ورق بورس برگشت

 روز دوشنبه (۲۹ بهمن ‌ماه) شاخص کل بورس با رشد ۲۲ هزار واحدی در محدوده دو میلیون و ۷۰۱ واحدی قرار گرفت.

به گزارش «آتیه آنلاین» در سومین روز معاملاتی بازار سهام در هفته جاری شاخص کل بورس با افزایش ۲۲.۱۵۴ هزار واحدی در محدوده دو میلیون و ۷۰۱ هزار واحدی قرار گرفت. شاخص کل هموزن نیز با افت ۳.۳۰۸ واحدی در محدوده ۸۳۱ هزار واحدی ایستاد. این درحالیست، امروز دامنه بورس با محدودیت منفی و مثبت سه درصدی روبرو شد.

در جریان داد و ستدهای بورس تهران ۱۷.۸ میلیارد ورقه سهم طی ۱۴۱ هزار نوبت معاملاتی به ارزش بیش از ۱۴.۱ هزار میلیارد تومان معامله شد و نمادهای، صنایع ملی مس ایران، فولاد مبارکه اصفهان، پتروشیمی نوری، سرمایه‌گذاری غدیر، پتروشیمر پارس، پتروشیمی پردیس و بانک ملت بیشترین تاثیر مثبت و نمادهای پتروشیمی فناوران و پتروشیمی خارک بیشترین تاثیر منفی را بر روی شاخص کل بورس داشتند.

شاخص فرابورس نیز در معاملات امروز با افزایش ۱۴ واحدی در محدوده ۲۶ هزار واحدی قرار گرفت. در فرابورس نیز ۱۳.۷ میلیارد ورقه اوراق بهادار طی ۴۲۰ میلیون نوبت معاملاتی به ارزش بیش از ۱۰.۸۱۱.۴ هزار میلیارد تومان مورد داد و ستد قرار گرفت و نمادهای پلیمر آریا ساسول، پتروشیمی مارون، خدمات بندری سینا بیشترین تاثیر مثبت و نماد پتروشیمی تندگویان، سرمایه‌گذاری امین مهرگان، ایران‌خودرو دیزل و صنایع مادیران مدیریت نیروگاهی ایرانیان مپنا بیشترین تاثیر منقی را بر روی شاخص فرابورس گذاشتند.

این درحالیست که گزارش بازار روند کوتاه مدت شاخص کل و هم‌وزن نزولی است. مروز نمادهای شاخص‌ساز عرضه بیشتری به نسبت نمادهای کوچک و متوسط داشته‌اند. ارزش معاملات خرد عدد ۶۴۴۶ میلیارد تومان را به ثبت رسانده است که نسبت به میانگین هفتگی، ۱۶ درصد و نسبت به میانگین ماهانه ۳۰ درصد با کاهش روبرو بوده است.

در یک هفته گذشته برآیند معاملات در بازار سهام، خروج نقدینگی حقیقی (فروش حقیقی به حقوقی) به ارزش ۵۴۲۱ میلیارد تومان را نشان می‌دهد. امروز نیز روند خروج نقدینگی حقیقی برای پنجمین روز متوالی با ثبت رقم ۱۷۰۲ میلیارد تومان همچنان ادامه دارد. در یک هفته گذشته بر شدت خروج هم نسبت به میانگین ماهانه افزوده شده است.

برآیند معاملات صندوق‌های درآمد ثابت نیز در یک هفته گذشته حاکی از ۳۶۴۴ میلیارد تومان خروج نقدینگی حقیقی از این صندوق‌ها است. خروج نقدینگی از این صندوق‌ می‌تواند نکته مثبتی برای بازار سهام باشد. اما امروز برای دومین روز متوالی ۱۱۸ میلیارد تومان نقدینگی حقیقی به صندوق‌های درآمد ثابت وارد شده است این درحالی است که در یک هفته گذشته شیب ورود به این صندوق‌ها، نسبت به میانگین ماهانه در حال کاهش است.

ارزش صف‌های خرید ۱۵۱ میلیارد تومان است که کاهش ۷۳۹ میلیارد تومانی نسبت به میانگین هفتگی را نشان می‌دهد. این در حالی است که ارزش صف‌های فروش با افزایش ۳۴۳ میلیارد تومانی نسبت به میانگین هفتگی، در محدوده ۳۲۶۷ میلیارد تومان قرار دارد.

بیشترین ارزش معاملات را گروه شیمیایی با ثبت رقم ۹۳۹ میلیارد تومان (۰.۹ برابر میانگین هفتگی) به خود اختصاص داده است. پس از آن گروه‌های بانکی با ارزش معاملات ۶۸۵ میلیارد تومان (۱.۴ برابر میانگین هفتگی) و فلزات اساسی با ارزش معاملات ۵۲۰ میلیارد تومان (۰.۸ برابر میانگین هفتگی) قرار دارند.

گروه منسوجات با ارزش معاملات ۳۱۰ میلیارد تومان (۶.۳ برابر میانگین هفتگی) بیشترین ارزش معاملات را نسب به میانگین هفتگی داشته است. پس از آن گروه زراعت با ارزش معاملات ۱۴۱ میلیارد تومان (۱.۶ برابر میانگین هفتگی) و گروه نهادهای مالی واسط با ارزش معاملات ۷۸ میلیارد تومان (۱.۶ برابر میانگین هفتگی) قرار دارند.

دلار توافقی در محدوده ۶۷ هزار و ۴۹۱ تومان

سامانه ارز تجاری یا توافقی، از سوم دی‌ماه امسال به طور رسمی فعالیت‌اش را آغاز کرده، که هدف آن کاهش نفوذ بازار غیررسمی و کشف قیمت واقعی ارز اعلام شده است. در واقع بازار ارز تجاری یا توافقی، ابزار جدیدی برای تعیین نرخ های تعادلی در بازار ارز است. در بازار ارز توافقی، نرخ ارز به‌صورت شناور از طریق توافق مستقیم میان خریداران و فروشندگان تعیین می‌شود. در سامانه طراحی شده برای بازار ارز توافقی قیمت‌ها بر اساس حراج تعیین می‌شود.

سامانه‌ای که در مرکز مبادله ارز و طلای ایران طراحی شده، سامانه‌ای است که تمام فرآیندها اعم از: قبل از معامله، جورسازی (مچینگ) و پس از معامله را انجام می‌دهد و هم‌زمان مجموعه‌ای از ارتباطات را با سایر سامانه‌ها از طریق وب‌سرویس برقرار می کند.

آمارها نشان می‌دهد؛ هم‌زمان با آغاز به کار بازار ارز تجاری یا توافقی، قیمت‌ها در مسیر تعادلی حرکت کرده‌اند و مسیر گذشته نیما که قیمت ها عمدتا شکل دستوری داشت اصلاح شده است. طبق اطلاعات موجود آخرین نرخ‌های ثبت شده در سامانه نیما در محدوده ۵۱ هزار تومان بود اما به موازات آغاز به کار بازار ارز تجاری قیمت هر دلار آمریکا یک روند صعودی را طی کرده است. در تازه‌ترین رویداد، در مبادلات امروز نرخ دلار در بازار ارز توافقی با ثبت رکوردی تازه به ۶۷ هزارو ۴۹۱ تومان رسید.

این موضوع می تواند خبر مثبتی برای فعالان اقتصادی، بازار سرمایه و به ویژه صنایع صادرات محور باشد. زیرا افزایش این نرخ می تواند منجر به افزایش درآمد بسیاری از شرکت‌ها به ویژه شرکت‌های صادر محور شود که محصولات خود را به سایر کشورها ارسال می‌کنند.

تاثیر منفی قیمت گذاری دستوری

مطالعات زیادی در مورد تثبیت نرخ ارز انجام شده که نشان می دهد که این موضوع آثار زیان باری برای اقتصاد دارد. آمارها نیز نشان می‌دهد؛ افزایش نیافتن قیمت ارز نیمایی از یک سو به توزیع رانت و از سوی دیگر به عاملی محدود کننده برای افزایش درآمد شرکت‌های تولیدی فعال در بورس به ویژه شرکت‌های صادرات محور تبدیل شده بود.

اما با انجام اقداماتی برای تعیین قیمت تعادلی در ارز تجاری یا توافقی از یک سو زمینه کاهش توزیع رانت فراهم شد و از طرف دیگر امیدواری برای بهبود حاشیه سود شرکت‌های بورس افزایش یافت. داده‌های آماری نشان می‌دهد در دوره‌ای که نرخ ارز نیما به صورت دستوری ثابت نگاه داشته شده بود، حاشیه سود بسیاری از صنایع بورس کاهش یافت.

تحقق ۳۵ همت از درآمدهای مولدسازی در ۱۱ ماه امسال

در حالی که درآمدهای دولت از محل مولدسازی دارایی‌های مازاد، در بودجه سالانه، معمولاً محقق نمی‌شد، از ابتدای سال جاری تاکنون ۳۵ همت از این محل درآمد برای بودجه دولت محقق شده است. طبق بودجه امسال رقم مولدسازی ۴۰ همت در نظر گرفته شده است. برآورد وزارت اقتصاد نشان می‌دهد؛ تا پایان سال مابقی درآمدها از این محل محقق می‌شود.

از سویی، در دوره فعالیت دولت چهاردهم، اجرای مصوبه مولدسازی دارایی‌های دولت به مدت دو سال تمدید و جلسات هیات عالی مولدسازی دارایی‌های دولت با حضور معاون اول رئیس‌جمهور و سایر اعضاء و هم‌چنین نشست‌های کمیته تخصصی هیات عالی مولدسازی دارایی‌های دولت به‌منظور تصویب اموال مازاد دولت به تعیین قیمت پایه و شرایط واگذاری این اموال و... برگزار شد.

افزایش تعداد اموال مازاد دولت مصوب هیات عالی مولدسازی به ۲۷۱۴ فقره، افزایش ارزش قیمت‌گذاری‌ اموال مازاد دولت مصوب هیات عالی مولدسازی به ارزش ۶۳۰ همت و در نهایت فروش زمین هزارجریب اصفهان به مبلغی بالغ بر ۳۵۰ هزار میلیارد ریال به‌عنوان بزرگ‌ترین مزایده مولدسازی دارایی‌های دولت در این دوره رقم خورد.

دولت امسال تنها در یک فقره مولدسازی بزرگ، که درآمد آن صرف رفع مشکل تاریخی آب اصفهان می‌شود، ۳۵ همت درآمد کسب کرد. مجموع درآمد پیش‌بینی‌شده برای مولدسازی دارایی‌های دولت در بودجه ۱۴۰۳ معادل ۴۰ همت است. در واقع ۸۷ درصد درآمد مولدسازی دارایی‌های دولت تنها در یک فقره محقق شده است. این در حالی است که تحقق درآمدهای مولدسازی در سال‌های گذشته یکی از معضلاتی بوده که به کسری بودجه دولت دامن زده بود.

رویکرد متفاوت به خصوصی‌سازی باهدف واقعی شدن و واگذاری بر مبنای اهلیت از ابتدای دولت چهاردهم در دستور کار بوده است. براین‌اساس با آماده‌سازی و قیمت‌گذاری سهام، ۲۹ شرکت در برنامه آماده‌سازی سازمان خصوصی‌سازی قرار گرفت که ۸ شرکت به علت برخورداری از محدودیت‌های پذیرش در بازار سرمایه، دارابودن زیان انباشته و فقدان سایر الزامات بازار سرمایه، از فهرست پذیرش خارج شدند و تعداد ۵ شرکت موفق به پذیرش مشروط از هیات پذیرش بورس و فرابورس شدند، ۱۶ شرکت هم در حال آماده‌سازی و رفع موانع موجود مطابق الزامات بازار سرمایه هستند.

تصویب قیمت پایه و شرایط واگذاری ۹ بنگاه مشمول واگذاری به ارزش ۹.۲ همت برای آماده‌سازی بنگاه‌ها به‌منظور واگذاری به بخش غیردولتی از جمله تصویب قیمت سهام به‌منظور عرضه اولیه سهام شرکت آلومینای ایران، بعد از حداقل ۱۰ سال و عرضه قریب‌الوقوع آن، تصویب اصلاح اساسنامه ۶ شرکت، باهدف تسهیل در شرایط واگذاری شرکت‌ها به بخش غیردولتی و واگذاری بخشی از سهام ۳ شرکت به ارزش ۱۱۹ میلیارد تومان از اقدامات انجام شده است.

کد خبر: 78156

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 9 + 3 =