مزایای اجرای مزایده تکرار شونده در واگذاری شرکت‌ها

وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی گفت: اجرای شیوه مزایده تکرار شونده موجب کشف قیمت واقعی شرکت در حال واگذاری، افزایش اعتماد عمومی و شفافیت می‌شود.

به گزارش آتیه آنلاین به نقل ار روابط عمومی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، احمد میدری در نشست «قانون برگزاری مناقصات، راه طی شده و اصلاحات مورد نیاز» به ارائه توضیحاتی درباره شیوه جدید مزایده با عنوان مزایده تکرار شونده پرداخت.

وی در این جلسه با اشاره به ناکامی دولت در واگذاری شرکت‌ها بیان کرد: مزایده‌ها در ایران به دلیل روش واگذاری‌ها عملاً موفق نبوده و هرجا که واگذار شد بعد از مدتی دولت یا خریدار متهم به فساد شدند. البته این تجربه به ما در کشور منحصر نمی‌شود و در سایر کشورها هم با همین مسأله مواجه بودیم در روش فعلی نمی‌توان قیمت درست یک کالا و یا یک شرکت را کشف کرد؛ به همین دلیل بعد از مزایده وقتی ارزش مزایده کشف شد افرادی که واگذار کرده‌اند، متهم به فساد می‌شوند.

وزیر کار به شیوه جدید مزایده با عنوان «مزایده تکرار شونده» اشاره کرد و گفت: چهار اقتصاددان بزرگ بعد از بروز مشکلات ناشی از شیوه مزایده مرسوم را ارائه دادند که شیوه‌ای جدید محسوب و هنوز در ایران اجرایی نشده است.

او همچنین به شیوه قرعه‌کشی در واگذاری‌ها پرداخت و اضافه کرد: در شیوه واگذاری هم مشکلی که ایجاد شده بود و در ایران هم ما با آن مواجه‌ایم این بود که کالای خریداری شده گاهی با هدف افزایش قیمت کنار گذاشته و از آن استفاده نمی‌کردند. مانند فرکانس‌هایی که برخی در قرعه‌کشی آن را خریداری کرده و خالی نگه می‌داشتند تا پس از افزایش قیمت، آن را بفروشند یا املاکی که با همین هدف هیچ اتفاقی در آنها نمی‌افتاد به دلیل همین مشکلات قرعه کشی برای فروش کالا و شرکت‌ها کنار گذاشته شد.

میدری در ادامه به «قیمت پنهان شرکت‌هایی که در مزایده به شیوه سنتی به فروش می‌رفتند» اشاره کرد و گفت: یکی از موضوعات مهم این است که پس از واگذاری شرکت معلوم می‌شد که قیمت واقعی آن خیلی بالاتر بوده است؛ در واقع آن شرکت قیمت واقعی پنهانی داشت که کسی نتوانسته بود آن را کشف کند. بر همین اساس در شیوه تکرار شونده تلاش می‌شد که با فرآیندی قیمت واقعی شرکت در حال واگذاری به نوعی کشف شود. به عنوان مثال برخی موارد مورد مزایده وقتی با یک مورد مکمل ترکیب می‌شوند قیمت کالا خیلی افزایش پیدا می‌کند.

وزیر کار افزود: مثلا ما در وزارت رفاه وقتی می‌خواستیم هتلی در یک شهر را واگذار کنیم، خریدار می‌گفت ترکیبی از هتل‌ها را می‌خواهد چون به دنبال برگزاری تور گردشگری است و با یک هتل نمی‌تواند این کار را بکند. در واقع این تجربه می‌گوید که فروش تنها یک هتل نمی‌تواند قیمت واقعی آن هتل را نشان دهد.

وی در ادامه به تشریح شیوه مزایده تکرار شونده پرداخت و گفت: اولین محصول واگذار شده با شیوه تکرار شونده در آمریکا یک فرکانس رادیویی بود که ۷ میلیارد دلار و ۲۰۰ برابر قیمت اولیه به فروش رفت و این یک موفقیت بزرگ بود. جالب آن که فرد خریدار برای آن که بتواند بیشترین بهره را از کالای خریداری شده ببرد، از همان لحظه اول واگذاری با نوآوری و تلاش فراوان کوشید این فرکانس را به درآمدزایی می‌رسد و گفته می‌شود با این شیوه اینترنت پرسرعت ۳G در آمریکا اختراع شد.

وزیر کار اضافه کرد: در شیوه تکرار شونده دولت از شرکت‌کنندگان مزایده درخواست می‌کند که بالاترین قیمت پیشنهادی را اعلام کنند اما پس از اعلام قیمت‌ها مزایده مجدد با بالاترین قیمت ها تکرار می‌شود و با تکرار قیمت‌های بالاتری پیشنهاد می‌شود و به این ترتیب مزایده ممکن است ده‌ها بار تکرار شود. در اولین تجربه یک فرکانس که به ۲۰۰ برابر قیمت به فروش رفته بود مزایده ۱۱۲ بار تکرارشد.

میدری روش فعلی مزایده را شیوه‌ای نادرست دانست و ادامه داد: در روش کنونی نمی‌توان اموال را به قیمت واقعی به فروش رساند و این باعث متضرر شدن دولت است و ما سعی می‌کنیم بعد از تعطیلات عید در سال آینده مصوبه هیأت امنا برای تعیین شیوه جدید مزایده انجام دهیم و در سال آینده مزایده‌ها را با شیوه جدید برگزار کنیم. چرا که با شیوه فعلی برگزارکنندگان متهم به فساد خواهند شد.

کد خبر: 78298

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 5 + 6 =