به گزارش آتیهآنلاین، سالهاست که بحث جایگزینی درآمدهای حاصل از بخش معدن به جای درآمدهای نفتی در محافل مختلف مطرح میشود. مسئولان وزارت صمت بارها اعلام کردند که با افزایش حجم فعالیتهای اکتشافی و اجرای برنامههای متعدد در حوزه معدن، میتوانند وابستگی کشور به درآمدهای نفتی را کاهش دهند. اما تا امروز این مهم محقق نشده است.اما با این وجود سوالاتی در این زمینه مطرح میشود. اینکه چرا ایران با وجود پتانسیل مناسب در بخش معدنی هنوز هم به درآمدهای نفتی وابسته است؟ علی معصومی عضو هیاتمدیره و دبیر انجمن تحقیق و توسعه صنایع و معادن در گفتوگو با آتیهآنلاین اظهار کرد: کارشناسان و فعالان معدنی معتقدند اصلیترین و مهمترین مسئله موجود در معادن کشور، بهرهوری پایین بخش معدن است.
وی افزود: نکته حائز اهمیت آن است بخش معدن یک بخش کلان و مهم اقتصادی کشور است و بهرهوری پایین در این بخش بهطور ویژه قابل توجه است. اگر از تمام توانمندیهای بخش معدن استفاده کنیم، این بخش بهراحتی میتواند جایگزین درآمدهای نفتی شود، اما این اقدام به دلیل بهرهوری پایین از بخش معدن تاکنون صورت نگرفته و همچنان بر درآمدهای نفتی تکیه داریم.
معصومی ادامه داد: یکی از دلایل مهم پایین بودن بهرهوری بخش معدن را میتوان نبود ارزش افزوده بالا و مناسب برای این بخش دانست.
عضو هیاتمدیره و دبیر انجمن تحقیق و توسعه صنایع و معادن اعلام کرد: محصولات معدنی اغلب به صورت خام فروخته یا با ارزشافزوده بسیار پایین وارد بازار میشوند. همچنین در بخش معدن و صنایع معدنی بعضی از حلقهها را به طور کلی نداریم. یعنی در بعضی از صنایع معدنی باید زنجیره ارزش افزوده ماده معدنی شکل بگیرند، این در حالی است که برخی از محصولات معدنی از روی اجبار به شکل خام فروخته میشوند. در واقع میتوان گفت ریشه این موضوعات در کمبود فناوری و همچنین بحثهای مدیریتی و تولیدی است.
نظر شما