به گزارش آتیهآنلاین، در حالی که شالیها در مزارع در حال خوشه بستن هستند، بازار برنج وضعیت مطلوبی ندارد. قیمت برنج در بازار روندی صعودی طی میکند و به گفته مسئولان انجمن واردکنندگان برنج، ۱۰۰ تن از این کالا در گمرک رسوب کرده است.
با وجود آنکه به گواه آمارها واردات برنج در سال جاری افزایش داشته است اما قیمتها هم در بازار روندی صعودی به خود گرفتهاند.
طرفداران تنظیم بازار از مسیر واردات، در حالی که این واقعیتها پیش روی همگان است، باز هم تلاش کردند تا به واردات بیشتر دامن بزنند.
آنها با گمانهزنیهای عجیب درباره قیمت برنج ایرانی، گویا توانستهاند مسئولان را متقاعد کنند که محدودیتهای قبلی برای واردات برنجهای خارجی را لغو کنند.
بر اساس گمانههای طرفداران واردات، با توجه به شرایط فعلی بازار، قیمت برنج ایرانی پس از برداشت محصول به ازای هر کیلوگرم بیش از ۵۰ هزار تومان برآورد میشد.
افزایش ۳۴ درصدی واردات برنج
طرفداران واردات برنج بر این باورند که از طریق افزایش واردات میتوان قیمتها در بازار داخل را شکست و نرخ برنج ایرانی را متعادل کرد. اما آیا واردات بیشتر میتواند بازار را متعادل کند؟
به گفته سید روحالله لطیفی، سخنگوی گمرک ایران برخلاف برخی ادعاها، واردات و ترخیص برنج در دو ماه امسال نسبت به مدت مشابه سال قبل، ۳۱ درصد در وزن و ۳۴ درصد در ارزش افزایش داشته است.
به گزارش گمرک ایران، وی در این باره گفت: در دو ماه نخست سال جاری بیش از ۱۸۲ هزار تن برنج به ارزش ۱۶۳ میلیون دلار از گمرکات کشور ترخیص شد که نسبت به مدت مشابه سال قبل ۳۱ درصد در وزن و ۳۴ درصد در ارزش رشد را در واردات شاهد بودیم.
لطیفی افزود: در دو ماه نخست سال قبل، ۱۳۹ هزار تن برنج به ارزش ۱۲۲میلیون دلار از گمرکات ترخیص شده بود.
سخنگوی گمرک جمهوری اسلامی ایران ادامه داد: ۱۲ هزار تن برنج در حالحاضر در جریان ترخیص هستند و پس از انجام تشریفات گمرکی وارد بازار میشوند.
لغو ممنوعیت فصلی واردات برنج
اظهارات مسئولان گمرک و وضعیت بازار نشان میدهد که واردات بیشتر چاره کار تنظیم بازار برنج نیست. اما گویا واردکنندگان توانستهاند مسئولان را متقاعد کنند تا به آنها برای واردات برنج اختیارات بیشتری بدهد.
در حالی که کمی تا برداشت برنج از مزارع شمال کشور باقی مانده است، با تصویب کارگروه تنظیم بازار، ممنوعیت فصلی واردات برنج در سال جاری لغو شد.
کارگروه تنظیم بازار بر اساس گزارش روند واردات، تولید و تنظیم بازار برنج داخلی با پیشنهاد عدم اعمال ممنوعیت فصلی واردات برنج در سال جاری موافقت کرد.
در متن مصوبه کارگروه تنظیم بازار آمده است: «به استناد تصمیمات بند ۹ یکصد و چهلمین جلسه کارگروه تنظیم بازار (ابلاغی طی نامه شماره ۶۰/۷۷۱۳۹ مورخ ۱۴۰۰.۰۳.۱۲) گزارش روند واردات، تولید و تنظیم بازار برنج داخلی و وارداتی و بررسی دوره ممنوعیت برنج از سوی انجمن مربوطه و وزارت جهاد کشاورزی در جلسه ارائه و به لحاظ ضرورت تأمین نیاز کشور و تنظیم بازار آن اعضا کارگروه با پیشنهاد عدم اعمال ممنوعیت فصلی واردات برنج در سال جاری موافقت نمودند و مقرر گردید با توجه به تکالیف و وظایف وزارت جهاد کشاورزی مراتب از سوی وزارتخانه مذکور بررسی، پیگیری و اقدام لازم انجام پذیرد.»
با توجه به اقدامات کارگروه تنظیم بازار، باید منتظر ماند و دید اعمال این سیاست تا چه حد بر قیمت برنجهای وارداتی در بازار تاثیر خواهد داشت. به نظر میرسد اعمال چنین سیاستهایی جز ضربه به تولید داخل، اثر دیگری در بازار ندارد.
نظر شما