به گزارش خبرنگار آتیهآنلاین، بر اساس اسناد دریافتی، در دلایل توجیحی این طرح آمده است: «با عنایت به رشد روزافزون مصرف انرژی در شرایط کنونی و سالهای آینده و لزوم ایجاد تنوع در منابع انرژی کشور و بهرهگیری حداکثری از منابع انرژی تجدیدپذیر و تولید اقتصادی و رقابتپذیر انواع حاملهای انرژی در کشور و مصرف بهینه آنها و لزوم دستیابی مدیریت متمرکز در کلیه مسایل مربوط به حوزه انرژی در قالب ساختار سازمانی و تشکیلاتی واحد، و نیز با توجه به کمبود شدید آب در سطح جهان و قلمرو جمهوری اسلامی ایران و اهمیت بیش از پیش تامین پایدار آب مورد نیاز کشور و ارتباط منطقی موجود بین نحوه استحصال و مصرف آب با محیط زیست پایدار و ضرورت افزایش بهرهوری در مصرف آب و انرژی و تحقق سیاستهای کلی نظام در زمینه آب و انرژی با رعایت اصل عدم توسعه تشکیلاتی در دولت، طرح یاد شده برای طی تشریفات قانونی تقدیم میشود».
ساختار وزارت انرژی
بر اساس پیشنهاد نمایندگان مجلس، به منظور اعمال مدیریت یکپارچه و منسجم بر انرژی در اقتصاد کشور، تمام اهداف، ماموریتها و وظایف مربوط به تولید، انتقال و توزیع برق و سایر انرژیهای غیر فسیلی از وزارت نیرو تفکیک و به وزارت نفت منتقل و نام وزارت نفت به وزارت انرژی تغییر مییابد.
از نگاه پیشنهاد دهندگان طرح، تمام وظایف، اختیارات و مسئولیتهای مقرر در قوانین و مقررات مختلف که درحوزه امور مربوط به برق و سایر انرژیهای غیرفسیلی است، به عهده وزارت نیرو است و حسب مورد بر عهده وزارت انرژی قرار خواهد گرفت.
طبق پیشنهاد امضاکنندگان این طرح، انرژی برقآبی که تامین کننده برق پیک کشور است و انرژیهای تجدیدپذیر در اختیار وزارت آب و محیط زیست باقی خواهد ماند اما آیا وزارتخانه انرژی در ایام پر مصرف سال بدون در اختیار داشتن مدیریت سدهای تامین کننده انرژی برقآبی میتوانند مصرف پیک کشور را مدیریت کنند؟
همچنین بر اساس نظر تدوین کنندگان طرح، اهداف، ماموریتها و وظایف پتروشیمیها نیز به وزارت صمت منتقل خواهد شد.
ساختار وزارت آب و محیط زیست
نمایندگان مجلس به منظور ایجاد تمرکز و انسجام مدیریتی در تمام امور آب کشور و تحقق همزمان استحصال و مصرف بهینه آب در شرایط زیست محیطی پایدار، پیشنهاد کردهاند که سازمان محیط زیست با تمام اهداف و ماموریتها از نهاد ریاست جمهوری منتزع و به وزارت نیرو منتقل شود. نام وزارت نیرو نیز به وزارت آب و محیط زیست تغییر یابد.
همچنین سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری کشور با تمام اهداف، ماموریتها و وظایف از وزارت جهاد کشاورزی جدا خواهد شد. سازمان هواشناسی کشور با تمام اهداف و ماموریتها از وزارت راه و شهرسازی به وزارت جدید آب و محیط زیست منتقل خواهد شد.
تمام وظایف، اختیارات و مسئولیتهای قانونی که در گذشته بر عهده وزیر یا وزارت جهاد کشاورزی یا وزارت راه و شهرسازی بوده است حسب مورد بر عهده وزیر یا وزارت آب و محیط زیست قرار خواهد گرفت.
در حالی نمایندگان مجلس بحث ادغام بخش آب وزارت نیرو، سازمان حفاظت محیط زیست، سازمان جنگلها و سازمان هواشناسی را در قالب یک ساختار جدید مطرح کردهاند که هر یک از این ساختارها وظایف متفاوتی دارند. سازمان هواشناسی با هدف جمعآوری اطلاعات هواشناسی براری کنترل راههای دریایی، هوایی و زمینی تشکیل شده و عمده وظایف این وزارتخانه در این حوزه متمرکز بوده است. انتقال این ساختار به بدنه وزارتخانهای جدید، میتواند وظایف مرتبط با خدمات رسانی به خطوط مواصلاتی بهویژه مسیرهای هوایی که اطلاعات هواشناسی برای آن از اهمیت بالایی برخوردار است، دچار خدشه کند. سازمان حفاظت محیط زیست تدوین کننده استانداردهای محیط زیستی است و بهعنوان یک نهاد ناظر باید مستقل بوده و بر عملکرد سایر دستگاهها نظارت داشته باشد و بدون شک با این ادغام و تبدیل این سازمان به یک معاونت از وزارتخانهای بزرگ، ماهیت نظارتی این مجموعه زیر سئوال خواهد رفت.
بودجه و تشکیلات ساختار جدید
برای تعیین تکلیف امکانات، تعهدات، نیروی انسانی، تشکیلات، پستهای سازمانی، داراییها و اموال منقول و غیر منقول ساختارهای ادغام شده نیز کارگروهی با مسئولیت سازمان اداری و استخدامی کشور و عضویت سازمان برنامه و بودجه کشور، وزارت امور اقتصاد و دارایی و وزارتخانههای مربوط تشکیل و ظرف مدت سه ماه نسبت به موارد اتخاذ تصمیم و اقدام انجام خواهد شد.
بودجه و اعتبارات مربوط به هر یک از وزارتخانههای جدیدالتاسیس با پیشنهاد سازمان برنامه و بودجه و تصویب هیات وزیران تعیین خواهد شد و ساختار سازمانی و تشکیلات وزارتخانههایی که در اجرای این قانون تشکیل میشوند، در سقف پستهای سازمان موجود در هریک از آنها با پیشنهاد دستگاههای مربوط، به تصویب سازمان اداری و استخدامی کشور میرسد.
نظر شما