به گزارش آتیهآنلاین، انسیه خزعلی، معاون امور زنان و خانواده ریاست جمهوری در هفته جاری با اعلام این آمار و تاکید بر توجه بیشتر به موضوع سلامت روان در دوران کرونا گفت که زنان در برابر کرونا از لحاظ روانی آسیب پذیرتر از مردان هستند اگرچه بخش اعظمی از این چالشها و آسیبها با مداخلات تشخیصی و درمانی و اصلاح سبک زندگی، قابل پیشگیری هستند.
وی بیان کرد: مشکلات روانی در دوران کرونا در مردان کمتر از۵۰ سال به بیش از ۴۰ درصد رسیده اما این موضوع در زنان بالای۶۰ درصد بوده است. همه این موضوعات سبب میشود تا به این قشر از جامعه توجه بیشتری شود.
کرونا و تحمیل بار مضاعف تکالیف بر زنان
فاطمه موسوی دکترای جامعه شناسی و پژوهشگر در گفتوگو با آتیهآنلاین پیشتر گفته بود که باتعطیلی مهدکودکها و مدارس، بچهها در خانه میمانند و با آموزش مجازی سروکار دارند، شستوشو، نظافت و ضدعفونیکردن بیشتر و جدیتر شده است، مراقبت از بیماران درخانه انجام میشود و فقط در شرایط بسیار جدی به بیمارستان منتقل میشود، باتعطیلی باشگاههای ورزشی، رستورانها و ... گذران اوقات فراغت خارج از خانه به قدم زدن در پارک محدود شده، دید و بازدید و معاشرتهای بادوستان و بستگانکم شده است اینها به این معناست که از یکسو تکالیف و وظایف برعهده خانواده بیشتر شده و آموزش و مراقبت سلامت باز هم برعهده خانواده و بهخصوص زنان بار شده است.
وی افزود: در شرایط پیش رو نهادهای حمایتی رسمی مثل مهدکودک یا غیررسمی مانند دوستان و بستگان غایب شدهاند و همه این فشارهایِ نقشی بر نارضایتی زنان میافزاید.
این پژوهشگر حوزه زنان و خانواده عدم همراهی مردان با زنان در امور منزل را در بروز اختلاف موثر دانست وعنوان کرد: بیشتر مردان در صورت تعطیلیکار و خانهنشینی اجباری حاضر به مشارکت در امورمنزل نیستند، بیکاری و بیپولی هم باعث ناراحتی آنهاست و نارضایتی و جروبحث با فرزندان نوجوان هم مزید بر علت می شود. مواردی هم گزارش شده که با وسواس شدید درباره شستوشو و ضدعفونیکردن که از زن خانه انتظار دارند، بر کارهای او افزودهاند و این مساله ناخودآگاه فشارهای روانی مضاعفی بر زنان بار می کند و بعضا در مواردی سلامت روان زنان را به خطر انداخته است.
مجمع جهانی اقتصاد: زنان از قربانیان اصلی آسیبهای روانی کرونا هستند
طبق مطالعه مجمع جهانی اقتصاد (بهمن و اسفند ۹۹)، کووید۱۹ اضطراب، افسردگی، استرس و بی خوابی را افزایش داده است. محققان برای ارزیابی عوامل خطر مرتبط با اضطراب و افسردگی، بر ۶۸ مطالعه انجام شده در طی همهگیری که شامل ۲۸۸، ۸۳۰ شرکت کننده از ۱۹ کشور بود، تمرکز کردند. آنها دریافتند، زنان، بزرگسالان جوان، افراد با وضعیت اقتصادی-اجتماعی پایینتر، کسانی که در مناطق روستایی زندگی میکنند و کسانی که در معرض خطر بالای عفونت کووید۱۹ هستند، بیشتر تحت تأثیر اضطراب یا افسردگی مربوط به کووید۱۹ قرار دارند.
این یافته که زنان بیشتر از مردان دچار پریشانی روانی میشوند با سایر مطالعات جهانی که نشان داده است اضطراب و افسردگی در زنان بیشتر است مطابقت دارد. محققان پیشنهاد میکنند: «پایین بودن وضعیت اجتماعی زنان و دسترسی کمتر به مراقبتهای بهداشتی در مقایسه با مردان، می، تواند علت تأثیر سوء روانی و اجتماعی شدید بر زنان باشد. بنابراین، برنامههای اطلاعرسانی برای خدمات بهداشت روان باید زنان را بیشتر مورد هدف قرار دهند».
راهکارهای حفظ سلامت روان
افراد برای حفظ سلامت روان خود میتوانند به مراکز مشاوره مراجعه کنند و مشکلاتشان را مطرح کنند، همچنین خانوادهها اطلاعات خود را در ارتباط با کرونا بالا ببرند و از راههای انتقال آن به درستی آگاه باشند. وسواس زیاد میتواند باعث ایجاد مشکلاتی در سلامت روان خود و کودکان شود. مطالعه دقیق و ارائه برنامههای آموزشی از طریق صدا و سیما، شبکههای اجتماعی و نهادهای مرتبط که بتوانند راههای ابتلاء و واکسیناسیون را برای جامعه شفافسازی کنند و از اضطراب جامعه بکاهند نیز از راهکارهای مؤثر در حفظ سلامت روان هستند، به موازی این اقدامات اگر در نشاط اجتماعی فعالتر عمل شود به سلامت روان افراد کمک کردهایم و در صورت بسترسازی در جهت ارایه خدمات روانشناسی تحت پوشش بیمه بخش عمده ای از دغدغه های افراد نیازمند دریافت خدمات روانی کاسته خواهد شد.
نظر شما