به گزارش آتیه آنلاین، هنوز به نظر می رسد در سازمان و همچنین در خطوط تولید، اصول اولیه شرکت های ژاپنی مادر، در آن به چشم می خورد.
شرکت پتروشیمی فن آوران ۴۸ درصد و پتروشیمی امیرکبیر ۳۲ درصد مالکیت سهام پتروشیمی فارابی را در دست دارند.
در رابطه با علل رشد چشمگیر و مستمر فارابی در سال های اخیر، تحلیل های متفاوتی منتشر شده است.
به نظر می رسد که یکی از دلایل این رشد کلی و بنیادین، اصلاحات ساختاری جدی در خطوط تولید و مدیریت سازمان باشد. در ۷ ماهه اول سال ۱۴۰۰ نمودار کلی فعالیت های عملیاتی شرکت جهنده بوده است.
برای نمونه مبلغ فروش دی اکتیل فتالات DOP فارابی از حدود ۲۰ میلیارد و ۱۱۸ میلیون تومان در دوره ۷ ماهه اول سال قبل، به عددی بیش از ۹۰ میلیارد تومان در پایان مهر ۱۴۰۰ رسید. این به معنای رشد بیش از ۴ برابری عدد فروش محصول است.
این رویه در دیگر محصولات شرکت نیز تکرار شده است. فروش انیدرید فتالیک PAF در بازه زمانی فوق الذکر از ۷۱ میلیارد تومان به ۲۱۰ میلیارد تومان رسید.
جمع فروش داخلی شرکت نیز از ۹۱ میلیارد تومان به بیش از ۳۰۰ میلیارد تومان رسید.
جمع فروش صادراتی شرکت نیز در ۳۰ مهر ۱۴۰۰ به رقم ۶۳ میلیارد و ۷۸۳ میلیون تومان رسید، این حوزه در مقایسه با بازه زمانی مشابه در سال قبل، حدود ۲۰ درصد ثبت کرده است.
جمع درآمد شرکت نیز در ۷ ماهه اول سال قبل ۱۴۳ میلیارد تومان بود که به ۳۸۹ میلیارد تومان در هفت ماهه اول در سال جدید رسید.
درآمدهای عملیاتی شرکت پتروشیمی فارابی از ۱۲۵ میلیارد تومان در ۶ ماهه اول سال قبل به ۳۱۷ میلیارد تومان در پایان تیر ۱۴۰۰ رسید. افزایش بیش از ۱۵۰ درصدی درآمدهای عملیاتی پتروشیمی فارابی، در کمتر مجموعه همانندی به چشم می خورد.
سود عملیاتی نیز در همین دوره زمانی از کمتر از نیم میلیارد به ۳۶ میلیارد و ۷۲۸ میلیون تومان رسید.
سود خالص شرکت نیز از ۱۰۴۷۶ میلیون ریال به ۲۶۲۵۶۹ میلیون ریال رسید. افزایش ۲۶ برابری سود خالص، رخداد قابل ذکری در فعالیت های مالی شرکت محسوب می شود.
طبیعتاً در چنین سال خوبی سود پایه هر سهم از ۴ به ۱۰۰ رسید.
جمع دارایی های نیز از ۳۵۴ میلیارد تومان در پایان سال مالی ۱۳۹۹ به ۴۹۰ میلیارد تومان در ۳۱ تیر ۱۴۰۰ رسید.
رشد درآمدها و سایر شاخص های قابل بررسی فارابی علی رغم این مسئله است که هزینه مواد اولیه در بهای تمام شده از ۹۹ میلیارد در پایان سال ۱۳۹۹ به ۲۸۸ میلیارد در ۳۱ تیر ۱۴۰۰ رسید.
مواد اولیه این شرکت غالباً شامل دی اتیل هگزانول و ارتوزایلین است که به ترتیب از پتروشیمی های شازند و نوری تهیه می شود.
تولید دی اکتیل فتالات شرکت از ۱۵۹۵ تن در ۶ ماه اول سال قبل به ۲۳۲۳ تن در نیمه اول سال جاری رسید.
همچنین در همین دوره، محصول انیدرید فتالیک از ۹۶۲۶ تن به ۱۳۳۱۴ تن رسید.
درآمد حاصل از اجاره مخازن نیز رشد مناسبی را تجربه کرده است و از ۸ میلیارد و ۶۰۰ به ۲۲ میلیارد و ۴۷۶ میلیون تومان در نیمه اول سال جاری رسید.
با این همه سود ناشی از تسعیر ارز موجودی نقد نزد بانک شرکت از ۱۸۳ میلیون تومان به ۴۳ میلیون تومان کاهش یافته است. به نظر می رسد که افزایش درآمدهای شرکت، نتیجه عواملی مانند رشد تولید و ارتقاء درآمدهای عملیاتی باشد و نقش عواملی مانند تسعیر نرخ ارز و جهش بازار در این رشد چندان قابل ملاحظه نیست.
در حال حاضر موجودی کالای ساخته شده شرکت از ۴۰ میلیارد در پایان سال ۹۹ به ۱۰۹ میلیارد در انتهای تیر سال جاری رسیده است. با توجه به بازار مثبت این مواد و محصولات تولید شده، این حجم اساساً به عنوان پشتوانه نقدی و بخشی از توانگری مالی شرکت، قابل محاسبه است.
همچنین پتروشیمی فارابی از شرکت NEXT CHEMICAL معادل ۳۳۸ تن DOP طلب دارد. دهها حساب داخلی بدهی دریافتی نیز در اسناد این شرکت ثبت شده است که با توجه به درصد بالای احتمال وصول، در بخش نقدی صورت ها قابل محاسبه است.
موجودی نقد شرکت نزد بانک ها نیز از کمتر از یک میلیارد در پایان سال ۹۹ به قریب ۴۹ میلیارد در ۳۱ تیر ۱۴۰۰ رسید.
فارابی در اطلاعیه افشای زمین و ساختمان دهها هکتار زمین و ابنیه شامل زمین مجتمع کارخانه، زمین دفتر مرکزی، زمین نوشهر، ساختمان مجتمع کارخانه، مغازه های شاد آباد، ویلا در نوشهر و دیگر املاک خود را معرفی کرده است.
این مجموعه هدف محوری خود را «تنوع تولید، حفظ سهم آتی در بازار، حضور در بازار و دستیابی به سود پایدار» عنوان کرده است و به نظر می رسد تا حد زیادی در دستیابی به این هدف محوری نیز موفق عمل کرده است.
بازار رو به رشد محصولات
بازار محصولاتی مانند دی اکتیل فتالات و انیدرید فتالیک، در سطح بین الملل و همچنین در بازار داخلی رو به رشد است. به نظر نمی رسد در آینده نزدیک، چالش به خصوصی، بازار هدف و سهم شرکت از بازار را با مشکل مواجه سازد.
بهینه سازی خط تولید، ارتقاء منابع انسانی از طریق آموزش پایدار، پیاده سازی برنامه های مبتنی بر ارتقاء عملکرد و صرفه جویی و همچنین عارضه یابی فرایندهای تولید، فروش و بازاریابی از جمله طرحهای در دست اجرا در این واحد صنعتی است.
سهام این شرکت در حال حاضر در وضعیت باثباتی قرار دارد و عموماً سرمایهگذاران علاقه مند به سهام کم ریسک و دارای رشد آهسته و پیوسته، به سراغ چنین سهم های می روند.
از نظر تکنیکال برخی عوامل بیرونی و خارج از اراده مدیران شرکت، مانند تحریمهای یکسویه، تاثیر کمتری بر این واحد داشته است (در مقایسه با بسیاری واحدهای صنعتی دیگر) از نظر فاندامنتال نیز، وضعیت باثبات و رو به رشد نرخ محصولات و همچنین مدیریت بهینه در شرکت، موقعیت فارابی را در میان دیگر خواهر خوانده های سبد پتروشیمی، تثبیت کرده است.
طرحهای سودآور
رشد توانگری مالی شرکت نیز باعث شده است که چند طرح از جمله، طرح متانول سبز، ارتقاء سیستم واحد بسته بندی انیدرید فتالیک (PA) و پروژه تصفیه پساب و استحصال اسید فوماریک، در دستور کار قرار گیرد.
این مجموعه در ۲۴ ماه گذشته، انرژی و منابع قابل توجهی را صرف پیشبرد هر کدام از طرح های متانول سبز و کلرالکالی کرده است.
در صورت اتمام این پروژه ها، بر اساس برآورد اولیه تولید شرکت می تواند تا ۷۰۰ درصد رشد داشته باشد.
بعید به نظر می رسد موارد زیادی از واحدهای پتروشیمی، از چنین پتانسیلی برای افزایش ۷ برابری تولید برخوردار باشند.
ظاهراً تکمیل این طرح ها در صورت حمایت مالی هلدینگ مادر محقق خواهد شد، با توجه به سودآوری بسیار بالای این طرح های توسعه ای، انتظار منطقی سهامداران خرد این است که این حمایت و ساپورت مالی تخصیص یابد.
در نهایت نیز این هلدینگ بالادستی است که از سود اجرای این پروژه ها منتفع خواهد شد.
طرح استحصال فیوماریک اسید نیز با سرمایه ای در حدود ۴۰ میلیارد تومان در یک زمان ۱۲ ماهه به پایان خواهد رسید. پیش بینی می شود حداقل سود تکمیل این طرح مبلغ ۲ میلیون دلار سود خالص در سال باشد.
چنین حجمی از سودآوری اتمام هر چه زودتر این طرح را به مدیران بالادستی گوشزد می کند.
همچنین بر اساس برآوردهای کارشناسی تکمیل طرح پساب، از آلودگی خوریات با ارزش منطقه ماهشهر جلوگیری می کند.
کمتر پیش می آید که منافع محیط زیستی و منافع مالی یک مجموعه صنعتی چنین همراستا باشند، به همین جهت، توصیه های زیادی به سهامداران ارشد فارابی شده است تا هر چه زودتر نسبت به اتمام طرح ها اقدام کنند.
در مجموع کمتر می توان چالش به خصوص یا موارد تردیدآمیزی را به فرایند تولید و بازار مالی سهام شرکت نسبت داد.
پتروشیمی فارابی را شرکت های ژاپنی میتسو بیشی و نیشو ایوانی به نسبت های ۵۱ و ۴۹ درصد در سال ۵۶ بنا نهادند.
کد خبر: 32944
نظر شما