به گزارش آتیه آنلاین، آمارها همچنین حاکی از نرخ برابر یا بیشتر از میانگین کشوری بیکاری در ۱۷ استان کشور است؛ به این معنی که با توجه به نرخ ۷.۵ درصدی بیکاری در تابستان امسال، ۱۷ استان کشور عددی بالاتر از متوسط اعلام شده این شاخص را ثبت کردند.
براساس دادههای مرکز آمار ایران، استانهای سیستان و بلوچستان، خوزستان و کرمانشاه به ترتیب با ۱۴، ۱۳.۱ و ۱۲.۶ درصد بالاترین میزان نرخ بیکاری را در سطح کشور در اختیار دارند؛ مقایسه این نرخ در تابستان سالهای ۱۴۰۲ و ۱۴۰۳ نیز بیانگر روند افزایشی شاخص مذکور در مناطق اشاره شده است.
این بازه مقایسهای همچنین نشاندهنده بیشترین رشد نرخ بیکاری کشور در استان خوزستان با افزایش ۲.۸ درصدی و بهترین داده کاهشی نرخ بیکاری در استان هرمزگان با کاهش ۲.۸ درصدی است. به اعتقاد کارشناسان حوزه کار و اقتصاد، ثبت روند افزایشی یا کاهشی نرخ بیکاری در هر منطقه ناشی از اجرای سیاستهای تاثیرگذار این بخش بهویژه در حوزه اشتغالزایی، جذب سرمایه، کارآفرینی و بهرهمندی از استعدادهای منطقهای و نیروی انسانی در راستای بهبود وضعیت کسب و کار در مناطقه مذکور است.
مقایسه آماری تابستان دو سال اخیر حاکی از ثبت روند افزایشی نرخ بیکاری در ۱۴ استان است؛ در این بازه زمانی شاخص بیکاری یک استان کشور ثابت مانده است. همچنین براساس آخرین خروجی طرح آمارگیری نیروی کار، نرخ شاخص بیکاری در ۱۶ استان نیز در مقایسه سالهای ۱۴۰۲ و ۱۴۰۳ روند کاهشی داشته؛ به این معنی که تعداد بیکاران در این مناطق کاهش یافته است.
کمترین و بیشترین بیکاری در استانهای مرکزی و سیستان و بلوچستان
پایینترین میزان شاخص نرخ بیکاری در سهماهه دوم امسال نیز به ترتیب در استانهای مرکزی با ۴.۳ درصد، مازندران و خراسان رضوی هر کدام با ۵.۱ درصد، آذربایجانغربی با ثبت ۵.۲ درصد و تهران نیز با میزان ۵.۳ درصد ثبت شده است.
این در حالی است که با توجه به نرخ بیکاری ۷.۹ درصدی شاخص بیکاری در تابستان سال قبل، ۱۸ استان نرخ بیکاری کمتر از متوسط کشوری را در بازه زمانی اشاره شده ثبت کردند. استان سیستان و بلوچستان نیز با ثبت نرخ ۱۴ درصدی، بالاترین میزان بیکاری کشور را به نام خود ثبت کرده است؛ بیکاری این استان از ۱۲.۵ درصد در تابستان سال قبل با رشد ۱.۵ درصدی به شاخص ۱۴ درصد رسیده است.
تغییرات شاخص نرخ بیکاری در یکسال اخیر
براساس جدیدترین دادههای مربوط به خروجی طرح آمارگیری نیروی کار در تابستان اخیر، در بازه یکساله منتهی به انتهای تابستان ۱۴۰۳ شاخص نرخ بیکاری از ۷.۹ درصد در تابستان گذشته به ۷.۵ درصد در سهماهه دوم سالجاری رسیده است.
کاهش ۰.۴ درصدی نرخ بیکاری در بازه زمانی یکسال اخیر در حالی رقم خورده که در مدت اشاره شده حدود ۷۰ هزار نفر از بیکاران ۱۵ ساله و بیشتر کشور کاهش داشته است. همچنین در تابستان سال قبل حدود ۲ میلیون و ۱۱۶ هزار نفر در جمع بیکاران قرار داشتند، در حالی که این تعداد در فصل مشابه سالجاری به بیش از ۲ میلیون و ۴۶ هزار نفر رسیده است.
۶۷۷ هزار زن و بیش از یک میلیون و ۳۶۹ هزار مرد بیکارند
مطابق جدیدترین دادههای مربوط به بیکاری، کاهش ۱.۲ درصدی بیکاری زنان در برابر کاهش ۰.۲ درصدی بیکاری مردان در محدوده ساله منتهی به تابستان گذشته ثبت شده است؛ بر این مبنا شاخص نرخ بیکاری زنان ۱۵ ساله و بیشتر در تابستان دو سال اخیر به ترتیب ۱۵.۴ درصد و ۱۵.۲ درصد ثبت شده است. در حال حاضر آخرین حدود ۶۷۷ هزار زن بیکار و بالغ بر یک میلیون و ۳۶۹ هزار مرد بیکار در سطح کشور در آمار بیکاران قرار دارند.
در یکسال اخیر نیز بین گروه سنی ۱۵ تا ۲۴ ساله در مقایسه با محدوده سنی ۱۸ تا ۳۵ ساله با کاهش بیکاری بیشتری مواجه بودهاند. همینطور کاهش ۰.۷ درصدی نرخ بیکاری جوانان ۱۵ تا ۲۴ ساله در حالی ثبت شده که این نرخ از ۱۹.۴ درصد در تابستان سال قبل به ۲۰.۱ درصد در سهماهه دوم امسال رسیده است.
در این محدوده سنی اکنون بالغ بر یک میلیون و ۴۵۵ هزار بیکار با سهم ۱۴.۸ درصدی برآورد شده و این در حالی است که این نرخ در سال گذشته ۱۵ درصد برآورد شده است
امسال فارغالتحصیلان، کمتر بیکار بودهاند
محاسبات حوزه شاخص بیکاری نشاندهنده این است که در یکسال اخیر، فارغالتحصیلان بیکاری کمتری را تجربه کردهاند. نرخ بیکاری ۱۲ درصدی سال قبل دانشآموختگان و شاخص بیکاری ۱۱.۶ درصدی آنان در سالجاری نشان از کاهش ۰.۴ درصدی بیکاری این گروه اجتماعی دارد. در حال حاضر حدود ۸۹۸ هزار دانشآموخته بیکار در سطح کشور برآورد شده، در حالی است آمار این بخش در سال گذشته ۹۰۵ هزار نفر برآورد شده است.
بر اساس خروجی نتایج طرح آمارگیری نیروی کار مرکز آمار ایران، اکنون بیش از ۴۲۴ هزار فارغالتحصیل مرد بیکار و حدود ۴۷۳ هزار دانشآموخته زن بیکار در سطح کشور جویای شغل موردنظر هستند.
نظر شما