به گزارش آتیهآنلاین، زمزمههای گرانی نان از سال گذشته آغاز شد و در این مدت بارها از سوی مسئولان مختلف بر این نکته تاکید شد که دولت برنامهای برای افزایش قیمت قوت غالب مردم ندارد اما مدتی است در عمل نانواییها قیمت را بالا بردهاند و گویی این افزایش قیمت تا حدودی نیز سلیقهای و در هر واحدی به یک میزان بوده است.
در این میان آخرین روزهای هفته گذشته حمیدرضا رستگار، رئیس اتاق اصناف تهران با بیان اینکه احتمال تغییر در مسئولیت حوزههای مربوط به آرد و نان با توجه به تغییر دولت وجود دارد، چنین گفته بود که «برای اینکه تصمیم در مورد قیمت نان پایدار باشد ممکن است جلسه مربوط به تعیین تکلیف قیمت با تاخیر برگزار شود تا تغییر در مسئولیتها باعث تصمیمگیری جدید در این حوزه نشود.»
وی در صحبتهای خود در پاسخ به ناهماهنگیهایی که اکنون در واحدهای صنفی وجود داشته و هر کدام به یک میزان قیمت خود را افزایش دادهاند، توضیح داده بود: «پیرو موضوع مهم تصمیمگیری در مورد قیمت نان، هفته گذشته جلسهای با حضور اتحادیههای مختلف از جمله اتحادیه نان سنگگ، نان فانتزی، نان لواش و بربری برگزار و بررسیهای انجامشده از سوی اتحادیهها در مورد وزن و قیمت نان در جلسه مطرح شد.»
به گفته رستگار در این جلسه «مقرر شد جلسهای مشترک با استانداری به عنوان تنظیمگر شورای آرد و نان با همراهی کارگروه آرد و نان اتاق اصناف برگزار شود و در این جلسه قیمت نان قطعی شود.»
وی با تاکید بر اینکه به محض اتخاذ تصمیم جدید درباره قیمت نان، اطلاعرسانی عمومی انجام میشود، افزایش قیمت نان را غیرقانونی برشمرده و گفته بود: «با توجه به اینکه مصوبهای در این خصوص صادر نشده و هنوز تصمیمی برای افزایش قیمتها اتخاذ نشده، افزایش قیمتها در حوزه نان غیرقانونی بوده و مورد تایید نیست.»
حال حتی بهطور غیر قانونی بسیاری از نانواییها در شهرهای مختلف دست به تغییر قیمت زدهاند و اقدام به افزایش ۵۰ تا ۱۰۰ درصدی نرخ خود کردهاند و آنطور که مشخص است نظارتی جدی نیز روی کار آنها صورت نگرفته و با این اقدام غیرقانونی آنها برخوردی بازدارنده صورت نگرفته که در سطحی چنین وسیع این اعمال قیمت جدید ادامه دارد.
افزایش قیمت نان ۱۴۰۳ چقدر است؟
بر اساس مصوبه ستاد تنظیم بازار، در نانواییهای دولتی که البته تعداد آنها هم چندان زیاد نیست، قیمت هر عدد نان بربری ساده با وزن چانه ۶۰۰ گرمی ۲ هزار و ۵۰۰ تومان، سنگک ساده با وزن چانه ۶۵۰ گرمی ۳ هزار تومان، تافتون سنتی با وزن چانه ۲۵۰ گرمی یکهزار و ۲۰۰ تومان، تافتون گردان (برقی) با وزن چانه ۲۲۰ گرمی یک هزار تومان، لواش و تافتون گردان ماشینی وزن چانه ۱۶۰ گرمی ۵۰۰ تومان بوده است.
اما مشاهدات میدانی گویای آن است که در نانواییهای آزادپز طی روزهای گذشته قیمت نان سنگکی که پیش از این ۵ هزار تومان بود در موارد متعدد به ۱۰ هزار تومان رسیده است.
نان بربری از سه هزار تومان به ۶ هزار تومان افزایش قیمت داشته و نان تافتون نیز از رشد قیمتها عقب نمانده و با افزایش ۵۰ درصدی از رقم هزار تومان به ۲ هزارتومان رسیده است.
قیمت نانواییهای آنلاین نیز گویای آن است که نان سنگک ساده ۸ هزار تومان بوده و باتوجه به نوع تزئینات روی نان که با کنجد، سیاه دانه، زیره یا سبزیجات باشد ممکن است تا ۱۵ هزار تومان هم قیمت افزایش یابد.
همچنین نان بربری در این نانوایی آنلاین در نوع ماشینی کنجدی۷هزار تومان بوده و باتوجه به سبوس یا سبزیجات استفاده شده برای تزئین آن تا ۱۵ هزار تومان هم فروخته میشود.
برای هر عدد نان تافتون نیز که ممکن است ساده یا سبوسدار باشد قیمتی از ۲ هزار و ۵۰۰ تا ۳ هزار و ۵۰۰ تومان در نظر گرفته میشود.
البته ناگفته نماند که طی ماه های اخیر در استانهای مختلف کشور شاهد افزایش ۲۲ تا ۲۵ درصدی قیمت نان در نانواییهای دولتی بودیم اما حتی در استانهایی که خبر افزایش قیمت نان در آنها بطور رسمی اعلام شده بود تاکید بر آن بود که سقف افزایش قیمت نان طبق مجوز کشوری برای استان ها ۲۵ درصد است و افزایش بالاتر از این عدد قانونی نیست.
همچنین اعلام شده بود از سال ۱۴۰۰ قیمت نان دولتی تغییری نداشته و تنها ۴۰ درصد دولت به عنوان یارانه به نانوایان پرداخت میکند که این موضوع بر روی کیفیت نان، وضعیت معیشت صنف نانوایان و غیره تاثیر گذاشته و حال مجوز افزایش قیمت نان تا حدودی می تواند وضعیت کیفیت و معیشت نانوایان را بهبود ببخشد.
همچنین تاکید شده بود افزایش قیمت نان فقط برای نانوایی های دولتی است و تغییر قیمت برای نانوایی های غیردولتی توسط اداره صمت و صنف انجام می شود.
این در حالیست که از تابستان سال گذشته در شهرها و استانهای مختلف کشور اخباری درباره گرانی و حتی در مقاطعی سهمیهبندی نان منتشر شد اما در همان دوره احمد قیومی، معاون وقت استاندار تهران چنین تاکید کرد که «تاکنون هیچ مصوبهای مبنی بر افزایش قیمت انواع نان در شهرستان تهران نداشته ایم و فقط نوع آرد برخی خبازی ها تغییر کرده است.»
با این وجود سال گذشته رئیس اتحادیه نانوایان سنگکی تهران چنین اعلام کرده بود که «از سال ۱۴۰۰ دستمزد کارگرها گران شده اما قیمت نان زیاد نشده و این در حالیست که ۹۰ درصد هزینههای نانوایی از بازار آزاد تامین میشود.»
حال در شرایطی که تاکید میشود افزایش قیمت نان در شهری مانند تهران غیرقانونی است مردم با قیمتهای تغییر کرده و گاها متفاوت مواجه هستند. رئیس اتاق اصناف تهران اینگونه توصیه کرده است که «افراد درصورت مشاهده هرگونه گرانفروشی میتوانند تخلفات را از طریق شماره ۱۲۴ یا بازرسی اتاق اصناف به صورت حضوری، مکتوب یا تلفنی اعلام کنند.»
نظر شما