به گزارش «آتیه آنلاین»، در دومین روز معاملاتی بازار سهام در هفته جاری شاخص کل بورس با رشد ۲۱.۶۹۶ هزار واحدی در محدوده دو میلیون و ۷۳۵ هزار واحدی قرار گرفت. شاخص کل هموزن نیز با افزایش ۳.۳۶۹ واحدی در محدوده ۸۳۰ هزار واحدی ایستاد. این درحالیست، امروز دامنه بورس با محدودیت منفی و مثبت سه درصدی روبرو شد.
در جریان داد و ستدهای بورس تهران ۱۹.۳ میلیارد ورقه سهم طی ۴۰۷ هزار نوبت معاملاتی به ارزش بیش از ۱۸.۵ هزار میلیارد تومان معامله شد و نمادهای صنایع ملی مس ایران، فولاد مبارکه اصفهان، پتروشیمی نوری، سرمایهگذاری غدیر، سرمایهگذاری تامین اجتماعی، پالایش نفت اصفهان و ایرانخودرو بیشترین تاثیر مثبت و نماد صنایع پتروشیمی خلیج فارس بیشترین تاثیر مثبت را بر روی شاخص کل بورس داشتند.
شاخص فرابورس نیز در معاملات امروز با رشد ۲۱ واحدی در محدوده ۲۵ هزار واحدی قرار گرفت. در فرابورس نیز ۸.۳ میلیارد ورقه اوراق بهادار طی ۴۱۴ هزار نوبت معاملاتی به ارزش بیش از ۱۰.۹ هزار میلیارد تومان مورد داد و ستد قرار گرفت و نمادهای توسعه نیشکر و صنایع جانبی، پویا زرکان آق دره، ایران خودرو دیزل و صبا فولاد خلیج فارس بیشترین تاثیر مثبت و نمادهای پتروشیمی مارون، پلیمر آریا ساسول و سنگ آهن گهر زمین بیشترین تاثیر منفی را بر روی شاخص فرابورس گذاشتند.
این درحالیست که شاخص کل در نزدیکی مقاومت کوتاه مدت خود قرار دارد. در صورتی که این مقاومت شکسته نشود، روند کوتاه مدت آن نزولی خواهد بود. همچنین روند کوتاه مدت شاخص هموزن نیز نزولی است. امروز نمادهای شاخصساز تقاضای بیشتری به نسبت نمادهای کوچک و متوسط داشتهاند.
ارزش معاملات خرد عدد ۵۵۹۸ میلیارد تومان را به ثبت رسانده است که نسبت به میانگین هفتگی، ۱۳ درصد و نسبت به میانگین ماهانه ۳۱ درصد کاهش داشته است. در یک هفته گذشته برآیند معاملات در بازار سهام، خروج نقدینگی حقیقی (فروش حقیقی به حقوقی) به ارزش ۳۰۸۴ میلیارد تومان را نشان میدهد. اما امروز ۴۹۲ میلیارد تومان ورود نقدینگی انجام شده است.
برآیند معاملات صندوقهای درآمد ثابت نیز در یک هفته گذشته حاکی از ۱۰۰۸ میلیارد تومان ورود نقدینگی حقیقی به این صندوقها است. امروز نیز با ورود ۲۱۹ میلیارد تومان نقدینگی حقیقی برای سومین روز متوالی به صندوقهای درآمد ثابت، دریافت سود ثابت همچنان مورد استقبال حقیقیها قرار دارد. در یک هفته گذشته شیب ورود به این صندوقها هم نسبت به میانگین ماهانه، در حال افزایش است.
ارزش صفهای خرید ۱۰۴۸ میلیارد تومان است که نسبت به میانگین هفتگی ۳۷۷ میلیارد تومان افزایش داشته است. از سوی دیگر ارزش صفهای فروش با کاهش ۴۹۶ میلیارد تومانی نسبت به میانگین هفتگی، در محدوده ۵۰۰ میلیارد تومان قرار دارد.
بیشترین ارزش معاملات را گروه شیمیایی با ثبت رقم ۵۸۰ میلیارد تومان (۰.۸ برابر میانگین هفتگی) به خود اختصاص داده است. پس از آن گروههای فلزات اساسی با ارزش معاملات ۵۱۶ میلیارد تومان (۱ برابر میانگین هفتگی) و انبوه سازی با ارزش معاملات ۳۱۴ میلیارد تومان (۱.۸ برابر میانگین هفتگی) قرار دارند.
گروه زراعت با ارزش معاملات ۱۷۹ میلیارد تومان (۲.۱ برابر میانگین هفتگی) بیشترین ارزش معاملات را نسب به میانگین هفتگی داشته است. پس از آن گروه کاشی و سرامیک با ارزش معاملات ۴۶ میلیارد تومان (۲ برابر میانگین هفتگی) و گروه انبوه سازی با ارزش معاملات ۳۱۴ میلیارد تومان (۱.۸ برابر میانگین هفتگی) قرار دارند.
کارشناسان بازار سهام معتقدند، بازار سرمایه در بهمنماه شرایط خوبی را تجربه نکرد. در این ماه شاهد خروج ۱۰ هزار میلیارد تومان سرمایه از سوی سرمایهگذاران حقیقی بودیم که همراه با بیرغبتی و بیاعتمادی، حس جامدگی را به سرمایهگذاران بورسی القا کرد. در مقابل، بازارهای موازی مانند طلا، دلار، ملک و خودرو روندی صعودی داشتند، اما وضعیت بازار سرمایه در این ماه چندان مطلوب نبود.
در مورد چشمانداز بازار سرمایه در ماههای آتی و در میانمدت و بلندمدت، سرمایهگذاران باید چند فاکتور مهم را مدنظر داشته باشند. نرخ دلار بازار آزاد از محدوده ۵۸ هزار تومان به حدود ۹۳ هزار تومان رسیده و رشدی در حدود ۵۵ تا ۶۰ درصد را تجربه کرده است.
از سوی دیگر، نرخ دلار نیما که اکنون به دلار توافقی تبدیل شده، حدود ۶۵ درصد رشد داشته و از محدوده ۴۰ هزار تومان به حوالی ۶۷ هزار تومان رسیده است. انتظار میرود سیاستگذار در جهت کاهش اختلاف میان نرخ دلار آزاد و توافقی گام بردارد و این اختلاف را در حدود ۱۵ تا ۲۰ درصد حفظ کند، که چنین اتفاقی میتواند برای شرکتهای فعال در بازار سرمایه مفید باشد.
بازار سرمایه از ابتدای سال تاکنون حدود ۲۵ درصد رشد کرده است، اما همچنان در مقایسه با نرخ دلار توافقی عقبماندگی دارد. این عقبماندگی، همراه با کاهش التهاب در بازارهای موازی، میتواند در میانمدت منجر به ورود نقدینگی به بازار شود.
در فصلهای آتی، افزایش نرخ دلار توافقی در صورتهای مالی شرکتها منعکس خواهد شد و این موضوع میتواند تحولی بنیادین در عملکرد عملیاتی شرکتها ایجاد کند. علاوه بر این، بازار سرمایه با توجه به افتی که نسبت به بازارهای موازی داشته، در میانمدت و بلندمدت میتواند شرایط مناسبی را تجربه کند.
در حال حاضر، بازار در مسیر صعودی قرار گرفته و این روند، طبیعتاً همراه با نوسانات خواهد بود. این نوسانات منفی، نگرانکننده نیستند و حتی میتوان از آنها استقبال کرد. اما برای سرمایهگذارانی که چشمانداز کوتاهمدت دارند، تا زمانی که ارزش معاملات روزانه بالای ۱۰ هزار میلیارد تومان قرار نگیرد و ورود نقدینگی بهصورت متوالی حداقل برای یک هفته به این سطح نرسد، وضعیت بازار به همین شکل باقی خواهد ماند.
با این حال، برای سرمایهگذارانی که دید میانمدت و بلندمدت دارند، شرایط فعلی بازار سرمایه، فرصت مناسبی برای سرمایهگذاری ایجاد کرده است. البته تمام این تحلیلها در شرایطی معتبر است که ریسکهای سیستماتیک وجود نداشته باشند.
یکی از ریسکهای مهم بازار در شرایط فعلی، بالا بودن نرخ اقساط و میانگین نرخ بهره است که اکنون به ۳۴ درصد رسیده است. سیاستگذار برای ایفای نقش حمایتی و تقویت بازار سرمایه، باید سیاستهایی در راستای اصلاح نرخ بهره اتخاذ کند. از سوی دیگر، با اتخاذ سیاستهای درست، میتوان نقدینگیای را که در بازارهای موازی باعث ایجاد التهاب شده است، به سمت بازار سرمایه و بخش مولد اقتصاد کشور هدایت کرد.
نظر شما