به گزارش آتیه آنلاین، تعداد ۹ هزار و ۲۹۵ نفر از نیروی کار در سال ۱۳۹۹ دچار حادثه شدند که این آمار نسبت سال قبل از آن با تعداد ۱۲ هزار و ۸۴۷ نفر، کاهش سه هزار و ۵۵۲ موردی داشته است.
آمار حوادث شغلی در کشور و مقایسه آن با میانگین حوادث و آسیبهای شغلی در جهان و همچنین نگاه به آسیبهای مختلف در این بخش و ضرورت تمرکز سیاستگذاریهای شغلی و ایمنی، زمینه ایجاد نگاه خاص نهادهای مرتبط با اشتغال، ایمنی، آموزش و حتی قانونگذاری را مشخص میسازد.
هزینههای آسیب جسمی و روحی نیروی انسانی دارای مهارت در حوزههای مختلف اشتغال و همچنین هزینههای بالای درمانی و از دست دادن هزینه فرصت تربیت و مهارتآموزی نیروی کار جدید و ضرورت توجه و رسیدگی به افراد آسیبدیده در جریان کار، باید تلنگری در مسیر سیاستگذاریهای درست حوزههای قانونگذاری و اجرای کامل قانون و نظارتهای حوزه ایمنی محیط کار باشد.
کاهش فوت کارگران در سال گذشته
بر اساس آمار موجود، در سال ۱۳۹۸ تعداد ۸۹۶ نفر بر اثر حوادث ناشی از کار جان خود را از دست دادند و این در حالی است که در سال بعد از آن (سال ۱۳۹۹) این عدد به ۷۵۱ نفر کاهش پیدا کرد و این سیر نزولی ۱۴۵ موردی در طول یکسال، نشان از بهبود نسبی شرایط آماری در این زمینه و احتمالاً افزایش ایمنی کارگاهها و افزایش سطح آگاهی ایمنی و اموزشی نیروی کار است.
تازهترین آمار مرتبط با مصدمان غیرفوتی حوادث کار نشان میدهد، تعداد هشت هزار و ۵۴۴ نفر در سال گذشته دچار حادثه کار و آسیبهای جسمی ناشی از آن شدهاند که این عدد در مقایسه با تعداد ۱۱ هزار و ۹۵۱ نفری مصدومان حوادث شغلی در سال قبل از آن، کاهش سه هزار و ۴۰۷ نفری را نشان میدهد.
گفتنی است که بر اساس دادههای اطلاعاتی مرتبط با حوادث شغلی، فعالیت بخشهای ساختمان و صنعت هر کدام با بیش از سه هزار مورد حادثه برای افراد، بیشترین آمار و فعالیت واسطهگرهای مالی و اداره امور عمومی، دفاع و تأمین اجباری به ترتیب با پنج و ۹ مورد، کمترین حوادث شغلی منجر به آسیب برای نیروی کار را در کشور در سال گذشته به ثبت رساندهاند.
بر اساس اعلام وزارت کار، بخش ساختمان با ثبت ۳۴۶ مورد فوت ناشی از حوادث شغلی، بیشترین آمار فوتی را در اختیار دارد و حوزههایی مانند صنعت، کشاورزی، شکار و جنگلداری و استخراج معادن نیز آمار نسبتاً بالایی را در خصوص فوت نیروی کار دارند و این در حالی است که در بسیاری از فعالیتهای کاری مختلف، یا حادثه منجر به فوت نیروی کار رخ نداده و یا آمار بسیار پایینی در این حوزه به ثبت رسیده است.
عوامل اصلی حوادث کار
بر اساس اعلام سازمان پزشکی قانونی، در سال گذشته به ترتیب عوامل مختلفی مانند سقوط از بلندی، برخورد جسم سخت، برق گرفتگی، سوختگی و کمبود اکسیژن دارای بیشترین آمار در ارتباط با متوفیان ناشی از حادثه کاری در سال ۱۳۹۹ بوده اند و در این خصوص استان تهران با ثبت ۳۹۶ مورد و استان کهگیلویه و بویراحمد با تعداد پنج فوتی به ترتیب بیشترین و کمترین فوتی های ناشی از حادثه کاری را به خود اختصاص دادهاند.
آمار عجیب حوادث کار در بخش ساختمان
"اکبر شوکت" رئیس انجمن صنفی کارگران ساختمانی کشور در گفتوگو با آتیه آنلاین در ارتباط با آمارهای حوزه حوادث ساختمانی میگوید: این نکته قابل تأمل است که ۱۴ میلیون بیمهشده، نیمی از حوادث را به خود اختصاص دهند و نیمی دیگر از حوادث در حوزه فعالیت ۲ میلیون کارگر ساختمانی به ثبت برسد.
این فعال حوزه کار با اشاره به اینکه موضوع قابل اشاره دیگر در حوزه حوادث کار این است که شدت حوادث کار در حوزه کارگران ساختمانی بسیار زیاد است و آسیبهای بیشتر و حوادث منجر به فوت فراوان را منجر میشود، تصریح کرد: بخشی از کارگران از جمله بخش قابل توجهی از کارگران ساختمان، تحت پوشش سازمان تأمیناجتماعی قرار ندارند و این شاید به دلیل اعمال سهمیهبندیهای خاص در این حوزه و ارتباط بین کارگر و کارفرمایان باشد.
وی اظهار داشت: کارگران ساختمانی علاوه بر نداشتن امنیت شغلی و کوتاه بودن مدت فعالیت در یک پروژه و همچنین عدم گذراندن دورههای ویژه ایمنی با مسائل دیگر از جمله مشکلات معیشتی مواجه هستند و قطعاً میتوان ارتباط معناداری بین اجرای پروژههای ساختمانی ایمن و مستحکم و شرایط کارگران ساختمانی ایجاد کرد.
قتل عمد در کارگاههای غیرایمن
این فعال حوزه کارگری با بیان این نکته که اگر در کارگاهی مسائل ایمنی رعایت نشده باشد و حوادث کار ناشی از عدم رعایت موارد ایمنی را در آنجا شاهد باشیم، به طور حتم حادثه منجر به فوت باید قتل عمد محسوب شود که البته از لحاظ قانونی در حال حاضر اینگونه نیست، تصریح کرد: کارفرما در شرایط عدم رعایت مسائل ایمنی و وقوع حوادث به صورت منطقی باید کاملاً مقصر شناخته شود.
شوکت در ادامه اظهار داشت: باید به این موضوع توجه داشت که آسیبها و حوادث شغلی صرفاً با ارائه خدمات درمانی و بیمهای قابل جبران نیست و در بسیاری از موارد مشکلات عدیدهای را از جنبههای مالی، روحی و روانی و حتی آسیبهای اجتماعی برای خانوادههای این افراد موجب خواهد شد. حال اگر افراد آسیبدیده تحت پوشش بیمه هم نباشند، در بدترین شرایط قرار خواهند گرفت و اینجا است که موضوع اهمیت بیمه تأمیناجتماعی برای کارگران در محیطهای کار قابل تأمل است.
میانگین بالای حوادث کار در ایران
رئیس انجمن صنفی کارگران ساختمانی کشور در بخش دیگری از این گفتوگو اضافه میکند: اینکه میانگین جهانی حوادث ناشی از کار در بخش ساختمان ۱۷ درصد است، به این معنا است که به صورت میانگین ۱۷ درصد حوادث کار کشورها در حوزه کارگران ساختمانی است و در کشور ما این آمار بسیار بیشتر است.
نظر شما