- غربالگری به منظور تشخیص به موقع سرطان پروستات: مردانی که ریسک بروز این نوع سرطان در آنها معمولی است بهتر است غربالگری سرطان پروستات را در سن ۵۵سالگی شروع کنند. اما اگر در گروههای پرخطر قرار دارند باید از سن ۴۰ سالگی غربالگری سرطان پروستات را انجام دهند. تصمیمگیری در ارتباط با شروع غربالگری باید با نظر پزشک باشد. این غربالگری شامل عکسبرداری دیجیتال یا انجام آزمایش خون آنتیژن پروستات است. در صورتی که نتیجه آزمایش بالاتر از سطح متوسط و نتیجه اسکن دیجیتال طبیعی باشد، احتمالاً پزشک درخواست انجام تست شاخص سلامت پروستات را خواهد داد.
- حفظ وزن مناسب: بر اساس مطالعات انجام شده، چاقی خطر ابتلا به سرطان پروستات را افزایش میدهد. مردانی که شاخص توده بدنی آنها بالاتر از ۳۰ باشد، خطر ابتلا به سرطان پروستات در آنها بیشتر است.
- اجتناب از استعمال دخانیات: ترک سیگار باعث افزایش سطح سلامت میشود و ریسک ابتلا به سرطان را کاهش میدهد.
- ورزش منظم: مطالعات مربوط به ریسک سرطان پروستات و ورزش، نشان میدهد افرادی که ورزش میکنند ممکن است خطر ابتلا به سرطان پروستات در آنها کاهش پیدا کند. ورزش منظم علاوه بر حفظ تناسب اندام باعث کم شدن التهاب و بهبود عملکرد سیستم ایمنی بدن برای مبارزه با بیماریها شده و تأثیرات منفی حاصل از نداشتن فعالیت جسمانی را از بین میبرد.
- چکاپ و آزمایش منظم: انجام چکاپ و معاینات منظم به منظور تشخیص به موقع سرطان پروستات یکی از بهترین روشهای پیشگیری است.
- رعایت بهداشت عمومی مهمترین راه برای جلوگیری از ابتلا به التهاب پروستات است.
- پرهیز از نشستن طولانیمدت: نشستن زیاد باعث ایجاد فشار بر روی پروستات و به دنبال آن به وجود آمدن التهاب میشود. بدین ترتیب توصیه میشود که حتماً پس از چند ساعت نشستن، برخیزید و کمی پیادهروی کنید.
- انجام حرکات کششی: این حرکات باعث کاهش علائم در مردانی میشود که به التهاب پروستات مبتلا هستند. از طرفی ورزش کردن با کاهش استرس که یکی از علل اصلی انواع بیماریهای پروستات است، ارتباط مستقیم دارد.
تغذیه مناسب برای پیشگیری از ابتلا به سرطان پروستات
رعایت کردن برخی نکات باعث میشود که ریسک بروز سرطان پروستات کاهش پیدا کند. یکی از علتهای اصلی پیدایش این سرطان تغذیه است. نتایج پژوهشها حاکی از این است که بزرگی پروستات خوشخیم را میتوان با رژیم غذایی و غذاهای مفید برای پروستات کنترل کرد. مواد غذایی مفید برای پروستات عبارتاند از:
- ماهی قزلآلا: بهخاطر داشتن اسید چرب از التهاب جلوگیری میکند.
- گوجهفرنگی: یک آنتیاکسیدان طبیعی سرشار از لیکوپن است که برای پیشگیری از ابتلا به سرطان پروستات و کنترل روند پیشروی بیماری مفید است. هندوانه و سایر خوراکیهای قرمز هم دارای آنتیاکسیدان قدرتمندی به نام لیکوپن هستند. این ترکیب شیمیایی به مدت طولانی در بدن ذخیره نمیشود پس باید یک ماده غذایی لیکوپن دار بهطور منظم مصرف شود تا کمبود آن در بدن جبران شود. جذب لیکوپن از گوجه فرنگی پخته شده راحتتر است. همچنین لیکوپن با رسیدن گوجه در آن انباشته میشود. پس گوجهفرنگی هرقدر قرمزتر باشد، بهتر است.
- مغزها و آجیلها: میزان روی بالایی دارند که روی مورد نیاز پروستات را تأمین میکنند.
- توتها: زغالاخته، تمشک، شاتوت، توتفرنگی سرشار از آنتیاکسیدان هستند که رادیکالهای آزاد را از بین میبرند.
- مرکبات: حاوی ویتامین (C) هستند که سلامت پروستات را حفظ میکنند.
- سیر و پیاز
- دانه کنجد: به خاطر داشتن روی جزء غذاهای مفید برای پروستات به شمار میآید.
- فلفل دلمهای: به خاطر داشتن ویتامین (C) اهمیت زیادی در حفظ سلامت پروستات دارد.
- آووکادو: حاوی ماده بتاسیتوزترول است که علائم بزرگی پروستات را کاهش میدهد. به همین دلیل در صدر محبوبترین مواد غذایی مفید برای پروستات قرار میگیرد.
- ویتامین دی: این ویتامین میتواند از شما در برابر سرطان پروستات و سایر انواع بیماریها محافظت کند. مصرف غذاهای حاوی ویتامین (D) از قبیل روغن جگر ماهی کاد، ماهی سالمون و یک نوع قارچ خشک شده میتواند بسیار کارآمد باشد. باید به این توجه کرد که نور آفتاب یک منبع عالی برای ساخت ویتامین دی است. روزانه حدود ۱۰ دقیقه بدون ضد آفتاب در مقابل نور آفتاب قرار بگیرید.
- سبزیجات: خانواده کلم شامل کلم بروکلی، گل کلم، کلم بروکسل، اسفناج و کلمپیچ است که میتوانند روند پیشرفت سرطان پروستات را کند کنند و ریسک بروز نوع بدخیم آن را کاهش دهند.
- قهوه: نتایج بررسی محققان در مورد تأثیرات قهوه بر خطر ابتلا به سرطان نشان میدهد که قهوه و قابلیت آنتیاکسیدانی آن میتواند خطر ابتلا به سرطان پروستات و برخی دیگر از انواع بیماریها را کاهش دهد.
- سویا: به یک گروه خاص از گیاهان تعلق دارد و برخی از مواد شیمیایی موجود در آن در سایر گیاهان از قبیل نخود و لوبیا و عدس یافت میشود. همچنین منبع غنی دیگری که میتوان نام برد محصولاتی از قبیل شیر سویا، ماست، توفو، نان سویا، میسو و... هستند.
- انار: این میوه هم مانند دیگر میوهها و صیفیجات قرمزرنگ، منبع غنی از انواع آنتیاکسیدان است. آنتیاکسیدانها ممکن است به جلوگیری از بیماریهای مزمن مرتبط با استرس اکسیداتیو کمک کنند. تحقیقات مؤسسه ملی سرطان آمریکا نشان داده که مصرف منظم آب انار میتواند به حفظ سلامت پروستات کمک زیادی کند.
نظر شما