لزوم توجه به تامین نقدینگی شرکت‌های داروسازی

مدیر عامل شرکت آنتی بیوتیک سازی ایران گفت: با توجه به حذف ارز ترجیحی دارو لازم است به مسئله تامین نقدینگی شرکت‌های داروساز توجه شود.

سید احمد موسوی مدیر عامل شرکت آنتی بیوتیک سازی ایران در گفت‌وگو با آتیه آنلاین بیان کرد: در حال حاضر یکی از مشکلات شرکت‌های داروسازی بحث تامین مالی است.

وی افزود: ارز تخصیص یافته به دارو، ارز نیمایی است و به این ترتیب قیمت ارز برای شرکت‌های داروسازی ۶.۳ تا ۶.۴ برابر شده است. پس ما برای تامین نیازهای خود حداقل شش تا هفت برابر منابع بیشتری نیاز داریم.

موسوی ادامه داد: این در حالی است که بانک‌ها به اندازه پارسال هم به ما کمک نمی‌کنند. سال گذشته ۵۰ میلیارد تن حد (سقف) اعتباری داشتیم و در شرایطی که امسال ۶ ماه از سال گذشته است و به ۶ برابر منابع بیشتر نیاز داریم، هنوز آن ۵۰ میلیارد تن حد اعتباری پارسال را نتوانستیم از بانک رفاه بگیریم.

وی افزود: اگر امسال را به نام سال حمایت از تولید نامگذاری کردیم، متاسفانه راهکارها را ندیدیم. بانک‌های ما توان مالی لازم برای تامین نیازهای شرکت‌های داروساز را ندارند و بانک مرکزی هم یکسری محدودیت‌هایی را برای آنها تعریف کرده که دستشان را بسته است و نمی‌توانند منابع در اختیار ما قرار دهند.

مدیر عامل شرکت آنتی بیوتیک سازی ایران هشدار می‌دهد: اگر به این روال پیش برود، خیلی از شرکت‌ها با مشکل تامین نقدینگی مواجه می‌شوند و مجبورند تولیدات خود را کاهش دهند. به این ترتیب بحث‌های جدی تامین دارو خواهیم داشت.

وی اضافه کرد: دولت باید به جد به این قضیه بپردازد و برنامه‌ریزی کند که نقدینگی شرکت‌ها را در پنج تا شش ماه تامین کند تا چرخه تامین منابع تکمیل شود.

تاکید بر تولید حد واسط‌های دارویی

به گفته موسوی مواد موثره، حوزه‌ای است که تاثیر شایانی بر کیفیت محصول و عدم وابستگی در این حوزه دارد. باید دولت و معاونت علمی و فن‌آوری ریاست جمهوری اجماعی ایجاد کنند که تولید حد واسط‌های دارویی در کشور مثل ماده موثره جدی گرفته شود و تا حد امکان وابستگی ایران در این حوزه کم شود.

وی درباره وضعیت تولیدات شرکت تحت مدیریتش گفت: شرکت ما زیر مجموعه شرکت سرمایه‌گذاری دارویی تامین اجتماعی (تی‌پی‌کو) و در نهایت زیر مجموعه شستا و سازمان تامین اجتماعی است. حدودا ۲۱ سال است که تولید آنتی بیوتیک را انجام می‌دهیم و از سال ۱۳۸۰ در این حوزه فعال هستیم. در حال حاضر ۶۰ تا ۷۰ درصد کل نیاز آنتی بیوتیک کشور را در دسته‌جات مختلف تولید می‌کنیم.

مدیر عامل شرکت آنتی بیوتیک سازی ایران بیان کرد: در حوزه پنی سیلین تولیدکننده آموکسی سیلین و آمپی سیلین هستیم. در دسته سفالسپورین‌ها تولیدکننده سفالکسین و سفکسیم هستیم. در خانواده ماکرولیدها تولیدکننده آزیترومایسین هستیم. در این پنج تا شش محصول که ترکیبات اصلی مورد مصرف در کشور هستند، بخش عمده نیاز کشور را تولید می‌کنیم.

دو برابر شدن تولید محصول در شرکت

موسوی عنوان کرد: در دو سه سال گذشته علاوه بر آنتی بیوتیک‌ها به تولید محصولات جنرال (عمومی) هم ورود پیدا کرده‌ایم. اکنون محصولاتی مثل آکسیلوویر و ... را که در گروه محصولات عمومی هستند، تولید می‌کنیم و برنامه داریم که چهار یا پنج محصول عمومی دیگر را هم به محصولات خود اضافه کنیم.

وی افزود: در بحث تولید و افزایش تولید، از سال ۹۷ تاکنون تولیدات محصولات قبلی خود را دو برابر کرده‌ایم. در سال ۹۷ ظرفیت تولید آموکسی سیلین ما ۴۵۰ تن بود و اکنون به ۹۰۰ تن رسیده است.

مدیر عامل شرکت آنتی بیوتیک سازی ایران ادامه داد: همین قضیه درباره سفالوسپورین‌ها هم اتفاق افتاده است. تولید در این محصول دو برابر شده است و از سال گذشته ۲۵۰ تن ظرفیت جدید برای محصولات عمومی با بهینه‌سازی و ایجاد سایت جدید ایجاد کردیم.

وی افزود: به این ترتیب می‌توانیم به اندازه کل نیاز کشور محصولاتی مثل آزیترومایسین، سیتوگلیترین، آسیکلوویر، ناکوتیاپین را در این مجموعه تولید کنیم. در حال حاضر چند تولیدکننده دیگر هم در این حوزه وجود دارند و ما سهمی از بازار را داریم.

موسوی درباره وضعیت تولید ماده اولیه بیان کرد: همه محصولات دارویی یکسری مواد استاتیک(استاتیک متریال) برای تولید دارد که درصدی داخلی است و درصدی از کشورهای دیگری مثل چین و هند می‌آید.

وی ادامه داد: کلا در دنیا عمده مواد موثره متعلق به شرکت‌های بزرگ چند ملیتی هستند و در چین و هند تولید می‌شوند. بازار دنیا در حوزه ماده موثره در اختیار چین و هند است.

اصلاح کیفیت برای حفظ محیط زیست

مدیر عامل شرکت آنتی بیوتیک سازی ایران بیان کرد: در این شرکت اقداماتی برای بهبود کیفیت داروها در راستای مباحث محیط زیستی انجام شده است.

وی افزود: ما تا پنج یا ۶ سال قبل تولیداتمان به روش‌های سنتزهای شیمیایی بود که بار آلایندگی آن بالا است و میزان مصارف حلالش زیاد است. از سال ۹۵ و ۹۶ تکنولوژی خود را به تکنولوژی روز دنیا ارتقاء دادیم. در حال حاضر تعداد محدودی از شرکت‌ها با روش ما کار می‌کنند.

موسوی عنوان کرد: محصولات آنتی بیوتیک را به روش بایوکاتالیست یا به روش آنزیمی تولید کردیم که در محیط آبی انجام می‌شود. این شیوه عاری از هرگونه حلالی است و کیفیت محصول آن ارتقاء یافته است. این شیوه کمک کرده است که ۸۰ تا ۹۰ درصد بار آلاینگی زیست محیطی کاهش یابد.

موسوی افزود: به این ترتیب امنیت پرسنل خیلی بالا رفته است. به خاطر اینکه آلودگی محیط کار هم با این فرآیند خیلی پایین آمده است. در این فرآیند کیفیت بالا رفته است و قیمت تمام شده پایین آمده است.

آموزش تنها راه کاهش مصرف آنتی بیوتیک

مدیر عامل شرکت آنتی بیوتیک سازی ایران درباره افزایش مصرف آنتی بیوتیک در کشور بیان کرد: رویه مصرف آنتی بیوتیک در کشور مناسب و درست نیست. دوستان بدون نسخه از داروخانه این ترکیبات را تحویل می‌گیرند که شیوه‌ای صد درصد اشتباه است.

وی ادامه داد: در سیاستگزاری‌های کلان، نظام باید با آموزش و ترویج مصرف درست آنتی بیوتیک، این مشکل را حل کند. پزشکان و داروخانه‌ها باید به این مسئله حساس باشند و بدون نسخه به مردم دارو نفروشند. باید این مسایل آموزش داده شود.

موسوی عنوان کرد: در شرایطی که به دارو ارز ترجیحی اختصاص می‌یافت، قیمت پایین بود و خروج دارو از کشور زیاد بود. کل نیاز ایران به آموکسی سیلین ۷۰۰ تا ۸۰۰ تن در سال است اما در دو سه سال گذشته بالای ۱۲۰۰ تن از این دارو در کشور مصرف شده است که نشان می‌دهد درصد زیادی خروج این محصول از کشور وجود داشته است.

وی افزود: با اتفاقاتی که اخیرا افتاده است و بحث دارویار مطرح شده و قیمت دارو اصلاح شده است، جلوی چنین اتفاقاتی گرفته شده است. مصرف هم منطقی‌تر خواهد شد زیرا دریافت دارو بدون نسخه گران تمام می‌شود. بنابراین پیش‌بینی می‌کنیم مصرف دارو کاهش یابد.

مدیر عامل شرکت آنتی بیوتیک سازی ایران گفت: اگر داروخانه‌های ما روی فروش بدون نسخه تمرکز کنند، می‌توان این مباحث را کنترل کرد.

وی مهمترین مشکل شرکت تحت مدیریتش را در سال گذشته تخصیص نامناسب ارز اعلام کرد و افزود: به دلیل اینکه با محدودیت منابع ارزی مواجه بودیم، نمی‌توانستیم به قدر نیاز ارز دریافت کرده و خرید انجام دهیم.

کد خبر: 53321

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 8 + 0 =