واردات برق برای تامین نیاز داخل؟

بر اساس اعلام توانیر، از پنجشنبه گذشته برای تامین نیازهای داخل برق از آذربایجان وارد می‌شود اما همایون حائری معاون وزیر نیرو در امور برق گفت که این واردات ربطی به کمبود برق ندارد.

به گزارش آتیه‌آنلاین، صنعت برق ایران تا پیش از اینکه با مشکل کمبود سرمایه‌گذاری مواجه شود، به دنبال تبدیل شدن به هاب منطقه بود. بر اساس برنامه‌ریزی‌های انجام شده قرار بود ایران به کشورهای همسایه متصل شود و از طریق روسیه و آذربایجان به اروپا وصل شود. این اتصال کمک می‌کرد که در مواقعی که برق مازاد در کشور دارد، صنعت برق آن را صادر کرده و ارزآوری داشته باشد و در مواقع کمبودها به ویژه ایام پیک تابستان، به جای ساخت نیروگاه، نیازهای خود را از طریق واردات تامین کند.

ایران کشوری با اختلاف ساعت از شرق تا غرب و از شمال با جنوب است. همچنین اختلاف ساعت معنی‌داری با همسایگان دارد. این مشخصات جغرافیایی تبادلات برق حتی در ایام پیک شبانه روز را هم برای ایران امکان‌پذیر می‌کند و شبکه برق کشور می‌توانست از طریق کشورهایی که در شمال ایران واقع شده‌اند، بخشی از نیازهای برقی مشترکان را تامین کند.

اما از یک سو سیاست‌گذاری‌های تبدیل ایران به هاب منطقه با وقفه مواجه شده است و از سوی دیگر توقف سرمایه‌گذاری در صنعت برق، دیگر تبادلات برقی و واردات برق از دیگر کشورها را از حالت داوطلبانه خارج کرده و آن را به سیاستی اجباری برای کشور تبدیل کرده است.

واردات برق از جمهوری آذربایجان آغاز شد

بر اساس گزارش توانیر، از پنجشبنه گذشته به منظور کاهش محدودیت‌های تامین برق واردات برق از کشور آذربایجان آغاز شده است. سخنگوی صنعت برق در این رابطه گفت: با سنکرون شدن خطوط انتقال برق مغان به شبکه برق جمهوری آذربایجان، واردات برق از این کشور آغاز شد.

به گفته مصطفی رجبی مشهدی، هم اکنون ۷۳ مگاوات برق از این خط انتقال به شبکه داخلی ایران تزریق می‌شود.  میزان برق وارداتی از این خط انتقال تا ۱۳۰ مگاوات در ساعات پیک مصرف قابل افزایش است.

سخنگوی صنعت برق با بیان این که این صنعت همه توان و ظرفیت‌های خود را برای تامین برق مورد نیاز داخل به کار گرفته است، عنوان کرد: در کنار به‌کارگیری همه ظرفیت‌ها برای واردات و افزایش تولید برق، مشترکان خانگی با سهم پنجاه درصدی در اوج مصرف از نقشی بسیار تاثیرگذار در این میان برخوردار هستند.

وی با اشاره به هماهنگی‌های انجام شده برای همکاری صنایع و کشاورزان در مشارکت با طرح‌های تشویق محور مدیریت مصرف در ساعت اوج بار، گفت: مشترکان خانگی می‌توانند تنها با بکار بستن سه راهکار ساده، از بروز خاموشی احتمالی جلوگیری نمایند.

رجبی مشهدی عنوان کرد: استفاده از دور کند کولرهای آبی، تنظیم دمای کولرهای گازی بر روی ۲۵ درجه و عدم استفاده از وسایل برقی پرمصرف در ساعات گرم روز(۱۲ تا ۱۸) مهمترین راهکارها برای تامین برق همه مشترکان و پایدار ماندن شبکه برق کشور است.

واردات برق ارتباطی به کمبود آن ندارد

آمارها نشان می‌دهد که در سال ۹۹ میزان واردات برق ایران از کشورهای همسایه نسبت به مدت مشابه سال قبل دو برابر شده است. این مسئله حاکی از آن است که تولید داخل تکافوی تامین نیازهای ایام پیک را نمی‌دهد و ناگزیر به واردات هستیم و افزایش میزان واردات هم به نوعی نشان دهنده اجبار در واردات برق از دیگر کشورهاست اما معاون وزیر نیرو در امور برق و انرژی گفت: واردات برق هیچگونه ارتباطی به کمبود برق در کشور ندارد و همواره با تمام کشورهای همسایه تجارت برق داریم.

بر اساس گزارش باشگاه خبرنگاران جوان، همایون حائری در مورد واردات برق به دلیل کمبود در ایام پرمصرف سال، بیان کرد: در حوزه برق هم قرارداد واردات و هم قرارداد صادرات داریم و این طور نیست که صرفاً صادرات برق داشته باشیم.

وی افزود: تبادل انرژی و اقتصاد برق به ویژه در حوزه دیپلماسی، نشان دهنده این است که باید هر دو مورد را کنار هم داشته باشیم. میزان صادرات یا واردات برق، متناسب با شرایط و بسته به نیاز کشور تغییر می‌کند. روند صادرات و واردات برق، طبق قراردادهای موجود در حال انجام است؛ البته در این زمینه سودآوری لازم برای کشور را مد نظر قرار می‌دهیم.

حائری تاکید کرد: ارزش صادرات و واردات برق نیز متناسب با تغییرات میزان تبادل برق، متغیر است. ممکن است یک سال به رقم ۵۰۰ میلیون میلیون دلار یا ۶۰۰ میلیون دلار برسد که این مسئله به شدت به اقتصاد برق کمک می‌کند. به طور کلی میزان صادرات برق طی ۲۴ ساعت تغییر ‌می‌کند، زیرا ممکن است کشورهای همسایه متناسب با زمان پیک مصرف خود، نیازشان تغییر کند.

او در پایان گفت: خوشبختانه ما در منطقه‌ای قرار گرفته‌ایم که پیک مصرف به طور مثال در کشورهای شمالی با کشورهای غرب، با هم متفاوت است. همچنین با تمام کشورهای همسایه مانند افغانستان، پاکستان، عراق و ارمنستان تجارت برق داریم.

کد خبر: 18048

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 1 + 1 =