به گزارش آتیه آنلاین، اگرچه از همان ابتدای افزایش شیوع ویروس کرونا در کشور منع رسمی برای فعالیت گالریها وجود نداشت، اما برگزاری نمایشگاههای هنری منوط به نداشتن مراسم افتتاحیه و رعایت کلیه پروتکلهای بهداشتی اعلام شده بود. در این میان بسیاری از گالریها به تصمیم شخصی و در راستای جلوگیری از شدت افزایش شمار مبتلایان به بیماری کووید ۱۹، یا فعالیتشان را به فضای مجازی محدود کردند یا اینکه تعطیل شدند. آن دسته از گالریهایی هم که برگزاری نمایشگاههای حضوری را انتخاب کرده بودند، به دلیل شرایط حاکم بر جامعه، طبیعتا با استقبال قابل قبول و شایستهای مواجه نشدند.
گویا امروزه با وجود کوئید ۱۹ مجازی شدن، فعلا تنها راه تسکین است. مسیری که موسیقی و سینما در حال طی کردن آن است و حالا حوزه هنرهای تجسمی نیز برای ادامه حیات خود به فضای مجازی روی آورده است. پس از برگزاری حراج های هنری و نمایشگاه های مهم جهان به صورت آنلاین، حال گالری های ایران نیز شانس خود را در این حوزه امتحان می کنند. هر چند چنین رویکردی با محدودیتهایی همراه است و نمی تواند ارتباط نزدیک هنرمند و مخاطب را تمام و کمال منتقل کند، اما دستکم راه گریزی است تا جامعه هنری تسلیم این بیماری نشود و کسب و کارهای مرتبط با آن ادامه یابد.
هنرهای تجسمی مورد بیتوجهی واقع شده است
مریم رحیمی مدیر نگارخانه آریا درباره وضعیت گالریها در چند ماه اخیر که به دلیل جلوگیری از شیوع ویروس کرونا در کشور تعطیل بودهاند، در گفتگو با آتیه آنلاین اظهار کرد: با وجود اینکه مجوز برگزاری نمایشگاههای هنری با رعایت برخی شروط داده شده است، اما نگارخانه آریا همچنان از اسفند ۹۸ تعطیل است و ما برنامه ها را به صورت آنلاین پیش میبریم. چراکه هنوز شرایط به اندازه ای مساعد نیست که هم بازدیدکنندگان و هم پرسنل مجموعه را در معرض خطر قرار بدهیم.
او همچنین درباره برگزاری نمایشگاههای آنلاین، عنوان کرد:بخش آموزش بصورت آنلاین همچنان فعال است و به ما کمک های زیادی کرد، همچنین در حال برگزاری تابلوهای کوچک مرتضی اسدی و آثار خانم آذر شیخ بهاالدین هستیم و یک بازخوانی داریم که در خرداد ماه بصورت آنلاین از سایت گالری نمایش داده می شود.
رحیمی درباره میزان حمایت مسئولان وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی از گالریداران توضیح داد: گالریداری برخلاف ظاهر زیبا، شیک و پردرآمدش، دشواریها و شرایط سخت خاص خودش را هم دارد و یکی از مشاغل هنری پرچالش به شمار میآید اما با شیوع ویروس کرونا و با وجود این مسایل و سختیها در این مدت وجود صنف یا نهادی برای حمایت از گالریداران احساس نشد. از طرفی هنرمندان نیز از لحاظ معیشتی شرایط سختی را سپری میکنند و سستی و بیاهتمامی مدیران عرصه هنرهای تجسمی نسبت به وضعیت معیشتی هنرمندان این عرصه نیز بر عمق و دامنه مصائبِ مسئله افزوده است.
وی در ادامه گفت:در چنین شرایطی که همه نگاهها و انتظارات متوجه مسئولین و دستاندرکاران عرصه فرهنگ و هنر کشور بود، ارشاد تنها گزینه اعطای وام را مطرح کرد که با گذشت یکسال و نیم و پیگیری ها در نهایت هیچ اتفاقی هم نیوفتاد. برای بهبود شرایط هنری به ویژه در حوزه هنرهای تجسمی باید همت جمعی شده و مجموعهای از عوامل در کنار هم قرار گیرد اما هیچ گاه از سمت متولیان هنرهای تجسمی پیگیری های جدی صورت نگرفت و صدای ما مثل هنرمندان تئاتر و سینما به کسی نمی رسد و حتی نمیدانیم که اگر قرار نیست دفتر تجسمی کاری انجام دهد، خودمان اصلا چه کاری میتوانیم انجام دهیم؟
مدیر گالری آریا در آخر عنوان کرد: اگرچه خیلی از گالری ها حتی در اوج کرونا فعالیت میکردند اما سیاست ما این نبود که انسان ها را در معرض خطر قرار بدهیم و با هر شرایطی کنار آمدیم تا کسی آسیب نبیند. امیدواریم با روند واکسیناسیون و گسترده تر شدن ایمنی افراد بتوانیم فعالیت خود را بصوررت حضوری از تابستان آغاز کنیم.
نظر شما