چرا باید حق بیمه براساس مزد واقعی باشد؟

جامعه کارگری و همه بیمه‌پردازان به امید دستیابی به حقوق قانونی خود در پایان فعالیت کاری پس از گذشت ۳۰ سال بیمه‌پردازی و استفاده از خدمات بیمه‌ای و بازنشستگی، ماهانه مبالغی را تحت عنوان حق بیمه به سازمان تأمین اجتماعی پرداخت می‌کنند اما از طرفی برخی کارفرمایان با اعلام دستمزد غیرواقعی، این افراد را از برخی خدمات گسترده این نهاد بیمه‌ای محروم می‌کنند.

به گزارش آتیه آنلاین، اعلام دستمزد واقعی همه بیمه‌پردازان از سوی کارفرمایان واحدهای تولیدی در راستای ارائه خدمات گسترده به گروه‌های بیمه‌شدگان و رسیدن به حقوق قانونی این افراد نقش جدی دارد و آینده این گروه‌ها در زمان بازنشستگی نیز به شکل بهتری تضمین خواهد شد.

اگر کارفرمان واحدهای تولیدی و خدمات پایان هر ماه دستمزد غیرواقعی برای همه افراد بیمه شده اعلام کنند در زمان بازنشستگی و حتی حین کار به بسیاری از حقوق قانونی خود دست نخواهند یافت و دوران بازنشستگی آنان با حقوق کم و تعهدات بسیار کمتر نسبت به دیگر بیمه‌شدگان سپری می‌شود.

اعلام غیرواقعی دستمزد به ضرر تأمین اجتماعی است

از طرفی دیگر غیرواقعی اعلام شدن دستمزد کارگران در راستای عدم پرداخت کامل حق بیمه این افراد به سازمان تأمین اجتماعی نیز زیان وارد خواهد کرد زیرا میزان حق بیمه واقعی این افراد در راستای تأمین منابع پایدار این سازمان نقش دارد و از طرفی دیگر این اقدام منجر به کاهش منابع تأمین اجتماعی خواهد شد.

همانگونه که مصطفی سالاری، مدیرعامل سازمان تأمین اجتماعی نیز به تازگی با تاکید بر لزوم دریافت حق بیمه براساس مزد واقعی، گفت: باید حق بیمه براساس مزد واقعی پرداخت شود. در حال حاضر، برخی کارفرمایان مزد غیرواقعی اعلام می‌کنند و این موضوع به ضرر صندوق است.

ابراهیم کشاورز، مدیرکل وصول حق بیمه سازمان تأمین اجتماعی نیز از ثبت حق بیمه واقعی بیمه‌شدگان در بازرسی کارگاهی این سازمان خبر داد و گفت: با این اقدام از اعلام دستمزد غیرواقعی از سوی کارفرمایان جلوگیری و در آینده بیمه‌شدگان با دستمزد بهتری بازنشسته می‌شوند.

کشاورز از ثبت حق بیمه واقعی بیمه‌شدگان در بازرسی کارگاهی این سازمان خبر داد و افزود: از این پس بازرسان تأمین اجتماعی مکلف هستند تا در هنگام بازرسی، دستمزد واقعی بیمه‌شدگان را احصاء و ثبت کنند. به این منظور از دیروز نسخه جدید نرم‌افزار بازرسی کارگاهی روی لپ‌تاپ بازرسان نصب و فعال شده است. این اقدام بسیار مهمی است که با همکاری کارکنان واحد فناوری اطلاعات تأمین اجتماعی ممکن شده و باعث می‌شود تا از ارسال دستمزد غیرواقعی از سوی کارفرمایان جلوگیری شود و در نتیجه، در آینده بیمه‌شدگان با دستمزد بهتری بازنشسته شوند.

مدیرکل وصول حق بیمه سازمان تأمین اجتماعی گفت: از جمله مشکلات کنونی عدم تناسب افزایش دستمزد با نرخ تورم است، اکثر قریب به اتفاق کارفرمایان نسبت به ارسال لیست و پرداخت حق بیمه کارکنان خود بر مبنای حداقل دستمزد مصوب شورای عالی کار اقدام می‌کنند که این امر منجر به ارائه تعهدات قانونی بر مبنای حداقل دستمزد به بیمه‌شدگان می‌شود.

تأمین منابع پایدار با بیمه‌پردازی ۱۶ میلیون بیمه شده اصلی

سازمان تأمین اجتماعی که در حال حاضر ۱۶ میلیون و ۳۰۰ هزار بیمه شده اصلی را یک میلیون و ۴۰۰ هزار کارگاه تحت پوشش دارد، بیش از ۸۰ درصد منابع خود را از طریق بیمه‌پردازی این گروه‌های مشمول دریافت می‌کند بنابراین در صورتی که دستمزد واقعی از سوی این کارگاه‌ها به سازمان اعلام نشود بخش اعظمی از حق‌بیمه‌های دریافتی در اختیار این نهاد بیمه‌گر قرار نمی‌گیرد.

از آنجا که سازمان تأمین اجتماعی در قبال ۴۹ میلیون بیمه شده و مستمری‌بگیر تعهدات بالایی به میزان ۹۰ هزار میلیارد تومان در بخش درمانی، بیمه‌ای و بازنشستگی و دیگر هزینه‌ها به عهده دارد باید با اعلام دستمزد واقعی همه این منابع در زمان مشخص به این سازمان پرداخت شود تا سازمان نیز بتواند به همه تعهدات خود عمل کند.

اجرای تعهدات در قبال ۴۰ میلیون خانواده بیمه شده و حدود ۹ میلیون خانواده مستمری‌بگیران نیاز به تأمین منابع پایدار دارد در همین راستا باید از فرار بیمه‌ای توسط برخی کارفرمایان جلوگیری کرد تا هم حقوق قانونی افراد بیمه شده به آنان داده شود و از طرفی دیگر منابع تعیین شده سازمان نیز با استفاده از بیمه‌پردازی همه گروه‌های بیمه شده در اختیار سازمان قرار گیرد.

دستمزد جامعه مشمول اگر غیرواقعی به سازمان تأمین اجتماعی اعلام شود به نوعی فرار بیمه‌ای محسوب می‌شود که بیشترین زیان آن را افراد بمیه شده متحمل خواهند شد و از طرفی دیگر سازمان نیز نمی‌تواند به منابع حاصل از این بیمه‌پردازی کارگران و دیگر بیمه‌شدگان دست یاید.

درآمد مشمول حق‌بیمه از کارفرمایان کمتر از حداقل دستمزد نیروی کار نباشد

علیرضا حیدری، کارشناس حوزه کار و تأمین اجتماعی چرایی اینکه چرا برخی کارفرمایان دستمزدهای غیرواقعی به سازمان تأمین ‌اجتماعی اعلام می‌کنند گفت: براساس بند «۵» ماده (۲) قانون تأمین ‌اجتماعی و دیگر قوانین مرتبط، درآمد مشمول کسر حق‌بیمه تعریف شده و جزئیات مشمولان آن به‌صورت کامل مشخص است.

حیدری در گفت‌وگو با آتیه آنلاین افزود: با توجه به عدم پرداخت حداقل دستمزد توسط کارفرمایان فعال در بازار کار، نمی‌توان برای لیست سهم حق‌بیمه آنان امکان محاسبه واحد درنظر گرفت. باید مبالغ دریافتی بابت درآمد مشمول حق‌بیمه از کارفرمایان کمتر از حداقل دستمزد نیروی کار نباشد.

وی اضافه کرد: در این وضعیت به دلیل عدم اعلام دستمزد واقعی برخی کارفرمایان متخلف به سازمان تأمین ‌اجتماعی فرار بیمه‌ای شکل می‌گیرد. همین‌طور برای بسیاری از کارگران دارای مهارت به‌ویژه در شرایطی که با مبالغی بیش از حداقل مزد در حال فعالیت هستند، کارفرما با اعلام دستمزدشان، بدون منع قانونی فرار بیمه‌ای رقم می‌زند.

وی ادامه داد: در این موقعیت پیگیری مبتنی بر قوانین و مقررات دشوار است. به این دلیل که کارگر و کارفرما با بهره‌مندی از شرایط توافق شده بین خود، پرداخت حداقلی حق‌بیمه را اجرا می‌کنند، تأمین ‌اجتماعی عملاً شرایط سختی برای مقابله با این نوع از فرار بیمه‌ای دارد. با احتساب سهم هفت درصدی کارگر در مجموع ۳۰ درصد درآمد مشمول حق‌بیمه فراتر از حداقل دستمزد توسط این گروه از کارفرمایان کاهش می‌یابد.

ارائه خدمات غیرحضوری و دسترسی افراد به میزان دقیق بیمه‌پردازی

کارشناس حوزه کار و تأمین اجتماعی معتقد است: امروز به دنبال توسعه خدمات الکترونیک و غیرحضوری تأمین ‌اجتماعی و امکان دسترسی افراد بیمه‌شده به میزان دقیق بیمه‌پردازی و آگاهی از پرداخت به‌روز حق‌بیمه توسط کارفرما زمینه کاهش فرارهای بیمه‌ای را فراهم کرده است.

حیدری بیان کرد: البته این سیستم ارتباطی در بلندمدت برای کارفرمایان به‌عنوان یک سیستم هشداردهنده هوشمند عمل می‌کند. شاید کارفرما با این اقدام دیگر دنبال فرار بیمه‌ای نباشد. تأمین ‌اجتماعی با استفاده از راهکارهای اشاره شده امکان ارتباط مستقیم با بیمه‌شدگان و کارفرمایان را دارد. این سازمان با ارائه دقیق و هوشمند اطلاعات به شرکای اجتماعی، امکان دسترسی آنان به درآمد واقعی و کاهش فرار بیمه‌ای را ایجاد کرده است.

سازمان تأمین اجتماعی که در حال حاضر ارائه خدمات سه‌گانه بیمه‌ای، درمانی و بازنشستگی را به عنوان تعهدات اصلی خود برای همه گروه‌های مشمول جامعه در حدود ۵۳ درصد جمعیت کشور به عهده دارد، باید برای اجرای ۹۰ هزار میلیارد تومان همه تعهدات خود بخش عمده آن را از محل وصول حق بیمه‌ها دریافت کند که اعلام واقعی دستمزد جامعه تحت پوشش می‌تواند یکی از مهمترین مسائل در این ارتباط باشد.

کد خبر: 78021

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 1 + 11 =