سینوزیت؛ بیماری شایع کودکان

سینوزیت در کودکان یکی از بیماری‌هایی شایعی است که معمولاً به عنوان عفونت سینوس‌ها شناخته می‌شود. سینوزیت ممکن است به دلیل عواملی مانند عفونت‌های ویروسی یا باکتریایی، آلرژی‌ها در ساختار بینی و سینوس‌ها رخ دهد. این وضعیت می‌تواند به علت تورم و التهاب در مخاط بینی و سینوس‌ها باعث علائمی مانند خستگی، سردرد، تب، خلط بینی و درد یا فشار در نواحی چشمان شود. بررسی‌های سازمان جهانی بهداشت نشان می‌دهد تقریبا ۳۵ میلیون نفر در سال در یک کشور به سینوزیت مبتلا می‌شوند. درمان مؤثر سینوزیت نیازمند تشخیص صحیح و به موقع و انجام درمان‌های مختلف از جمله استفاده از آنتی‌بیوتیک‌ها، آنتی‌هیستامین‌ها، مکمل‌های خانگی و در موارد شدیدتر، نیاز به عمل جراحی نیز باشد. اهمیت این بیماری، ما را بر آن داشت تا گفت‌وگویی داشته باشیم با دکتر ناهید یزدانی؛ متخصص کودکان که در پی می‌آید.

- سینوزیت چیست و بر اثر چه عواملی به وجود می‌آید؟

سینوزیت که به عنوان رینوسینوزیت نیز شناخته می‌شود، عفونت و التهاب اغشای مخاطی است که سینوس‌ها را می‌پوشاند. سینوس‌ها یکسری حفره‌هایی هستند که داخل صورت قرار دارند و این حفره‌های خالی یکسری ترشحاتی دارند که شامل مخاط غلیظ بینی، گرفتگی بینی و درد صورت است. یکسری از بیماری‌های ویروسی که شایع‌ترین آنها سرماخوردگی و آنفلونزا است باعث التهاب سینوس‌ها و مخاط می‌شوند و سینوزیت را به وجود می‌آورند. این بیماری که هم کودکان و هم بزرگسالان را درگیر می‌کند توسط ترکیبی از عوامل خطر محیطی و سلامت فردی ایجاد می‌شود. معمولاً سینوزیت به دنبال سرماخوردگی عفونی می‌شود و باعث عفونت سینوسی در کودکان می‌شود. سینوزیت در کودکان معمولاً به دنبال عفونت ویروسی یا باکتریایی، آلرژی در برخی از کودکان، تورم‌های ناشی از پولیپ‌های بینی، سرماخوردگی، آلرژی فصلی مثل حساسیت به قارچ‌، انحراف تیغه میانی بینی، ضعیف شدن سیستم ایمنی بدن، در شیرخواران نوشیدن با استفاده از شیشه شیر یا بطری هنگام دراز کشیدن می‌تواند احتمال ابتلا به سینوزیت را افزایش دهد، افزایش اندازه آدنوئید (توده‌ای از بافت لنفاوی که در پشت حفره بینی در سقف نازوفارنکس، جایی که بینی با گلو ترکیب می‌شود، قرار دارد) و ترکیبی از عوامل مانند عفونت ‌های مکرر و مشکلات در مجاری تنفسی به وجود می‌آید.

- سینوزیت دارای چند نوع است؟

به طور کل دو نوع سینوزیت وجود دارد: سینوزیت حاد و مزمن. در نوع حاد علائم با گذشت زمان از بین می‌روند و تشخیص اینکه علت عفونت سینوس‌ها ناشی از باکتری یا ویروس است تا حدودی دشوار است. یکی از مواردی که می‌تواند برای تشخیص نوع عفونت به کار رود مدت زمان علائم است. معمولاً علائم سینوزیت بیش از ۱۰ روز به طول می‌انجامد یا فرد دچار علائمی می‌شود که در ابتدا بهبود می‌یابد و در کمتر از هفت روز مجدداً عود می‌کند. اما در نوع سینوزیت مزمن فرد دچار عفونت‌های مکرر می‌شود و علائم آن بسیار آزار دهنده است و باید بیمار تحت درمان قرار گیرد. منبع عفونت سینوس‌ها باکتریایی است.

انواع سینوزیت حاد به دو دسته کلی باکتریایی و ویروسی تقسیم می‌شود:

سینوزیت حاد ویروسی: ویروس‌ها شایع‌ترین علت بروز سینوزیت حاد هستند. سینوزیت‌های حاد ویروسی عموماً پس از یک دوره سرماخوردگی با منشاء ویروسی در فرد ظاهر می‌شوند.

سینوزیت حاد باکتریایی: عامل اصلی بروز سینوزیت و عفونت در سینوس‌ها در این مورد باکتری است. در چنین شرایطی باکتری‌ها در حفره‌های سینوس‌ها بیش از حد رشد می‌کنند که این موضوع موجب گرفتگی مجرای سینوس‌ها می‌شود. در این نوع عفونت‌ها مصرف آنتی‌بیوتیک می‌تواند در بهبود علائم و از بین‌ رفتن بیماری مفید باشد. سینوزیت‌های باکتریایی عموماً بیش از ۱۰ روز طول می‌کشند و گاهی نیز بهبود یافته و مجدداً بازمی‌گردند.

- سینوزیت در کودکان دارای چه علائم و نشانه‌هایی است؟

علائم سینوزیت عبارتند از: گرفتگی بینی و تنفس سخت، خروج ترشحات از بینی (آبکی یا غلیظ، گاهی زرد یا سبز، گاه این ترشحات چسبنده هستند و در نتیجه انسداد مجرای بینی باعث عفونت می‌شوند)، سرفه‌های خشک (سینوزیت در کودکان ممکن است باعث سرفه شود. سرفه می‌تواند خشک یا با ترشحات باشد مخصوصاً شب‌ها)، درد در پیشانی، گونه‌ها یا پشت چشم، تب خفیف، کاهش حس بویایی و چشایی، خستگی و بی‌حالی، تورم و درد در اطراف چشم‌ها، کاهش اشتها (کودکان مبتلا به سینوزیت ممکن است به علت درد و ناراحتی در منطقه بینی کاهش اشتها را داشته باشند) و بوی بد دهان.

- در مورد سینوزیت و آلرژی نیز توضیح می‌دهید؟

سینوزیت و آلرژی علائم بسیار مشترکی دارند که می‌تواند تشخیص اینکه کدام بیماری باعث ناراحتی کودک شما شده را دشوار کند. آلرژی زمانی رخ می‌دهد که سیستم ایمنی بدن به یک محرک خارجی مانند گرده، کنه‌های گردوغبار یا شوره حیوانات خانگی واکنش نشان دهد اما سینوزیت که به عنوان عفونت سینوسی نیز شناخته می‌شود، معمولاً توسط یک ویروس مانند سرماخوردگی ایجاد می‌شود. آلرژی و سینوزیت هر دو التهاب هستند، اما سینوزیت التهاب پوشش سینوس است که توسط باکتری‌ها یا ویروس‌ها ایجاد می‌شود. علائم سینوزیت معمولاً برای چند هفته ادامه می‌یابد و می‌تواند مزمن یا شدیدتر شود، در حالی که آلرژی‌ها می‌توانند به صورت متناوب یا در طول سال باقی بمانند. اگر کودک آلرژی داشته باشد احتمال بروز مشکلات سینوسی در او بیشتر است، از این رو هنگام تنفس محرک‌ها، داخل بینی و سینوس‌های کودک اغلب متورم می‌شود.

- چگونه سینوزیت در کودکان درمان می شود؟

همیشه درمان سینوزیت برای همه کودکان یکسان نیست، چراکه درمان‌ها به سن کودک، شدت بیماری و شرایط جسمی او بستگی دارد. به طور کلی درمان‌های سینوزیت در کودکان عبارتند از: تجویز آنتی بیوتیک، داروهای ضد آلرژی و ضد احتقان و داروهای کورتیکواستروئیدی استنشاقی برای کودکان. سینوزیت‌های ویروسی معمولاً بدون مداخله‌ پزشکی درمان می‌شوند. مصرف استامینوفن‌، ایبوپروفن و یا کمپرس گرم می‌تواند در تسکین درد کودک مؤثر باشد. اگر کودک سینوزیت حاد دارد، علائم ظرف روزهای ابتدایی بهبود می‌یابد و پس از هفته‌ نخست حال عمومی کودک بهتر می‌شود. والدین باید مواظب باشند تا درمان با آنتی‌بیوتیک را کامل کنند، زیرا در صورت عفونت امکان دارد بیماری دوباره عود کند.

- در مورد راه‌های پیشگیری از سینوزیت کودکان هم توضیح می‌دهید؟

-هر سال واکسن آنفلوانزا برای کودک تزریق کنی .

-از غذاهای سالم مانند میوه‌ها و سبزیجات استفاده کنید.

-به کودک مایعات زیادی بنوشانید تا رطوبت بدنش افزایش یابد.

-اجتناب از چیزهایی که بینی و سینوس‌های کودک را تحریک می‌کنند می‌تواند به کاهش علائم سینوزیت کمک‌ کند. قرار گرفتن در معرض دود، مواد شیمیایی، گرده‌ گل و سایر مواد حساسیت‌زا یا تحریک‌کننده را محدود کنید.

-برای افزایش رطوبت در بینی و سینوس‌ها، هوای محیط را مرطوب نگه‌ دارید.

-شستشوی مرتب دست‌ها به خصوص در فصل‌های شیوع سرماخوردگی و آنفولانزا، از ورود سینوس‌ها یا باکتری‌های عامل سینوزیت از طریق دست‌های آلوده، بسیار کمک‌ می‌کند.

-اگر کودک به چیزی حساسیت دارد که علائم سینوزیت را تشدید و تحریک‌ می‌کند، باید آلرژی او را درمان کنید. تحت کنترل نگه‌داشتن آلرژی می‌تواند از تکرار آن جلوگیری کند.

-معمولاً ابتلای کودکان به آلرژی، آنها را در معرض ابتلا به عفونت در بینی و گوش قرار می‌دهد.

کد خبر: 77374

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 2 + 9 =