۹۰ درصد صادرات غیرنفتی توسط ۵۰۰ شرکت

سرپرست سابق سازمان توسعه تجارت ایران گفت: اگرچه ۵۰ درصد از تجارت دنیا از طریق پیمان‌های منطقه ای انجام می‌شود، اما سهم ایران از این پیمان‌های منطقه‌ای کمتر از ۲ درصد است.

به گزارش آتیه آنلاین به نقل از فارس، محمدرضا مودودی در رابطه با وضعیت تجارت خارجی کشور طی سال‌های اخیر گفت: اگرچه تجارت خارجی یکی از پیشران های اصلی تولید و رشد اقتصادی هر کشوری به شمار می‌رود، اما در چهار سال دوم دولت روحانی ما با یک عقب گرد را در بسیاری از حوزه‌های اقتصادی از جمله حوزه تجارت خارجی تجربه کردیم.

کاهش ۵۰ میلیارد دلاری صادرات در دولت دوم روحانی نسبت به دولت اول

سرپرست سابق سازمان توسعه تجارت ایران افزود: دولت دوم روحانی برخلاف دولت اول روحانی که کارنامه موفقی را در بخش تجارت خارجی ارائه کرد، متاسفانه حرفی برای گفتن نداشت، بطوریکه طی سال های ۱۳۹۶ تا ۱۴۰۰  یعنی در دوره دوم دولت روحانی نسبت به دوره اول دولت وی در مجموع ۵۰ میلیارد دلار صادرات ما  کاهش یافت.

وی با بیان اینکه این رقم بسیار بزرگی است، گفت: به لحاظ وزنی ۵۰ میلیارد دلار معادل ۱۳۰ میلیون تن کالای صادراتی است، بنابراین کاهش ۵۰ میلیارد دلاری صادرات طی ۴ سال به معنای کاهش ۱۳۰ میلیون تن کالای صادراتی است.

وی بیان داشت: این در حالی است که براساس چشم انداز ۱۴۰۴ ما موظف بوده ایم در یک برنامه ۲۰ ساله هر سال نسب به سال قبل به میزان ۲۱.۷ درصد در تجارت خارجی رشد داشته باشیم، بنابراین نه تنها این رشد را نداشتیم، بلکه در سال‌های اخیر شاهد کاهش تجارت خارجی نیز بوده‌ایم.

۵۰ درصد از تجارت دنیا از طریق پیمان‌های منطقه ای انجام می‌شود

وی با اشاره به مشکلات پیش روی تجارت خارجی کشور گفت: در بحث روابط بین الملل با توجه به تحریم ها علیه ایران متاسفانه ما بدترین نوع را تجربه می‌کنم و در مورد روابط بانکی با دنیا نیز دارای محدودیت های بسیاری هستیم و لذا همین موضوع نقل و انتقالات مالی را برای تجار و بازرگانان بسیار سخت کرده است، در خصوص پیمان‌های منطقه‌ای نیز اگرچه ۵۰ درصد از تجارت دنیا از طریق پیمان‌های منطقه ای انجام می‌شود، اما سهم ایران از این پیمان های منطقه‌ای کمتر از ۲ درصد است.

مودودی با اشاره به مشکلات داخی پیش روی تجاری خارجی کشور و برخی غفلت‌ها در این حوزه، گفت: ما در تجارت خارجی نه از ظرفیت تجاری همسایگان به خوبی استفاده کرده ایم و نه از ظرفیت تجارت جهانی بنابراین حتی اگر تحریمها علیه ایران نیز لغو شود، شرایط و بنیان های داخلی تجارت به گونه ای نیست که ما با جهش صادرت مواجه شویم.

۹۰ درصد صادرات غیرنفتی توسط ۵۰۰ شرکت

سرپرست سابق سازمان توسعه تجارت ایران اظهار داشت: بررسی تعداد شرکت های صادراتی و اقلام صادراتی نشان می‌دهد که اقلام صادراتی موجود در سبد صادراتی کشور حدود ۴۰۰ تا ۵۰۰ قلم کالا است که  حدود ۹۰ درصد از صادرات غیرنفتی را شامل می‌شود و حدود ۹۰ درصد از صادرات غیرنفتی نیز  توسط ۴۰۰ تا ۵۰۰ شرکت انجام می‌شود.

وی گفت: بنابراین اگرچه حدود ۸۰ هزار شرکت تولیدی در کشور وجود دارد اما از این تعداد همان طور که اشاره شد حدود ۴۰۰ تا ۵۰۰ شرکت بخش عظیم صادرات غیرنفتی سالانه را برعهده دارند.

مودودی با بیان اینکه بسیاری از مسئولان ما می‌گویند که ما از قدرت رقابت پذیری در بازارهای بین المللی برای صادرات برخوردار هستیم، بیان داشت: اگرچه در محصولات مختلف تولید کنندگان فراوانی داریم اما اغلب شرکت‌های تولیدی ما کوچک و در مقیاس‌های محلی هستند، لذا نمی‌توان بر روی ظرفیت‌های خالی این واحدهای تولیدی برای صادرات حساب کرد.

مدیرخانه ترویج تجارت جهانی، گفت: بنابراین بجز شرکت های فولادی و پتروشیمی اغلب تولید کنندگان برای صادرات در مقیاس‌های جهانی قرار ندارد و لذا شرکت های کوچک از قدرت لازم برای رقابت در بازارهای بین المللی برخوردار نیستند.

وی گفت: اگر می‌خواهیم در عرصه بین الملل  در حوزه صادرات رقابت پذیر باشیم باید تمام عوامل موثر بر تجارت به غیر از محصول رقابت پذیر باشد و برای صادرات باید در سطح بین الملل دولت، بانک ها و خدمات ما رقابت پذیر باشد و این در حالی است که ما در بسیاری عرصه ها حتی بورکراسی اداری نه تنها رقابت پذیر نیستیم، بلکه در بدترین وضعیت قرار داریم.

مودودی گفت: متاسفانه برخی مسئولان در بحث تجارت به هیچ عنوان اعتقادی به تجارت خارجی ندارند و هنوز به این باور نرسیده‌اند که تنها راه نجات کشور تجارت خارجی است.

کد خبر: 27313

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 3 + 1 =