به گزارش آتیهآنلاین به نقل از روابط عمومی دانشگاهصنعتی اصفهان، محققان این دانشگاه با بهرهگیری از مهندسی ژنتیک و انتقال ژن از ویروس به باکتری، موفق به تولید گونه نوترکیب از پروتئین نوکلئوکپسید (N) و بخشی از پروتئین اسپایک (S) ویروس کووید ۱۹ (SARS-COV-۲) به منظور بهرهبرداری در کیتها و آزمایشهای تشخیصی این بیماری شدند.
این دستاورد با حمایت مرکز نوآوری و تجاریسازی فناوری دانشگاه صنعتی اصفهان به انجام رسیده و هماکنون آماده ارائه نتایج جهت بهرهبرداری در حوزه سلامت کشور است.
آذر شاهپیری دانشیار گروه بیوتکنولوژی دانشکده مهندسی کشاورزی دانشگاه صنعتی اصفهان در این خصوص گفت: پروتئین نوکلئوکپسید بر روی ژنوم ویروس قرار دارد و با توجه به ایمنیزایی و فراوانی بالا یکی از بهترین آنتیژنهای ویروس برای تشخیص بیماری است.
وی افزود: پروتئین اسپایک (S) نیز بر روی سطح ویروس قرار دارد و نقش مهمی در شناسایی گیرنده و نفوذ ویروس به سلول دارد. از این روتولید و مطالعه این پروتئین برای تحقیقات ضدویروسی و همچنین تولید واکسن بسیار حائز اهمیت است.
شاهپیری با بیان این که تولید این پروتئینها تسهیل کننده ساخت کیتهای با کیفیت تشخیص بیماری کووید ۱۹ است، تصریح کرد: استفاده از پروتئین نوترکیب نوکلئوکپسید(N) و بخشی از پروتئین اسپایک (S) برای کیتهای الایزا و کیتهای تشخیص سریع در تشخیص آنتیبادی علیه ویروس در خون مورد استفاده قرار میگیرد.
دانشیار گروه بیوتکنولوژی دانشکده مهندسی کشاورزی دانشگاه صنعتی اصفهان ادامه داد: عملکرد این پروتئینها در گروه بیوتکنولوژی کشاورزی دانشگاه صنعتی اصفهان با ساخت کیت آزمایشگاهی از طریق پوشش دهی میکروپلیت با پروتئین نوکلئوکپسید(N) و استفاده از سرمهای استاندارد حاوی آنتیبادیهای (IgG) و(IgM)، بررسی و به تأیید رسیده است.
وی اضافه کرد: طبق این فرآیند وﺟﻮد IgM ﻧﺸﺎﻧﮕﺮ ﻋﻔﻮﻧﺖ ﺣﺎد و ﺳﺎﺑﻘﻪ کوتاهمدت اﺑﺘﻼ ﺑﻪ وﯾﺮوس ﻣﻰباشد. در ﺣﺎﻟﻰ ﮐﻪ ﻣﻨﻔﻰ ﺷﺪن IgM ﺑﻪ ﻫﻤﺮاه بالا رفتن IgG ﺳﺎﺑﻘﻪ ابتلای ﻗﺒﻠﻰ ﺑﻪ ﻋﻔﻮﻧﺖ را ﻧﺸﺎن میدهد.
شاهپیری تصریح کرد: در حالی که وارد کردن تنها یک میلیگرم از این پروتئین حدود ۴۰۰ دلار هزینه در بر دارد، تولید این محصول در مقیاس بزرگ در آزمایشگاه گروه بیوتکنولوژی دانشکده کشاورزی این دانشگاه، این هزینه را بسیار مقرون به صرفه کرده و میتواند نیاز محققان کشور را تأمین کند.
دانشیار گروه بیوتکنولوژی دانشکده مهندسی کشاورزی دانشگاه صنعتی اصفهان تصریح کرد: در گام بعدی میتوان با بهرهگیری از مهندسی پروتئین و جهشزایی هدفمند بر روی ژنهای تولیدکننده این پروتئینها و تولید پروتئینهای جهش یافته، به اطلاعاتی در رابطه با مکانیسم دقیق عمل این ویروس که مرتب در آن جهشهای ژنتیکی روی میدهد دستیافت و این اطلاعات حتی در صورت ایمنی شدن افراد با واکسن برای کنترل بیماری در آینده مفید خواهد بود.
نظر شما