ساخت ۱۵ درصد تخت‌های بیمارستانی با کمک خیرین

"ناصر شمس" استاد دانشگاه در جریان ششمین نشست از سلسله نشست‌های گفتمان‌سازی عدالت اجتماعی فراگیر با بیان اینکه در حال حاضر ۱۵ درصد تخت‌های بیمارستانی با کمک و سرمایه‌گذاری خیرین ساخته می‌شود، گفت: کارهایی که به اسم اقدامات خیرانه دنبال می‌کنیم، الزاماً هدف کاهش فقر ندارد و توسعه امکانات با کیفیت و کمترین قیمت و در صورت امکان رایگان را برای اقشار فرودست و همه مردم دنبال می‌کند.

به گزارش آتیه آنلاین، شمس در ادامه نشست امروز بیان کرد: معمولاً با کمک خیرین زیرساخت‌های اقدامات مذکور را فراهم می‌کنیم و به محض آغاز ارائه خدمات تلاش بر اداره مجموعه از دستاوردهای مالی خود است. درآمدهای این مجموعه‌ها در توسعه زیرساخت‌ها و همچنین تأمین بخشی از هزینه‌های خیریه به ویژه در بخش درمان را هزینه می‌شود.

این استاد دانشگاه اضافه کرد: در کشور ما همواره نیز از نگاه دینی، ملی و مردمی اقدامات خیرانه بسیاری در جریان بوده است؛ از بالغ بر ۱۰۰ سال گذشته نز نگاه ویژه خیرین به حوزه سلامت معطوف شده است.

او اضافه کرد: امروز در شیراز بیش از ۵ هزار نهاد خیریه وجود دارد؛ در این حوزه اولین بنیاد خیرین مدرسه‌ساز در سال ۱۳۶۵ آغاز به‌کار کرده است. در حال حاضر در استان فارس بیش از ۷۵ درصد مدارس توسط خیرین ساخته شده است. همچنین در حال حاضر بالغ بر ۱۵ درصد تخت‌های بیمارستانی با سرمایه‌گذاری خیرین در کشور ساخته شده و این عدد در شهر شیراز حدود ۳۸ درصد برآورد می‌شود.

شمس افزود: امروز هزینه پیوند کبد در کشور ما حدود ۸ هزار دلار معادل حدود ۵۰۰ میلیون تومان است؛ در حالی که این هزینه در بسیاری از کشورها هزینه‌های بسیار بالاتری را شامل می‌شود. در حال حاضر حدود ۴۰ درصد از مراجعان ما پیوند تقریباً رایگان را به واسطه اقدامات خیرانه صورت می‌گیرد؛ بخشی از درآمدهای ما از محل بیماران خارجی تأمین می‌شود.

او در ادامه گفت: تا به امروز حدود ۴۰ هزار میلیارد تومان توسط خیرین و بدون هیچگونه کمک مالی از نهادهای حمایتی تأمین شده است.

شمس تاکید کرد: اولین درخواست ما این است که دخالت‌های نابجا در امورات خیرین کنترل شود. دیگر اینکه بیش از ۹۰ درصد قوانین حوزه حمایت از نهادهای خیریه در حد صحبت بوده و جنبه واقعی نداشته است.

وی همچنین اضافه کرد: پیشنهاد می‌شود از محل مصوبات قانونی، اورژانسی در دولت برای حل مشکلات خیران شکل گیرد. ؛ همچنین تشکیل نهادی با مبنای پنجره‌واحد برای حل چالش‌های جامعه خیران باید در دستور کار قرار گیرد.

سهم ۸ درصدی تعاون از اقتصاد کشور

"علیرضا محمودی" مدیرعامل اتحادیه امکان در ادامه این نشست تخصصی بیان کرد: امروز در کشور در خوشبینانه‌ترین حالت سهم تعاون از اقتصاد حدود ۸ درصد است که باید براساس قانون اساسی به ۲۵ درصد برسد.

وی افزود: برگزاری سلسله جلسات حوزه فقرزدایی، تبیین موضوع و شرح اتفاقات باعث رشد رغبت افراد به نقش‌آفرینی در این حوزه می‌شود. همچنین به این واسطه، تلاش برای مشارکت در حوزه کاهش نابرابری را شاهد خواهیم بود.

او همچنین ادامه داد: سازمان بین‌المللی کار طی سالهای اخیر در مورد مفهوم کار شایسته مطالعات بسیاری انجام داده است؛ پس از رخداد پاندمی کرونا در جهان، تحولات چشمگیر و اتفاقات جدید در جلسات این نهاد را شاهد بودیم.

محمودی افزود: در آخرین اجلاس ILO به بخش تعاون توجه ویژه شد؛ در فروردین ماه امسال مجموع عمومی سازمان ملل، سال ۲۰۲۵ را به عنوان سال تعاون اعلام کرد و این به معنی است که عدالت‌محوری را باید از نگاه تعاون جستجو کرد.

مدیرعامل اتحادیه امکان گفت: فقر قابلیتی مفهومی عام‌تر از فقر درآمدی است. این حق انسان‌ها است که قابلیت‌های آنان مطابق با مسیر مدنظر، تنظیم شود. بخشی از نهادهای غیردولتی ایران در مجموعه‌های کارگری و کارفرمایی قرار دارند. بخشی از مجموعه‌های کارگری صرفا فعالیت صنفی دارند که در فصل ششم قانون کار به آنها اشاره شده است؛ گستره فعالیت این مجموعه‌ها در محیط‌های کاری است. گروه دیگر به تعاونی‌ها اختصاص دارد که در دهه دوم انقلاب اسلامی بسیار فعال بودند و امروز به واسطه برخی سیاست‌های نامناسب تحلیل رفته‌اند. سومین گروه نیز تشکل‌های ثبت نشده در وزارت کار محسوب می‌شوند که خدمت‌رسانی به جامعه کارگری را عهده‌دارند.

وی اضافه کرد: مجموعه تشکلات و نهادهای اشاره شده در راستای کاهش فقر قابلیتی یکسری اقدامات را می‌توانند انجام دهند. آموزش و ارتقای مهارت کارگران یکی از این اقدامات محسوب می‌شود؛ البته تبیین آموزش حقوق کارگران نیز در این راستا باید مورد توجه باشد. همچنین موضوع حمایت از خانواده‌های کارگری در راستای کاهش فقر قابلیتی تاثیرگذار خواهد بود. تقویت امنیت شغلی با به‌کارگیری ابزارهای در اختیار را باید از دیگر موضوعات مرتبط با کاهش فقر قابلیتی دانست.

محمودی توضیح داد: تسهیل دسترسی به مشاغل جدید و فریلنسری نیز باید از طریق ظرفیت تشکلات کارگری مورد توجه باشد. بهبود رفاه اجتماعی و فرهنگی نیز در این چارچوب قرار می‌گیرد. بهبود شرایط شغلی با مبنای افزایش دستمزد نیروی کار کارگری از دیگر فعالیت‌های تشکل‌ها به عنوان نمایندگان جامعه کارگری محسوب می‌شود. برخی خدمات به کارگران نیز در قالب فعالیت صندوق‌های کارگری در حال ارائه است.

مدیرعامل اتحادیه امکان افزود: خانه کارگر به عنوان یکی از تشکلات کارگری با مجموعا ۵۷ دفتر و ۶ دفتر نمایندگی در سطح کشور، مجموعه‌ای از خدمات دارای تخفیف را به جامعه کارگری ارائه می‌کند. این نهاد اکنون با ۸۴۰ مرکز اقامتی و بسیاری از خدمات دانشگاهی و آموزشی در اختیار جامعه کارگری است. در مقطع کاردانی از دانشجوهای کارگری هیچ وجهی دریافت نمی‌شود و ۷۵ هزار متر مربع فضای آموزشی در اختیار مجموعه‌های اموزش‌محور خانه کارگر قرار دارد.

او در ادامه بیان کرد: در حال حاضر در مرکز آموزشی تهران ۸ گروه فناور در حال فعالیت هستند. اتحادیه امکان سطح گسترده‌ای از خدمات به بیش از یک میلیون و ۱۰۰ هزار کارگر خدمات ارائه می‌دهد؛ سال گذشته‌ حدود یک‌هزار و ۸۰۰ میلیارد تومان گردش مالی در مجموعه امکان اتفاق افتاده است.

محمودی گفت: در برخی خانه‌های کارگری در سطح کشور علاوه بر اقدامات جاری، خدمات حوزه دندانپزشکی ارائه می‌شود؛ همچنین در برخی مراکز، ارائه خدمات رایگان فیزیوتراپی به جامعه کارگری در دستور کار است.

مدیرعامل اتحادیه امکان ادامه داد: در حال حاضر حدود سه میلیون و ۲۰۰ هزار عضو فعالیت دارند که حدود ۷۵۰ هزار نفر از آنان از خدمات مراکز خدمات خانه کارگر استفاده می‌کنند. اکنون بسیاری از آموزش‌های کوتاه‌مدت برای فرزندان کارگران به صورت رایگان است. خانه کارگر کارهای اجتماعی خاص را در قالب فعالیت صندوق‌های اجتماعی کارگران انجام می‌دهد؛ بسیاری از این مجموعه اقدامات بدون اطلاع‌رسانی صورت می‌گیرد.

مدیرعامل اتحادیه امکان در ادامه اضافه کرد: در برخی استان‌ها به اتباع و کارگران غیر عضو خدمات خانه کارگر ارائه می‌شود.

برنامه فقرزدایی مدون در کشور وجود ندارد

«جسیم مصطفوی» مدیرعامل موسسه بین‌المللی توسعه خدمات مالی در ادامه نشست امروز گفت: در کشور ما برنامه‌ فقرزدایی مدون وجود ندارد، این در حالی است که این برنامه‌ها در بسیاری از کشورها در دستور کار قرار دارد.

مصطفوی‌ افزود: براساس داده‌های آماری، جامعه زنان با مشکلات اقتصادی بیشتر مواجه‌اند. در برنامه‌های اقتصادی در سطح جهان، زنان بیشتر تمایل به حضور در اموری دارند که در آن، کرامت زن مورد توجه باشد.

مدیرعامل موسسه بین‌المللی توسعه خدمات مالی اضافه کرد: برنامه‌های فقرزدایی موجب رشد تولید غذا و افزایش درآمد روستاییان می‌شود؛ کشور هند در برنامه‌های فقرزدایی سرآمد کشورها محسوب می‌شود.

او همچنین بیان کرد: یکی از سئوالات مطرح شده در برنامه‌های فقرزدایی این است که چرا برنامه‌ها و هزینه‌های انجام شده منجر به تحقق اهداف مذکور نشده است.

مصطفوی‌ توضیح داد: برنامه‌های بسیار موفق فقرزدایی در کشورهایی نظیر هند، پاکستان و فیلیپین صورت گرفته و منجر به کاهش فقر در بین بخش قابل توجهی از این کشورها شده است.

وی تاکید کرد: در بسیاری از کشورها پرداخت نقدی یارانه اجرا شده است؛ اینگونه پرداخت‌ها در بسیار از کشورها تأثیرات آنچنانی نداشته است. پرداخت نقدی مشروع به شرط اقدامات خاص از جمله راه‌اندازی کسب و کار، اقدامات بهداشتی و آموزشی می‌تواند تاثیر بیشتری از یارانه نقدی داشته باشد. در واقع پرداخت نقدی مشروط را می‌توان جایگزین بسیاری از اقدامات حمایتی در کشور باشد.

مصطفوی گفت: اصل اول در تامین مالی خرد، صرفه‌جویی و پس‌انداز محسوب می‌شود؛ ابتدا گروه‌های خودیار موضوع پس‌انداز را فرا می‌گیرند و پس از آن اصل دوم یعنی تسهیلات یا وام است.

او ‌ادامه داد: تامین مالی خرد دارای ویژگی‌های خاص است؛ حتما وام‌های ارائه شده به فقرا باید بدون ضامن و تسهیلات باشد؛ در این بین ضمانت گروهی جانشین ضمانت بانکی قرار می‌گیرد. دیگر اینکه وام باید به صورت تصاعدی در اختیار افراد قرار گیرد. همچنین دسترسی پایدار و نظام اعتبارات همواره باید در دسترس فقرا و جامعه هدف باشد.

مدیرعامل موسسه بین‌المللی توسعه خدمات مالی اضافه کرد: در سال‌های گذشته در ۲۰۰۰ روستا و محلات حاشیه‌نشین این مدل تأمین مالی خرد اجرایی شد. ما در حال حاضر با ۱۵۰ گروه محلی خودیار در حال تعامل هستیم.

فقر با مسیر آموزش درست در ذهن کودکان از بین می‌رود

«آصفه کامرانی» کارشناس حوزه آموزش و مدیرعامل انجمن روشنگران فردای کودک در جریان نشست امروز گفت: فقر با مسیر آموزش درست و با کیفیت در ذهن این بخش از جامعه کودکان کم‌برخوردار و کودکان کار از بین می‌رود.

کامرانی افزود: در اوایل قرن بیستم بسیاری از جوامع با فقر، بیسوادی و دیگر چالش‌های اجتماعی و اقتصادی مواجه بودند. پس از طی شدن پارادایم‌های گوناگون، امروز به ضرورت فعالیت تشکل‌های اجتماعی و کارگری در راستای خیر جمعی رسیده‌ایم.

وی ادامه داد: انجمن ارفک در راستای رسیدگی به کودکان آسیب‌دیده اجتماعی فعالیت دارد؛ جامعه هدف این تشکل، کودکان بازمانده از تحصیل و خانواده‌های آنان است. ما تلاش داریم بسترهای مناسبی برای این کودکان فراهم کنیم. ما در این مجموعه سوادآموزی بیش از ۲۰۰۰ کودک کم‌برخوردار را مورد توجه قرار داشتیم.

کامرانی تأکید کرد: ما به صورت تخصصی در ۲ استان سیستان و بلوچستان و کهگیلویه و بویراحمد فعالیت ویژه داریم.

او همچنین افزود: ما در مجموعه «ارفک» یادگیری و مسیر آموزش را از آموزگاران آغاز می‌کنیم. توسعه آموزشی در ارفک با درک بسیاری از مفاهیم به ویژه تفکر عقلانی صورت می‌گیرد. وظیفه ما فراهم کردن این مسیر برای دانش‌آموزان کم‌برخوردار است.

این کارشناس حوزه آموزش ادامه داد: کنترل بیرونی به جای کنترل درونی، دانش‌آموزان را به سمت درستی هدایت نمی‌کند.

وی افزود: برگزاری دوره‌های تربیت مدرس از اقدامات ویژه انجمن ارفک محسوب می‌شود؛ از دیگر اقدامات این مجموعه به سوادآموزی مادران اختصاص دارد که رشد اجتماعی مادران را موجب می‌شود. همچنین استفاده از رویکردهای آموزشی نوین در انجمن ارفک مورد توجه قرار دارد.

مدیرعامل انجمن روشنگران فردای کودک گفت: ایجاد بستر امن اشتغال در ارفک نیز در حوزه فعالیت کودکان کار از اولویت‌ها به شمار می‌رود. این فرصت‌های کاری در اختیار کودکان اشاره شده است. مهم‌ترین دستاوردهای طرح مذکور تحقق کنترل درونی است؛ همچنین شکل‌گیری رابطه عمیق و دور شدن فقر از دل و ذهن کودکان از دیگر دستاوردهای این انجمن محسوب می‌شود.

نشست ششم از سلسله نشست‌های گفتمان‌سازی عدالت اجتماعی فراگیر با موضوع «تصویری از مدل‌های فقرزدایی در نهادهای غیردولتی ایران» امروز، دوشنبه ۲۱ بهمن‌ماه با حضور «ابراهیم صادقی‌فر» رییس موسسه کار و تأمین اجتماعی، جمعی از اندیشمندان و کارشناسان حوزه رفاه و عدالت اجتماعی‌ و اساتید دانشگاه به میزبانی موسسه کار و تأمین اجتماعی برگزار شد.

کد خبر: 77995

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 2 + 5 =