به گزارش آتیه آنلاین به نقل از ایرنا، سلطنت نجار لشگری با اشاره به سیاستهای اجرایی و اولویتهای پژوهشی موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور درباره توسعه، تکثیر و پرورش ماهیان سردآبی با تاکید بر گونه بومی، استراتژیک و در معرض خطر انقراض دریای خزر، افزود: پروژه پژوهشی تولید ۱۰۰ هزار عدد ماهی آزاد دریای خزر سازگار شده با آب لب شور توسط محققان علوم شیلاتی جهت پشتیبانی از قفسهای مستقر در دریای خزر تعریف شده که برای استفاده بهینه از منابع آبی با مدیریت صحیح و رعایت اصول زیست محیطی، حفظ ذخایر ژنتیکی، امنیت غذایی، تولید گوشت، اشتغالزایی، صادرات و جهش تولید در سطح کلان اثربخش است.
رییس مرکز تحقیقات ماهیان سردآبی کشور عنوان کرد: از زمان استقرار قفسهای پرورش ماهی در دریای خزر، گونه سردآبی معرفی شده به قفسها، ماهی قزل آلای رنگین کمان بوده که به دلیل غیربومی و مهاجم بودن آن از یک سو و احتمال فرار این ماهی از قفسها به دلیل تخریب یا پاره شدن تور در زمان وقوع طوفان یا امواج سهمگین، این نگرانی وجود دارد که ماهی مذکور بتواند با توجه به دامنه تغذیه و فرصت طلبی سبب تغییر در اکوسیستم و شبکه غذایی دریا به ویژه رقابت غذایی با گونه بومی ماهی آزاد شود.
وی ادامه داد: گذشته از اینها اکنون پرورش ماهی قزل آلا در دریای خزر به صورت محدود مورد تایید سازمان حفاظت محیط زیست قرار گرفته است. همچنین با توجه به اینکه پروانههای موافقت اصولی پرورش دهندگان ماهی در قفس، بر اساس ۲۵ درصد تولید یک مزرعه به ماهی آزاد اختصاص یافته و نیز افزایش تقاضا، تولیدات این پروژه می تواند پاسخگوی بخشی از نیاز پرورش دهندگان این صنعت باشد.
نجار لشگری، با اشاره به اینکه لازمه معرفی ماهی آزاد به قفس، اهلی سازی، اصلاح نژاد، اقتصادی کردن تکثیر و پرورش، تولید انبوه بچه ماهی و تجاری سازی این گونه است، تصریح کرد: اگر چه غذاگیری و رشد نژاد وحشی ماهی آزاد کندتر از ماهی قزل آلای رنگین کمان پرورشی است، اما از نظر بازار پسندی، شکل ظاهری، کیفیت و طعم گوشت، ارزش اقتصادی، تنوع زیستی و همچنین حفظ ذخیره ژنتیکی از اهمیت و ارزش بالاتری برخوردار بوده و کاملاً با فرهنگ و ذائقه مردم استان های شمالی کشور سازگار است.
این مقام مسئول، کاهش جمعیت ماهی آزاد در دریای خزر را نگران کننده دانست و گفت: کشور قزاقستان از سال ۱۹۹۲ به علت عدم صید ۱۵ ساله، این ماهی را در لیست قرمز و در معرض خطر انقراض قرار داد. بنابراین سازگار کردن آن برای پرورش در قفس های دریایی، گامی موثر در راستای حفظ ذخایر این ماهی خواهد بود.
رییس مرکز تحقیقات ماهیان سردآبی کشور- تنکابن، افزود: در صورت تولید انبوه ماهی آزاد دریای خزر سازگار شده با آب لب شور با وزن مناسب و آغاز پرورش آن در قفسهای دریایی، به عنوان مثال یک میلیون قطعه با حداقل وزن ۲۰۰ گرم و احتساب حداکثر هفت ماه طول دوره پرورش (ابتدای آبان ماه تا انتهای اردیبهشت ماه) و دستیابی به وزن حداقل هزار گرم برای هر ماهی و قیمت فروش هر کیلوگرم گوشت حداقل ۳۰۰ هزار تومان، سود حاصل از این کسب و کار بیش از ۳۶۰ میلیارد تومان خواهد شد و علاوه بر اشتغالزایی غیر مستقیم، برای بیش از ۵۰ نفر نیز شغل جدید ایجاد می شود.
ماهی آزاد یا ماهی سالمون یا ماهی آزاد دریای شمال در رده آزادماهیان قرار دارد. آزادماهیها بهطور معمول در آبهای شیرین به دنیا میآیند، سپس به اقیانوسها رفته و برای تخمگذاری دوباره به آبهای شیرین بازمیگردند. تحقیقات نشان دادهاست که آنها برای تخمگذاری به نقطهای که در آن متولد شدهاند بازمیگردند.
در مورد تفاوت ماهی سالمون و ماهی قزل آلا باید اشاره کرد که این دو ماهی از یک خانواده هستند، اما گوشت بدن ماهی سالمون صورتی یا نارنجی (گلبهی) است. ماهی سالمون منبع مناسبی برای ویتامین D و ویتامین E محسوب میشود و نسبت به ماهیان دیگر امگا ۳ و پروتئین بیشتری دارد.
نظر شما