روند رو به بهبود فضای کسب و کار در کشور

مطالعات مرکز پژوهش‌های اتاق بازرگانی، ایران نشان می‌دهد فضای کسب و کار کشور در تابستان امسال نسبت به بهار ۱۴۰۱، از نگاه فعالان اقتصادی بهبود یافته است.

به گزارش خبرنگار آتیه آنلاین، بررسی گزارش‌های منتشر شده توسط مرکز پژوهش‌های اتاق ایران نشان می‌دهد بر اساس نتایج حاصل از پایش ملی محیط کسب‌وکار ایران در تابستان ۱۴۰۱، شاخص ملی ۵.۸۸ (نمره بدترین ارزیابی ۱۰ است) محاسبه شده است که از وضعیت این شاخص نسبت به ارزیابی فصل گذشته (بهار ۱۴۰۱ با میانگین ۶.۰۷) مساعدتر است.
این مرکز در بهار ۱۴۰۱، رقم شاخص ملی این فصل (۶.۰۷) را نسبت به شاخص ارزیابی فصل گذشته (زمستان ۱۴۰۰ با میانگین ۵.۸۳) نامساعدتر توصیف کرده بود. مطالعه مرکز پژوهش‌های اتاق بازرگانی با رویکرد تلفیق داده‌های پیمایشی با داده‌های آماری بر اساس نظریه عمومی کارآفرینی شین ارائه می‌شود.
در این گزارش، داده‌های پیمایشی حاصل از ادارک سنجی از وضعیت مولفه‌های محیط کسب و کار کشور با بررسی نظرات فعالان اقتصادی زیر مجموعه سه اتاق و با استفاده از روش پرسشنامه الکترونیک و همچنین آمارگیری تلفنی به کمک یارانه انجام می‌شود. داده‌های آماری نیز از منابع رسمی کشور تهیه و مورد استفاده قرار می‌گیرد.
ثابت بودن عوامل نامناسب در محیط کسب و کار
در تابستان ۱۴۰۱، فعالان اقتصادی مشارکت‌کننده در این پایش، سه عامل غیرقابل پیش‌بینی بودن و تغییرات قیمت مواد اولیه و محصولات، بی‌ثباتی سیاست‌ها، قوانین و مقررات و رویه‌های اجرایی ناظر بر کسب‌وکار و همچنین دشواری تأمین مالی از بانک‌ها را نامناسب‌ترین مؤلفه‌های محیط کسب‌وکار کشور نسبت به سایر مؤلفه‌ها ارزیابی کردند. در بهار امسال نیز همین سه عامل به‌عنوان گزینه‌های نامناسب کننده محیط کسب وکار معرفی شده بود.
بر اساس یافته‌های این طرح در تابستان ۱۴۰۱، استان‌های کرمان، اردبیل و بوشهر به‌ترتیب دارای نامساعدترین وضعیت محیط کسب‌وکار و استان‌های مرکزی، قزوین و فارس به‌ترتیب دارای مساعدترین وضعیت محیط کسب‌ وکار نسبت به سایر استان‌ها ارزیابی شده‌اند.
این در حالی است که در بهار امسال، استان‌های قم، کرمان و بوشهر به‌ترتیب دارای بدترین وضعیت محیط کسب‌وکار و استان‌های آذربایجان غربی، مرکزی و آذربایجان شرقی به‌ترتیب دارای بهترین وضعیت محیط کسب‌وکار نسبت به سایر استان‌ها ارزیابی شده‌ بودند.
افزایش ظرفیت فعال بنگاه‌ها
براساس یافته‌های طرح، میانگین ظرفیت فعالیت (واقعی) بنگاه‌های اقتصادی شرکت کننده در فصل تابستان ۱۴۰۱ معادل ۴۱.۱۵ درصد بوده است که نسبت به همین میزان در بهار ۱۴۰۱ (۳۹.۵۱ درصد) با افزایش ۱.۶۴ واحدی مواجه شده‌است.
فعالان اقتصادی در بهار امسال به طور متوسط، میزان تاثیر کرونا بر کسب‌وکار را ۵.۱۱ ارزیابی کرده‌اند. در حالی که در تابستان این رقم به ۴.۷۹ می‌رسد.
بر اساس نتایج این پایش در تابستان ۱۴۰۱، وضعیت محیط کسب‌وکار در بخش کشاورزی (۵.۸۱) در مقایسه با بخش‌های خدمات (۵.۷۸) و صنعت (۵.۷۶) نامناسب‌تر ارزیابی شده است.
محیط کسب و کار به مجموعه عواملی گفته می‌شود که بر عملکرد یا اداره بنگاه اقتصادی موثر هستند اما تقریبا خارج از کنترل مدیران بنگاه‌ها قرار دارند. عواملی نظیر قوانین و مقررات، میزان بارندگی، فرهنگ کاری در یک منطقه و ... که در کشورها و مناطق جغرافیایی گوناگون، در هر رشته کاری و نیز در طول زمان متفاوت هستند بر کسب و کارها تاثیر دارند.
بهبود محیط کسب و کار یکی از مهمترین راهبردهای توسصعه اقتصادی کشورها به شمار می‌رود. هرچه محیط کسب و کار یک کشور شرایط بهتری داشته باشد، بهره‌برداری از فرصت‌های کارفرینی بیشتر می‌شود. عملکرد اقتصادی کشور بهبود یافته و خلق ارزش و ثروت در جامعه بیشتر می‌شود. به همین دلیل در سال ۱۳۹۰، نمایندگان مجلس قانون بهبود مستمر فضای کسب و کار را تصویب کردند.

کد خبر: 57057

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 5 + 12 =