطالبات سر رسید نشده است.»
از سوی دیگر مشکلاتی مانند ضعف نظارت نیز بیمهها را تهدید میکند چراکه امروز نظارت در بیمه مرکزی ضعیف است. در سالهای اخیر انتظار میرفت که حوزه نظارتی بیمه مرکزی تقویت شود اما آنچه از شواهد پیداست این است که امروز وضعیت نظارتی بیمه مرکزی مطلوب نیست.
دغدغه اصلی بیمه مرکزی باید نظارت باشد و در این راستا نباید هیچ مماشاتی نسبت به تخلفات صورت بگیرد. بیمه مرکزی در امور بیمهها نباید دخالت کند با این حال باید در عملکرد آنها نظارت داشته باشد در همه جای دنیا نظارت بیمههای مرکزی به صورت آنلاین و به روز شده صورت میگیرد.
مضاف بر این، امروز نیازمند اصلاح در معیارهای توانگری در حوزه بیمه هستیم و صنعت بیمه کشور باید به استانداردهای جهانی و به روز نزدیک شود.
سهم بخش خصوصی از صنعت بیمه و توانگری آنها را میتوان از دیگر دستاندازهای این حوزه برشمرد که حتی مورد تاکید وزیر فعلی اقتصاد نیز قرار گرفته و همتی درباره آن گفته است: «۲۰ سال پیش من به همکاران خود گفتم که بیمه ایران باید خصوصی شود که با مخالفتهای بسیاری همراه بود. ما نباید رقابت را با نرخ شکنی ادامه دهیم. در آن زمان سهم بیمه ایران از صنعت بیمه کشور ۵۰ درصد اما امروز به ۱۸ درصد رسیده است.»
نظر شما