به گزارش آتیه آنلاین، خانه تحلیل بنیادی ایران «گزارش جامع اقتصاد ایران» را منتشر کرد. بر اساس مطالعات این مرکز، در پیکهای تورمی شاخص قیمتهای کالایی رشد بیشتر داشته است اما علت این موضوع به نرخ دلار باز میگردد. به دلیل اهمیت واردات برخی مواد اولیه در تولید کالاها، ضریب حساسیت سبد کالایی نسبت به خدمات بیشتر است.
به اعتقاد پدید آورندگان این گزارش، رشد نرخ ارز در ایران تاثیر قابل ملاحظهای روی پارامترهای اقتصادی کشور داشته است. در بازه سال ۹۱ تا ۱۴۰۰ تورم بخش معدن در پیک خود به ۱۵۵ رسیده است. تورم بخش صنعت در پیک به ۹۵، درصد، تورم بخش کشاورزی ۷۷ درصد، بخش برق به ۶۲ درصد و بخش خدمات که روند با ثباتی داشته است تورم حدود ۵۰ درصد را تجربه کرده است.
در این پژوهش آمده است که جهش ارزی اخیر و پیک تورمی، به شدت سبد کالایی خانوار را تحت تاثیر قرار داده است. اما در بخش تورم دهکهای بالا و پایین جامعه در روند صعودی تورم، دهک بالای جامعه بیشترین تورم را محتمل شده است در این شرایط، فاصله دو دهک بالا و پایین افزوده شده است. دلیل این موضوع احتمالا به علت تاثیرگذاری کمتر رشد قیمتها بر سبد خانوار ثروتمند است.
بر پایه این مطالعه، دهک دهم که ثروتمندترین افراد جامعه را شامل میشوند، حدود ۳۰ درصد هزینههای جامعه را به خود اختصاص دادهاند.
افزایش تعداد افراد دهکهای پایین جامعه
این گزارش اشاره میکند: دو دهک پایین حدود پنج تا ۶ درصد جمعیت کشور را تشکیل میدادند که این نسبت در سالهای اخیر رو به افزایش بوده است.
بر اساس این مطالعه، کمترین نرخ بیکاری ثبت شده در یک دهه اخیر مربوط به بهار ۱۴۰۰ است که معادل ۸.۸ درصد بوده است. نرخ بیکاری در تابستان جاری به ۹.۶ درصد رسیده و در پاییز به ۸.۹ درصد نزول کرد.
نرخ بیکاری از ابتدای سال ۹۹ نرخی کاهشی داشته است که در بهار به کمترین میزان خود رسیده است. جمعیت بیکار کشور در تابستان امسال حدود ۲.۴۹۶ میلیون نفر بوده است.
متن کامل گزارش را اینجا بخوانید.
نظر شما