به گزارش آتیه آنلاین به نقل از روزنامه ایران، با توجه به تغییرات گسترده آب و هوایی در سراسر جهان، امنیت غذایی بسیاری از کشورها با بحران روبهرو شده، به طوری که این کشورها بهدلیل کمبود مواد غذایی با تورم زیادی روبهرو شدهاند.
این تغییرات اقلیمی و خشکسالی در یک دهه اخیر میزان تولیدات برخی از کالاهای اساسی و محصولات کشاورزی را در کشورمان با کاهش روبهرو کرده است. به طوری که آمارها نشان میدهد خشکسالی سبب شده سهم محصولات کشاورزی از صادرات غیرنفتی طی ۲۰ سال اخیر از ۲۴ درصد به ۱۸ درصد برسد.
از طرف دیگر طی یک سال اخیر وقوع جنگ بین اوکراین و روسیه سبب شده بسیاری از محصولات کشاورزی جهش قیمت زیادی به خود بگیرند به همین دلیل کشورهای مختلف تلاش میکنند تا میزان ذخایر کالاهای اساسی و محصولات کشاورزی خود را بالا ببرند.
به همین دلیل میتوان نتیجه گرفت که قیمت مواد غذایی در جهان بر اثر عواملی مانند افزایش شوکهای اقلیمی، برداشت ضعیف محصولات، افزایش تقاضای جهانی، درگیریهای منطقهای و بحران ویروس کرونا از سال ۲۰۱۸ سیر صعودی داشته است اما با شروع جنگ روسیه و اوکراین بحران مواد غذایی رشد بیشتری را تجربه کرده است، به طوری که چین از ترس افزایش کمبود مواد غذایی در سراسر جهان بیش از نصف غلات جهان را وارد و در انبارهای خود ذخیره کرده است.
افزایش ذخایر کالاهای اساسی با شروع دولت سیزدهم
از زمان آغاز به کار دولت سیزدهم تاکنون، وزارت جهاد کشاورزی برنامه افزایش تولید محصولات کشاورزی و نائل شدن به خودکفایی در کالاهای اساسی را در دستور کار قرار داده است.
از این رو طی بیش از یکسال اخیر این وزارتخانه علاوه بر افزایش قابل توجه میزان خرید محصولات اساسی کشاورزی و کاهش محسوس قیمت نهادههای کشاورزی شامل کود و سم، توسعه کشت قراردادی و خرید حمایتی برخی از محصولات را در دستور کار قرار داده است.
علاوه بر این اجرای الگوی کشت محصولات کشاورزی و طرح جهش تولید در دیمزارها در دستور کار این وزارتخانه قرار گرفت تا خودکفایی تولید کالاهای اساسی محقق شود.
به طوری که طی یکسال اخیر میزان تولید برنج ۲۵ درصد، جو ۳۰ درصد و میزان خرید تضمینی گندم ۵۵ درصد رشد داشته است، علاوه بر این در تولید انواع سبزی و صیفیجات کشورمان خودکفا بوده و صادرات ۱ میلیارد و ۲۰۰ میلیون دلاری را در یک سال اخیر تجربه کرده است.
طی این مدت تولید محصولات باغی افزایش ۷ درصدی داشته و سطح زیر کشت گیاهان دارویی به ۲۸۰ هزار هکتار رسیده و تعداد گلخانههای کشور از مرز ۲۳۰۰ هکتار فراتر رفته است.
برای تولید مرغ در کشورمان نیز میزان جوجهریزی واحدهای مرغداری به ۱۳۵ میلیون قطعه رسیده و در تولید محصولات آبزیپروری ۲۵ درصد، در تولید ماهی در قفس ۲۵ درصد و در تولید میگو نیز ۲۷ درصد رشد تولید داشتهایم.
افزایش ۱۶۰ درصدی ذخایر محصولات کشاورزی
در همین خصوص سیدجواد ساداتینژاد، وزیر جهاد کشاورزی با بیان اینکه ذخایر گندم کشور ۴۰ درصد افزایش یافته افزود: ذخایر برخی محصولات کشاورزی نیز ۱۶۰ درصد افزایش داشته است.
وی افزود: تأمین پایداری و امنیت غذا از رسالتهای جهاد کشاورزی است و تأمین غذای با کیفیت، سالم و ارزان با تکیه بر تولید داخل و نیز خودکفایی در محصولات کشاورزی از برنامههای این وزارتخانه است.
وزیر جهاد کشاورزی گفت: امروز باید تلاش شود تا دام در طی مدت سه ماه به وزن ایدهآل برسد تا شاهد تولید غذای ارزان در این بخش باشیم.
ساداتینژاد افزود: با توجه به شرایط اقلیمی کشور وزارت جهاد کشاورزی برنامه تحولی دارد و در این راستا باید تلاش شود تا دارای حاکمیت غذا در منطقه غرب آسیا شویم.
وی با بیان اینکه ذخایر گندم کشور ۴۰ درصد افزایش یافته افزود: ذخایر برخی محصولات کشاورزی نیز ۱۶۰ درصد افزایش داشته است.
انبارها و سیلوها پر از کالای اساسی است
مهدی سروی، کارشناس مسائل کشاورزی و امنیت غذایی در گفتوگو با «ایران» در خصوص افزایش تولید محصولات کشاورزی در کشور گفت: طی یک سال اخیر با تدابیر وزارت جهاد کشاورزی و افزایش ۱۳۰ درصدی قیمت خرید تضمینی گندم شاهد افزایش تولید این کالای اساسی بودهایم.
وی افزود: از طرف دیگر میزان تولید برنج، دانههای روغنی، جو و دیگر محصولات اساسی کشاورزی نیز با جهش روبهرو بوده که در کنار واردات قابل توجه این محصولات هماکنون سیلوها و انبارهای ذخایر محصولات کشاورزی سرشار از کالا است.
این کارشناس مسائل کشاورزی و امنیت غذایی تصریح کرد: با توجه به اینکه همه کشورهای جهان در تلاشند تا امنیت غذایی خود را از طریق افزایش تولید و واردات تأمین کنند به نظر میرسد عملکرد وزارت جهاد کشاورزی در این خصوص قابل تقدیر است.
نظر شما