- در مورد عمل زیبایی بلفاروپلاستی توضیح میدهید؟
پلک بخشی از چشم است که روی کره چشم را میپوشاند و هر دو پلک توسط مژه میتوانند از چشم محافظت کنند. بسیاری از افرادی که برای عمل بلفاروپلاستی مراجعه میکنند دچار افتادگی پلک هستند. در بسیاری از مواقع همزمان با اضافه یا چربی در پلک فوقانی افتادگی ابرو نیز به وجود میآید. تمایز این دو یعنی همزمانی افتادگی ابرو و اضافه پوست پلک با فردی که فقط تنها افتادگی پلک دارد و حدود ۶ تا یک سال بعد از بیمار برمیگردد، زیرا عامل اساسی که افتادگی پلک را ایجاد کرده افتادگی ابرو بوده برطرف نشده است. بنابراین باید پزشک به بیمار این آگاهی را بدهد که مشکل اساسی شما پوست پلک نیست بلکه مشکل شما افتادگی ابرو است و این میتواند همزمان با اضافه پوست پلک نیز باشد. بلفاروپلاستی عبارت است از جراحی جهت برداشتن پوست اضافی در پلک بالایی و یا چربی که همزمان ممکن است وجود داشته باشد. بلفاروپلاستی در پلک تحتانی نیز وجود دارد. امروزه بدون اینکه برشی روی پوست داده شود به روش داخل ملتحمه یعنی از طریق ملتحمه چشم، چربیهای اضافی را برمیدارند که میتواند مورد استفاده فراوان باشد و بیمار راضی است که هیچگونه برشی روی صورتش وجود ندارد و پزشک، پلک را میتواند به راحتی عمل کند. عمل بلفاروپلاستی هم به صورت بیحسی موضعی و سرپایی و هم به صورت بیهوشی در بیمارستان انجام میشود و فرد تا زمان به هوش آمدن در بیمارستان بستری خواهد شد. مدت زمان عمل با بیحسی موضعی ۴۵ دقیقه تا یک ساعت است. در عمل بلفاروپلاستی پلک بالا، برای باقی نماندن جای برش روی چشم، روی چین پلک را برش میزنیم و به کمک نخهای نازک عمل، برش را بخیه میزنیم. برای جراحی پلک پایین نیز از دو روش استفاده میشود؛ اولی همانند پلک بالا و در روش دوم چربیها را برمیدارند و بخیههای عمل بعدد از ۵ تا ۶ روز بعد از عمل برداشته میشود.
- به نظر شما چه عللی باعث افتادگی پلک میشود؟
معمولاً عوامل ژنتیک و نازک شدن عضله پلک که بر اثر بالا رفتن سن اتفاق میافتد باعث افتادگی پلک میشود که ممکن است در جوانی نیز دیده شود. از دلایل ضعیف شدن این عضله میتوان به استفاده از لنزهای چشم، مالش بیش از اندازه چشمها، حاملگی، التهاب چشمی و جراحی چشم، تورم، کیست یا تومور پلک و تزریق بوتاکس اشاره کرد.
- تفاوت پتوز و بلفاروپلاستی چیست؟
پتوز یک عمل درمانی است اما عمل بلفاروپلاستی یک عمل زیبایی است. وقتی افتادگی پلک یک چشم را درگیر میکند به آن «پتوز یکطرفه» میگویند و هنگامی که روی هر دو چشم تأثیر گذارد «پتوز دوطرفه» نامیده میشود. پتوز ممکن است موقتی یا دائمی باشد. گاهی اوقات، این مشکل از بدو تولد وجود دارد (پتوز مادرزادی) و در بعضی موارد در طول زندگی ایجاد میشود (پتوز اکتسابی). بسته به شدت پتوز، افتادگی پلک بالا ممکن است سطح مردمک را بپوشاند و بینایی را تا حد زیادی کاهش دهد. در بعضی موارد، پتوز به دلیل مشکلات جدیتری مثل سکته مغزی، تومور مغزی یا سرطان اعصاب و عضلات رخ میدهد. اختلالات عصبی هم که روی اعصاب یا عضلات چشم تأثیر میگذارند، مانند میاستنی گراویس (یک عارضه نورولوژیکی است که مشخصه آن، ضعف عضلات اسکلتی است و فقط عضلات بهکار رفته در حرکت درگیر میشوند) میتوانند به پتوز منجر شوند.
- چه کسانی کاندیدای جراحی هستند؟
بهترین کاندیداهای جراحی زیبایی پلک کسانی هستند که حداقل ۳۵ سال سن دارند و شل شدن و آویزان شدن پوست پلکها یا پف زیر چشم باعث تغییرات ناخوشایند در چهره آنها شده است. برای جراحی لازم است که فرد به طور کلی سالم بوده و بیماری خاصی نداشته باشد. متأسفانه امروز شاهد این مسأله هستیم که جوانان متقاضی این عمل هستند و حتی گاهی تقاضا میکنند که ابروی من را در فلان جهت بکشید. این در حالی است که فاصله استاندارد ابرو و چشم یک فرد در خانمها ۶۷/۱ و در آقایان حدود ۶۰/۱ است. استانداردهای ابرو از نظر زیبایی کاملاً با مسائلی که امروزه در جامعه میبینیم متفاوت است. موضوع دیگر این است که جهت کشش ابرو طبیعی است و ما نمیتوانیم جهت ابرو را به دلخواه خود تغییر دهیم. امروزه روش اعمال جراحی مانند چشم گربهای که میشنویم بسیار غیراستاندارد است.
- در مورد عوارض عمل بلفاروپلاستی هم توضیح میدهید؟
بعضی از عوارض بلفارپلاستی عبارتند از:
باز شدن محل زخم: در برخی موارد پس از جراحی پلک، درصورت استفاده از بخیههای نامناسب ممکن است محل زخم باز شود. اگر پلکها در معرض کشیدگی قرار گیرند این احتمال چندین برابر میشود. باز شدن زخمها میتواند عفونت، بدخوابی و ترومای جزیی بعد از عمل را نیز به همراه داشته باشد.
ناهنجاری و عدم تقارن: در برخی از موارد، پس از عمل بلفاروپلاستی ممکن است فرد با عدم قرینگی پلکها مواجه شود. پزشک باید در ایجاد برشها و بخیه زدن آنها دقت زیادی به خرج دهد، زیرا برشهای نامتقارن باعث بروز ناهنجاری در پلکها میشود.
برداشت بیش از حد گوشت اضافه از پلک بالا: متأسفانه در مواردی که پزشک بیشتر از حد لازم پوست را برش دهد؛ فرد نمیتواند چشمها را به طور کامل ببندد و این مسئله خشک شدن چشم را به همراه دارد.
خشکی چشم: یکی از عوارضی که پس از جراحی کردن پلک ممکن است ایجاد شود خشکی چشم است اما خوشبختانه این عارضه به صورت موقتی ایجاد شده و مدتی پس از آن به مرور برطرف خواهد شد. جهت برطرف کردن این عارضه میتوان با تجویز پزشک از قطره یا پمادهای چشمی استفاده کرد. همچنین سعی کنید بیشتر پلک بزنید تا از خشکی چشم جلوگیری شود. در صورتی که خشکی چشم پس از بلفاروپلاستی ادامه پیدا کرد لازم است با مراجعه به چشمپزشک از درمانهای مناسب بهرهمند شوید.
جای زخم: در حالی که تلاشهایی برای پنهان کردن برشها در چینهای طبیعی پلک انجام میشود، جای زخم همچنان میتواند باقی بماند و ممکن است در برخی افراد بیشتر قابل توجه باشد.
عفونت: عفونت از دیگر عوارض جراحی پلک است اما احتمال بروز کمی دارد. عفونت در محل جراحی میتواند به تأخیر در بهبود، افزایش اسکار و ... منجر میشود.
خونریزی و هماتوم: خونریزی بیش از حد در حین یا بعد از بلفاروپلاستی یا تجمع خون در اطراف محل جراحی میتواند باعث تورم، درد و اختلال در روند بهبودی شود.
اختلال در بینایی: اگرچه این مورد در عوارض عمل بلفاروپلاستی نادر است؛ اما روش جراحی نامناسب یا برداشتن بیش از حد بافت پلک ممکن است با اختلال در عملکرد طبیعی، بینایی فرد را تحت تأثیر خود قرار دهد.
آسیب عصبی: اعصابی که حرکت و حس پلک را کنترل میکنند ممکن است به طور ناخواسته آسیب ببینند.
واکنشهای آلرژیک: واکنش به بخیه یا سایر مواد مورد استفاده حین جراحی میتواند به تحریک، التهاب یا عفونت منجر شود.
تورم و کبودی طولانی مدت: در حالی که تورم و کبودی پس از جراحی در بسیاری از موارد عادی است، تورم طولانی یا بیش از حد از عوارض جراحی پلک است و میتواند بر بهبودی و نتایج نهایی تأثیر بگذارد.
نظر شما