اردکانیان: استخراج غیر قانونی رمزارز، قاچاق انرژی است

وزیر نیرو گفت: استخراج غیر قانونی رمز ارزها، صادرات انرژی به صورت پنهانی و قاچاق است.

به گزارش آتیه آنلاین به نقل از ایرنا، رضا اردکانیان روز یکشنبه در صحن علنی مجلس شورای اسلامی افزود: استخراج قانونی رمزارزها اگر با مجوز باشد به معنای صادرات قانونی انرژی است که انجام می شود.

وی ادامه داد: استخراج غیرقانونی رمزارزها یکی از عوامل افزایش میزان مصرف برق است، زیرا دستگاه هایی که باید در فضای باز بوده و مداوم خنک سازی شوند به انبارهای متروکه، کارخانه های فرسوده، مکان های مسقف برده می شود که خنک‌سازی آنها نیازمند استفاده بیشتر از دستگاه‌های سرمایشی است که همین امر به مصرف بی رویه برق دامن می زند.

وزیر نیرو به همکاری با نیروی انتظامی برای برخورد با این نوع استخراج کنندگان رمز ارز خبرداد و گفت: از تیر پارسال تا فروردین ۱۴۰۰ سیر کشف دستگاه های غیر قانونی روبه افزایش بوده به گونه ای که فقط در فروردین دو هزار و ۶۶۱ مرکز شناسایی شده و ۱۷۵ هزار دستگاه ضبط شده که مشمول ترتیب های قانونی هستند.

اردکانیان خاطرنشان ساخت: براساس آخرین گزارش مراجع جهانی ۱۰ درصد انرژی مصرفی تولید رمزارزها در جهان مربوط به ایران است و این یعنی حداقل ۲ هزار مگاوات صرف تولید رمزارز می‌شود، در حالی که مطابق مصوبه هیات وزیران آن تعدادی که مجوز گرفته‌اند ۳۲۱ مگاوات بیشتر نیست. لذا انتظار می‌رود به زودی در این باره تدابیری با هماهنگی‌ دستگاه‌های مربوطه اندیشیده شود.

اردکانیان با بیان اینکه بودجه سال ۱۴۰۰ یکی از بهترین بودجه های صنعت آب و برق است، گفت: نه به دلیل منابع مالی که در این بودجه برای صنعت آب و برق دیده شده، بلکه به دلیل گره‌گشایی‌های است که در خصوص مشکلات مزمن این صنعت به خصوص برق در نظر گرفته شده است.

وی ادامه داد: یکی دیگر از خصوصیات خوب بودجه امسال، خلاصی یافتن وزارت نیرو و منابع داخلی آن از مکانیزم تبصره ۱۴ است.

وزیر نیرو افزود: امسال از این محل، سیستم برق  ۱۰ هزار روستا بهسازی می‌شود، علاوه برآن ۲۰ هزار خانوار عشایر مجهز به پنل های خورشیدی کوچک خواهند شد.

افزایش مصرف برق به علت گرمای زودرس

وی درباره شرایط امسال توضیح داد: سال آبی ۱۳۹۹- ۱۴۰۰ که از اول مهرماه پارسال شروع شده یکی از خشک ترین سال های ۵۰ سال اخیر است.

وزیر نیرو گفت: زمانی که با رای اعتماد نمایندگان مجلس شورای اسلامی کار خود را شروع کردم در سال آبی ۹۶- ۹۷ هم شاید دومین سال خشک در ۵۰ سال اخیر بودیم و امسال هم شرایط به همین گونه است.

اردکانیان به سال های ۹۷، ۹۸، ۹۹ و ۱۴۰۰ اشاره کرد و خاطرنشان ساخت: حجم مفید مخازن سدهایی که نیروگاه برق آبی دارند نسبت به پارسال ۵۰ درصد کاهش یافته و این موجب ۳ هزار و ۵۰۰ مگاوات کاهش ظرفیت تولید برق شده است.

وی گرمای زودرس را دومین اتفاقی دانست که امسال رخ داده و افزود: پیش بینی های دما در فاصله زمانی مناسب وجود دارد،   اما این زودتر گرم شده هوا موجب شده هم دستگاه های سرمایشی زودتر وارد مدار شوند و هم نیروگاه ها که توان خروجی آنها متناسب با دمای هوا است توان کم‌تری داشته باشند.

وزیر نیرو با بیان اینکه در روز ۲۹ اردیبهشت امسال به اوج مصرف ۵۳ هزار و ۸۰۰ مگاوات رسیدیم، یادآور شد: معادل نقطه اوجی است که پارسال در ۲۴ خرداد، در سال ۹۸ در اول تیرماه و در سال ۹۷ در ۹ تیرماه رخ داده بود.

اردکانیان گفت: گرمای زودتر سبب افزایش مصرف برق شد که یکی از دلایل آن استفاده بیشتر از وسایل سرمایشی است.

وی ادامه داد: تفاوت انرژی مصرفی روزانه سال ۹۸ و ۹۹ در ۲۴ روز فروردین به هم نزدیک بود، اما در فرودین ۱۴۰۰ معادل ۲۲.۵ درصد به طور متوسط مصرف انرژی روزانه امسال بیشتر شده است.

وزیر نیرو افزود: در اردیبهشت ۱۴۰۰ نیز همین رویه ادامه داشت و به نسبت اردیبهشت سال های ۹۸ و ۹۹ حدود ۱۷.۵ درصد افزایش مصرف، رخ داده است.

اردکانیان خاطرنشان ساخت: نتیجه سه عامل خشکسالی، کمبودآب درسدها برای تولید برق و نیز موضوع افزایش دمای هوا به معنای استفاده زودتر از دستگاه های سرمایشی بود، همچنین موضوع رمزارزها موجب شد که برخلاف همه سال های گذشته که فروردین و اردیبهشت نسبت به فرودین و اردیبهشت سال ماقبل خود فقط ۱.۸ درصد افزایش انرژی داشتیم، امسال با رشد ۱۹ درصدی مصرف برق مواجه شویم.

وزیر نیرو ادامه داد: در سال ۹۹ اوج مصرف در آخر اردیبهشت ۴۵ هزار مگاوات بود که امسال به ۵۴ هزار مگاوات افزایش یافت که هشت هزار و ۵۰۰ مگاوات بیشتر بود که معادل تولید ۷۰ توربین گازی است.

وزیر نیرو گفت: از این میزان حدود ۴ هزارمگاوات یعنی ۹ درصد مربوط به دستگاه های سرمایشی است و حدود ۲ هزارمگاوات آن مربوط به دستگاه های رمزارز است و ۲ هزار مگاوات آن نیز مربوط به رشد مصرف درصنایع بزرگ است.

وی ادامه داد: همچنین بخشی از این افزایش برای حدود یک میلیون مشترکی است که هرسال نسبت به سال قبل داریم و اندکی هم مربوط به استفاده زودتر از چاه های کشاورزی ناشی از خشکسالی است.

اردکانیان درباره راهکارهای مقابله با این وضعیت، اظهار داشت: هرسال از آخر شهریور واحدهای نیروگاهی به مرور برای تعمیرات فرستاده شده و به مرور نیز برگردانده می شوند تا درخرداد سال بعد مورد استفاده قرار گیرند.

وزیر نیرو گفت: در سال ۹۹ و در فروردین ماه ۱۹ هزارمگاوات در تعمیرات بوده اند اما امسال ۱۳ هزار مگاوات در تعمیرات بوده و در اردیبهشت پارسال ۱۰ هزار مگاوات در تعمیرات بوده که امسال ۸ هزار و ۵۰۰ شد. همچنین در خردادماه پارسال ۸ هزار و ۴۰۰ مگاوات در تعمیر بوده که امسال ۴ هزار و ۲۰۰ مگاوات در تعمیرات است.

وزیر نیرو افزود: براین اساس سرعت بیشتری در امر تعمیرات نیروگاهی اعمال شد، زمستان گذشته به دلیل کمبود گاز ناچار به دیرتر فرستادن واحدهای بخار برای تعمیرات شدیم زیرا باید می‌مانند و سوخت مایع استفاده می کردند.

اردکانیان با بیان اینکه اکنون نیروگاه ها به صورت سه شیفت درحال کارند ادامه داد: نتیجه این امر افزایش ۲۵ درصدی تولید انرژی در امسال نسبت به سال های گذشته است.

وی از کاهش تلفات شبکه برق خبرداد و خاطرنشان ساخت: هنگامی که این دولت فعالیت خود را آغاز کرد تلفات شبکه ۱۴.۵ درصد بوده که اکنون به حدود ۹.۵ درصد رسیده است.

وزیر نیرو ادامه داد: بازدهی نیروگاهی حدود ۳۷ درصد بوده که اکنون بالای ۳۹ درصد در نیروگاه های حرارتی است درحالی که میزان بازدهی در جهان ۳۷ درصد است.

اردکانیان افزود: به طور متوسط در جهان هر ۱۰ سال فروپاشی گسترده در صنعت برق رخ می دهد به «بلک اوت» معروف است و این درحالی است که صنعت برق ایران یکی از افتخارات خود را این می داند که امسال که سال هفدهم است توانسته مدیریت این مسئله را داشته باشد.

پیمان پاریس هیچ نقشی ندارد

اردکانیان در باره شایعه اثر پیمان پاریس برتوسعه نیروگاهی ایران گفت: درخواست می کنم یک سطرنامه، یک ابلاغیه و دستوراز هرجنس و نوع که به وزارت نیرو ابلاغ شده باشد یا وزارت نیرو دستوری صادر کرده باشد مبنی براینکه محدودیتی تحت تاثیر پیمان پاریس و نظایر آن برای کارها اعمال کرده باشیم بیاورید.

وی ادامه داد: ما خود نیروگاه سازیم و ۹۰درصد نیروگاه های ایران از نوع حرارتی است و این حرف ها حرف های واردی نیست و اطلاعات ناقص، ذهنیت جامعه را مخدوش می کند.

صادرات انرژی

وزیر نیرو در باره صادرات انرژی گفت: این حرف از جانب مردم مطرح شده و حرف حقی هم هست که وقتی ما خود مشکل برق داریم صادرات برای چیست؟ صنعت گسترده برق صدها نیروگاه و هزاران کیلومتر شبکه انتقال و تجهیزات متعددی دارددرحالی که هیچ بودجه ارزی به این صنعت تعلق ندارد و متکی به صادرات است.

اردکانیان افزود: بخش خصوصی این صنعت که از صندوق توسعه ملی تسهیلات می گیرد باید باز پرداخت این تسهیلات را داشته باشد که وزارت نیرو باید این امر را در قراردادهای خود لحاظ کند.

وی در باره رقم صادرات ادامه داد: اکنون صادرات به غیر از واردات درصنعتی برقی که ۸۵ هزار ظرفیت نصب شده دارد ۵۰۰ مگاوات هم نیست و این درحالی است که برق نیز وارد می شود.

وزیر نیرو تاکید کرد: ماینرها باید فعالیت نظامند داشته باشند و دست مجلس را می فشاریم تا فعالیت این بخش قانون مند شود و برای آن مجازات قانونی تعیین شود.

اردکانیان گفت: اطلاع داده اند که هر یک بیت کوین ۳۰۰ مگاوات ساعت انرژی مصرف می کند یعنی ما باید برق یک شبانه روز ۳۰ هزار مسکن را قطع کنیم برای اینکه یک بیت کوین تولید شود.

وی ادامه داد: تردیدی نیست که این فعالیت می تواند درآمد ارزی ایجاد و عددی که رییس کمیسیون اقتصادی داده انددر آن تردیدی نیست اما ۳۲۱ مگاوات مقدار مجاز است.

وزیر نیرو گفت: روز گذشته معاون وزارت صنعت، معدن و تجارت اعلام کرد از حدود ۲ هزار مراجعه کننده تنها ۹۹ عدد آنها آمده اند و پرونده تشکیل داده اند.

اردکانیان افزود: این فعالیت باید نظامند شودتا مانع از آن شویم که در شرایط گرما و کرونا این فعالیت به صورت غیر مجاز بخواهد توسعه یابد.

وی به بحث هایی که در خصوص تولید برق اتمی مطرح شده واکنش نشان داد و گفت: همین آخر هفته، برنامه عملیاتی شدن نیروگاه ۱۴۰۰ مگاواتی سیریک در استان هرمزگان را نهایی خواهیم کرد.

وزیر نیرو ادامه داد: یکی از فعالیت های شاخص این دولت آن است که توانسته وام دولتی فدراسیون روسیه را عملیاتی کند و پیگیر واحد دوم خواهیم بود و براساس گزارش ها در سال ۱۴۰۴ و ۱۴۰۶ به مدار خواهند آمد.

اردکانیان در باره روند تولید نیز گفت: در برنامه ششم در این زمینه الزام هایی ذکر شده است و وقتی تکلیف ۲۵ هزار مگاوات مطرح شده الزام های این تکلیف هم مطرح شده است.

وی یکی از این الزام ها را استفاده از سرمایه گذاری و فاینانس برشمرد و خاطرنشان ساخت: در این بخش شاید حدود ۱۵ هزار مگاوات آماده کرده بودیم که برخورد کرد به موانعی که همه از آن اطلاع دارند.

وزیر گفت: اما از ۸۵ هزار ظرفیت نصب شده نیروگاهی کشور جای افتخار دارد که ۲۵ درصد آن در این دولت اتفاق افتاده است با کمک و تلاش مجلس صورت گرفته است.

اردکانیان افزود: در برنامه ششم حدود ۴۶ نیروگاه را شروع کرده ایم که برخی به اتمام رسیده است و برخی نیز خواهد ماند تا دولت بعد افتتاح کند.

وی ادامه داد: یازده هزار مگاوات ظرفیت عملی به مدار آورده شده است و گرچه عملکرد در حد آن ۲۵ هزار مگاوات نیست اما ده ها برنامه مدیریت مصرف نیز اعمال شده است تا مشکل پیش نیاید.

مسئله قیمت باید درست شود

وی بر ضرورت اصلاح قیمت تاکید کرد و گفت: وقتی می گوییم اصلاح قیمت بلافاصله نباید سپر بخش خانگی مانع شود.

وزیر نیرو ادامه داد: اصلاح قیمت یعنی اصلاح قیمت برق صنعتی سال های گذشته، قیمت برق صنعتی یک سوم قیمت جهانی بود ودر سال ۹۹ این قیمت ۴درصد شده بود به دلیل مشکلات ارزی که رخ داد.

اردکانیان افزود: زمانی که نرخ ارز افزایش می یابد ۲ اتفاق رخ می دهد از یک طرف بخش صادرات صنایع فلزی خوشحال می شود، اما از طرف دیگر،   سرمایه گذار بخش خصوصی که تسهیلات از صندوق توسعه ملی گرفته دل نگران تعهدات می شود.

وی گفت: باید مسئله قیمت این صنعت اصلاح شود تا صنعتی تاب آور باشد و این مهم در مجلس یازدهم عملی خواهد بود

کد خبر: 17054

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 2 + 0 =