به گزارش آتیه آنلاین به نقل از ایسنا، پژوهشکده پولی و بانکی کشور، ماهانه وضعیت تولید شرکتهای صنعتی از ابعادی مختلفی چون شاخص تولید صنعتی ماهانه، تحلیل موجودی انبار، محدودیت مالی و رشد صنعت، سودآوری و ... بررسی میکند که طبق آن شاخص تولید صنعتی شرکتهای بورسی در آبانماه امسال نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۱٫۱ درصد کاهش داشته و گرچه رشد منفی تولید صنایع فلزات اساسی بیشترین سهم را در ماندگاری رشد منفی شاخص تولید صنعتی در آبانماه داشته است اما در مجموع از ۱۳ صنعت بورسی رشد تولید پنج صنعت دیگر نیز در دو ماه اخیر منفی بوده که نشاندهنده این است که نامطلوب بودن وضعیت تولید محدود به یک صنعت نیست.
در بین صنایع، شرکتهای صادراتی، تولیدکنندههای کالاهای واسطهای و سرمایهای رشد منفی داشتهاند و شرکتهای وارداتمحور و تولیدکننده کالاهای مصرفی رشد مثبت را تجربه کردهاند.
البته با توجه به افزایش شاخص موجودی انبار در مهر و آبان و کاهش تولید در این دو ماه، میتوان اینگونه برداشت کرد که کاهش در تقاضا برای محصولات صنعتی منجر به کاهش فروش در صنایع شده است و در نتیجه آن صنایع تولید خود را کاهش دادهاند.
در بخش دیگری از این گزارش، پژوهشکده پولی و بانکی از آنجا که تغییرات در موجودی انبار محصولات، علاوه بر اینکه تحلیل بهتری از علت تغییرات تولید صنعت مربوطه ارائه میدهد، چون شاهدی از وضعیت بازار و تقاضا نیز ارائه میکند تا از این طریق بتوان به پیشبینی روند آتی تولید پرداخت، به سراغ تحلیل موجودی انبار شرکتهای صنعتی رفته است.
تحلیل موجودی انبار صنایع نشان میدهد که یک درصد از تولید صنعتی آبان ماه به موجودی انبار اضافه شده و در سه ماهه اخیر نیز به طور متوسط ۰٫۵ درصد از تولید به موجودی انبار اضافه شده است.
جزئیات این تحلیل بیانگر این است که صنعت محصولات شیمیایی در دو ماه اخیر افزایش قابل توجه در موجودی انبار داشته و با توجه به رشد تولید نزدیک به صفر دراین صنعت، میتوان گفت که فروش شرکتهای این صنعت در ماه اخیر نسبت به مدت مشابه کاهش داشته است.
البته با توجه به اینکه در فصول سرما معمولا محدودیتهایی برای تامین خوراک پتروشیمیها تعیین میشود، این افزایش در موجودی انبار در این صنعت میتواند استراتژیک و در راستای تامین کمبود تولید دورههای آتی باشد.
تداوم کاهش موجودی انبار خودروسازان
یکی از صنایعی که در دورههای اخیر بیشترین تغییر را در موجودی انبار دارد صنعت خودروسازی است که این صنعت از مرداد ماه ۱۳۹۹ تا اسفند ۱۳۹۹ به طور متوسط در هر ماه ۱۲٫۸ درصد به موجودی انبار خود اضافه کرد اما از اردیبهشت ماه سال جاری به بعد در بیشتر ماهها (به جز خردادماه) موجودی انبار این صنعت کاهش داشته است.
در آبان ماه نیز معادل ۴ درصد تولید آبان ماه این صنعت از موجودی انبار این صنعت کم شده است.
همچنین رشد منفی تولید صنایع کانیهای فلزی و دارویی در سه ماه اخیر به همراه افزایش موجودی انبار در سه ماه منتهی به آبان ۱۴۰۰ در این صنایع نشان از کاهش تقاضا و فروش در این صنایع دارد.
تاثیر محدودیتهای مالی بر تولید صنایع
در بخش دیگری از این گزارش، برای بررسی تاثیر محدودیتهای مالی بر روند تولید شرکتهای صنعتی آنها به دو دسته شرکتهای با محدویت مالی شدید و کم تقسیم شدهاند که از خردادماه تا آبان ماه نیز محدودیت مالی عامل تفاوت معنیدار در رشد تولید بین شرکتها نبوده و تغییرات رشد تولید شرکتهای در هر دو گروه (دارای محدودیت مالی شدید و کم) بسیار نزدیک به هم و در یک راستا بوده است.
علاوه بر این، بررسی صورتهای مالی شش ماهه شرکتها نشان میدهد که در بین صنایع مهم مانند سنوات اخیر شرکتهای خودروسازی و ساخت قطعات بدترین وضعیت را از نظر سودآوری دارند؛ به صورتی که تنها صنعتی هست که جمع سود خالص شرکتهای آن منفی میشود.
البته با توجه به کاهش زیان تجمیعی صنعت و کاهش تعداد شرکتهای زیانده دو فصل اخیر نسبت به مدت مشابه سال قبل به نظر میرسد روند سودآوری این صنعت بهتر شده است.
صنعت محصولات غذایی و محصولات دارویی نیز به ترتیب بدترین وضعیت سودآوری را در سال جاری داشتند، به طوری که ارزش حقیقی سود آنها در شش ماهه سال جاری نسبت به مدت مشابه سال قبل کاهش داشته و منفی ۱۶ درصد و صفر درصد بوده است (سود اسمی کمتر از تورم رشد کرده است) و تعداد شرکتهای زیان ده آنها نیز افزایش داشته است.
این کاهش سود حقیقی میتواند به دلیل قیمتگذاری دولتی و غیر بازاری در کالاهای ضروری باشد و در طرف مقابل، صنعت فلزات اساسی و محصولات شیمیایی با رشد اسمی سود بالای ۱۰۰ درصد جز سودآورترین صنایع بودند.
نظر شما