به گزارش آتیهآنلاین، مواردی مانند عدم وجود کار برای این دسته از کارگران در تمامی فصول سال، ارتباط مستقیم کارهای عمرانی و ساختوساز و به تبع آن اشتغال کارگران ساختمانی با شرایط اقتصادی، تامین معیشت در شرایط دشوار، نبود امنیت شغلی، موضوع تامین مسکن، بیمه و موارد بسیار دیگر، از مشکلات عمده کارگران ساختمانی است.
بر اساس تازهترین دادههای ارائه شده بخش مدیریت آمار و اطلاعات و محاسبات تامین اجتماعی، تا پایان اسفند سال ۹۹ تعداد ۴۴ میلیون و ۲۰۷ هزار و ۵۷۲ نفر در کشور تحت پوشش این سازمان قرار دارند و از خدمات آن استفاده میکنند و از مجموع این جمعیت تحت پوشش، ۳۷ میلیون و ۳۱۵ هزار و ۴۶۹ نفر بیمه شده و ۷ میلیون و ۲۰۹ هزار و ۵۴۲ نفر مستمری بگیر هستند.
شایان ذکر است که از مجموع بیمهشدگان سازمان تامین اجتماعی تا پایان اسفند سال گذشته، ۱۴ میلیون و ۵۸۰ هزار و ۱۸۸ نفر در ردیف بیمه شده اصلی و ۲۲ میلیون و ۷۳۵ هزار و ۲۸۱ نفر به عنوان بیمه شده تبعی قرار دارند و بیمهشدگان اجباری با ۱۰ میلیون، ۷۸ هزار و ۷۳ نفر، بیشترین تعداد بیمهشدگان اصلی و بیمهشدگان خاص با ۴ میلیون و ۱۲۹ هزار و ۱۴۰ نفر، مقرریبگیران بیمه بیکاری با ۲۱۳ هزار و ۹۸۲ نفر و بیمهشدگان توافقی با ۱۵۸ هزار و ۹۹۳ نفر، دیگر گروههای بیمهشدگان اصلی این سازمان هستند.
در گروهای بیمه شدگان خاص، کارگران ساختمانی با جمعیتی بالغ بر ۸۳۵ هزار و ۷۷۹ نفر، بخش قابل توجهی از بیمه شدگان خاص تامین اجتماعی را تشکیل میدهند.
ضرورت پوشش کامل بیمهای کارگران ساختمانی
بر اساس آمار موجود در این بخش و با اجرای طرح بیمه کارگران ساختمانی، در حال حاضر بیش از ۶۰۰ هزار نفر از این بخش جامعه کارگری تحت پوشش بیمه قرار ندارند و با نگاه به اشتغال پرمخاطره آنها و دیگر مسائل پیرامون کارگران ساختمانی، تکمیل طرح بیمه کارگران ساختمانی و تحت پوشش بیمهای قرارگرفتن آنها بسیار ضروری است.
البته باید این نکته را درنظر داشت که سازمان تامین اجتماعی به عنوان بزرگترین نهاد بیمهای کشور و در قالب یک سازمان عمومی غیردولتی به تنهایی و بدون تامین هزینهها و پشتیبانی بخش دولتی قار به انجام این مهم نیست و حمایتهای دولتی در این راستا زمینه ساز انجام و یا تکمیل طرح بیمه کارگران ساختمانی خواهد بود.
احقاق یک حق در صورت تصویب مجلس
بر اساس اعلام مصطفی سالاری، مدیرعامل سازمان تامین اجتماعی، درصورت تصویب طرح پیشنهادی که از کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی به صحن علنی ارسال شده است، تمامی کارگران ساختمانی تحت پوشش بیمه تامین اجتماعی قرار میگیرند و تصویب آن دستاورد بزرگی برای کارگران ساختمانی خواهد بود.
به گفته سالاری، از یک سال گذشته پیگیریهایی برای اصلاح ماده ۵ قانون بیمه کارگران ساختمانی انجام شده و در مجلس قبل در آستانه بررسی بود که به دلیل کرونا جلسات تغییر کرده و در آن مقطع زمانی بررسی نشد.
مدیرعامل سازمان تامین اجتماعی با بیان اینکه در حال حاضر حدود ۸۰۰ هزار کارگر ساختمانی تحت پوشش این سازمان هستند، اضافه میکند: برای استفاده تمامی کارگران ساختمانی از خدمات تامین اجتماعی و رسیدن به یک میلیون و دویست هزار کارگر ساختمانی تحت پوشش بیمه، نیازمند ایجاد منابع مالی پایدار هستیم که در طرح پیشنهادی فعلی این موضوع تا حدود زیادی لحاظ شده است.
سالاری با بیان اینکه در طرح پیشنهادی بیمه کارگران ساختمانی، دیدگاهها و نقطه نظرات کارشناسی مختلف بررسی و لحاظ شده است، گفت: در این طرح میانگین و حدنصاب برای تعیین حق بیمه هر منطقه پیشبینی و برای هر منطقه سازوکار تصمیمگیری مشخصی لحاظ شده است و ایجاد حساب مشخص برای دریافت منابع بیمه کارگران ساختمانی یکی دیگر از ویژگیهای طرح پیشنهادی است و قطعا یک ریال از منابع بیمه کارگران ساختمانی در جای دیگری هزینه نخواهد شد و با این طرح امکان ارتقای خدمات به کارگران را خواهیم داشت.
جمعیت ۶۰۰ هزارنفری بیمه نشده کارگران ساختمانی
بر اساس این آمار تعداد کل بیمه شدگان کارگر ساختمانی تا پایان اسفند ماه سال گذشته، ۸۳۵ هزار و ۷۷۹ نفر بوده است گفتنی است بیمه شدگان کارگران ساختمانی در دسته بیمه شدگان خاص قرار دارند که مشمول کمک دولت می شوند. برای شمول این نوع بیمه شرایط ویژه ای برقرار است و متقاضی باید دارای کارت مهارت از سازمان فنی و حرفه ای باشد.
تصویب کلیات طرح بیمه کارگران ساختمانی
گفتنی است که با انجام اولین مرحله طرح بیمه کارگران ساختمانی در کشور که توسط سازمان تامین اجتماعی صورت گرفت، بیش از ۸۳۰ هزار نفر تحت پوشش بیمه تامین اجتماعی در قالب بیمه شدگان خاص قرار گرفتند و با اتمام این طرح در مرحله اجراشده، بیش از ۶۰۰ هزار نفر از جمعیت کارگران ساختمانی سطح کشور موفق به ثبت نام و استفاده از مزایای این طرح بیمه ای نشدند که در حال حاضر و با اعلام آمادگی سازمان تامین اجتماعی با پیش شرط حمایت های دولتی و تصویب مجلس شورای اسلامی، این بخش قابل توجه از جامعه کارگران، تحت پوشش بیمه کارگران ساختمانی سازمان تامین اجتماعی قرار خواهند گرفت. لازم به ذکر است که با اقدامات مجلس، کلیات این طرح مورد تصویب قرار گرفته است.
طرح موضوع بیمه کارگران ساختمانی از سال ۱۳۵۲
هادی ساداتی، نایب رئیس انجمنهای صنفی کارگران ساختمانی کشور در گفتوگو با آتیهآنلاین گفت: تاریخچه طرح موضوع بیمه کارگران ساختمانی به سال ۱۳۵۲ بازمیگردد و بنا به دلایلی مانند فشار گروههای انبوهساز متوقف شد و بار دیگر در سال ۱۳۸۶ دوباره شاهد مطرح شدن این طرح در مجلس شورای اسلامی بودیم که و باز هم با لابیگری گروههای خاص و برخی از کارفرمایان و انبوهسازان این طرح، اجرایی نشد و با طرح چندباره موضوع و تصویب مجلس در سال ۱۳۸۹، بیمه کارگران ساختمانی به مرحله اجرا رسید.
این فعال حوزه کار افزود: در ارتباط با ماده ۵ قانون بیمه کارگران ساختمانی موضوعاتی مطرح و مورد بررسی قرار گرفته است که در سال ۱۳۹۲ بنا بر درخواست تعدادی از نمایندگان مجلس، از منبع درآمد مالیات بر ارزش افزوده شهرداریها، نیم درصد از این مالیات به عنوان سهم بیمه کارگران ساختمانی مشخص شد.
وی در ادامه اضافه کرد: سازمان تامین اجتماعی در جریان اجرای این طرح، موضوعاتی مانند عدم تامین منابع اجرای طرح بیمه کارگران ساختمانی را مطرح کرده است اما در مجموع با اجرایی شدن این طرح در حدود ۸۰۰ هزار نفر از کارگران ساختمانی در سطح کشور تحت پوشش سازمان تامین اجتماعی قرار گرفتند.
ساداتی اظهار کرد: در سال ۱۴۰۰ کلیات طرح پوشش بیمه ساختمانی همه کارگران ساختمانی با جمعیتی در حدود یک میلیون و ۲۰۰ هزار نفر مورد تصویب مجلس شورای اسلامی قرار گرفت و با اجرایی شدن این طرح، جمعیت ۶۰۰ هزار نفری از کارگران ساختمانی تحت پوشش بیمهای قرار خواهند گرفت.
وی با بیان اینکه نکته قابل اشاره این است که بررسی این طرح در کمیسیونهای مجلس شورای اسلامی باید با حضور نمایندگان شرکای اجتماعی انجام شود که با حضور نمایندگان کارگری در دو جلسه بررسی، ادامه این روند بدون حضور نمایندگان کارگری برای دفاع از این طرح صورت می گیرد، گفت: در مراحلی که در کمیسیون بررسی این طرح به عنوان نمایندگان جامعه کارگری حضور داشتیم، خواستههای جامعه کارگری مطرح شد و با مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی هماهنگی هایی را در ارتباط با کلیات طرح و نگارش بخشهایی از جزئیات طرح انجام دادیم.
نایب رئیس انجمنهای صنفی کارگران ساختمانی کشور در ادامه گفتگو با آتیه آنلاین خاطرنشان کرد: سازمان تامین اجتماعی مکلف شده است که تمام کارگرانی که در سامانه ثبت نام کرده و مورد شناسایی قرار گرفتند را تحت پوشش قرار دهد.
این کارشناس حوزه کارگری در ادامه اضافه کرد: کارگرانی که در سامانه ثبت نام کرده و مورد تایید قرار گرفتهاند در حال حاضر علاوه بر ۸۰۰ هزار نفر تحت پوشش بیمه کارگران ساختمانی، تعداد ۶۰۰ هزار نفر دیگر، رقم قطعی افرادی هستند که باید در ادامه این طرح، تحت پوشش بیمه تامین اجتماعی قرار گیرند.
نظر شما