دو سناریو متفاوت برای آینده بورس

روز چهارشنبه (پنجم دی‌ماه) شاخص کل بورس با رشد هزار واحدی در محدوده دو میلیون و ۸۴۸ واحدی قرار گرفت.

به گزارش «آتیه آنلاین» در آخرین روز معاملاتی بازار سهام در هفته جاری شاخص کل بورس با رشد ۱.۷۲۵ هزار واحدی در محدوده دو میلیون و ۸۴۸ هزار واحدی قرار گرفت. شاخص کل هموزن اما با افت ۴.۲۶۵ واحدی در محدوده ۸۴۹ هزار واحدی ایستاد. این درحالیست، امروز دامنه بورس با محدودیت منفی و مثبت سه درصدی روبرو شد.

در جریان داد و ستدهای بورس تهران، ۳۷.۱ میلیارد ورقه سهم طی ۷۷۰ هزار نوبت معاملاتی به ارزش بیش از ۲۵.۳ هزار میلیارد تومان معامله شد و نمادهای صنایع‌پتروشیمی‌خلیج‌فارس، گسترش نفت و گاز پارسیان، سرمایه‌گذاری غدیر و سرمایه‌گذاری نفت، گاز و پتروشیمی تامین بیشترین تاثیر مثبت و نمادهای صنایع ملی مس ایران، فولاد مبارکه اصفهان و بانک ملت بیشترین تاثیر منفی را بر روی شاخص کل بورس داشتند.

شاخص فرابورس نیز در معاملات امروز با افت ۱۴۸ واحدی در محدوده ۲۵ هزار واحدی قرار گرفت. در فرابورس نیز ۱۰.۹ میلیارد ورقه اوراق بهادار طی ۳۵۱ هزار نوبت معاملاتی به ارزش بیش از ۱۲.۲ هزار میلیارد تومان مورد داد و ستد قرار گرفت و نمادهای گروه جهان فولاد سیرجان، آهن و فولاد ارفع، بانک سامان، صبا فولاد خلیج فارس، تجلی توسعه معادن و فلزات و خدمات بندری سینا بیشترین تاثیر منفی و نماد پالایش نفت لاوان بیشترین تاثیر منفی را بر روی شاخص فرابورس گذاشتند.

این درحالیست که با رشد ۳.۷ هزار میلیارد تومان، نسبت به دیروز، امروز ارزش معاملات سهام و حق تقدم به رقم ۱۲.۸ هزار میلیارد تومان رسید که نسبت به میانگین هفتگی، ۳۲ درصد و نسبت به میانگین ماهانه ۶۷ درصد با افزایش روبرو بود. حقیقی‌ها نیز ۳۰۷ میلیارد تومان پول وارد سهام و حق تقدم کردند و تراز مثبت ۵۳۰ میلیارد تومانی در صندوق‌های درآمد ثابت ثبت کردند.

همچنین در جریان داد و ستدهای امروز بازار سهام عرضه‌ها کمی شدت گرفت، ولی وجود خریدار حتی در آخرین روز کاری روی تابلوهای معاملاتی مشهود بود و همین امر باعث شد، ارزش معاملات سهام و حق تقدم که معمولا چهارشنبه‌ها پایین‌تر از روزهای دیگر بود، امروز با رشدی خوب به حوالی ۱۳ هزار میلیارد تومان برسد و تابلوها قوی‌تر از قبل شده و شاهد حجم‌های تاریخی جدیدی در اکثر سهم‌های بزرگ و مهم بازار باشیم.

دو سناریو می‌توان بعد از این حجم‌ها برای بازار سهام متصور بود، اول اینکه اگر روزهای آتی ارزش معاملات سهام و حق تقدم افت قابل توجهی داشته باشد، احتمالا بورس کمی نیاز به استراحت خواهد داشت. اما اگر ارزش معاملات سهام و حق تقدم طی روزهای آتی هم حوالی ده هزار میلیارد تومان بماند، بازار سهام با شدت و قدرت بیشتری به صعود خودش ادامه خواهد داد.

از سویی، با توجه به اینکه اکثر سهم‌ها امروز از قیمت پایین رو به بالا حرکت کردند، احتمال رخ دادن مورد دوم بیشتر از مورد اول است. روند کوتاه مدت شاخص کل و هم‌وزن نیز صعودی است. امروز نمادهای شاخص‌ساز تقاضای بیشتری به نسبت نمادهای کوچک و متوسط داشته‌اند.

در یک هفته گذشته برآیند معاملات در بازار سهام، ورود نقدینگی حقیقی (خرید حقیقی از حقوقی) به ارزش ۳۴۷۴ میلیارد تومان را نشان می‌دهد. امروز نیز روند ورود نقدینگی حقیقی برای سومین روز متوالی با ثبت رقم ۴۸ میلیارد تومان همچنان ادامه دارد. در یک هفته گذشته بر شدت آن هم نسبت به میانگین ماهانه افزوده شده است.

برآیند معاملات صندوق‌های درآمد ثابت نیز در یک هفته گذشته حاکی از ۴۳۹ میلیارد تومان ورود نقدینگی حقیقی به این صندوق‌ها است. صندوق‌های درآمد ثابت امروز نیز شاهد ۴۷۱ میلیارد تومان ورود نقدینگی بوده‌اند.

ارزش صف‌های خرید ۲۲۳۴ میلیارد تومان است که کاهش ۳۷۲ میلیارد تومانی نسبت به میانگین هفتگی را نشان می‌دهد. این در حالی است که ارزش صف‌های فروش با افزایش ۹۶ میلیارد تومانی نسبت به میانگین هفتگی، در محدوده ۴۷۶ میلیارد تومان قرار دارد.

بیشترین ارزش معاملات را گروه خودرویی با ثبت رقم ۲۲۹۳ میلیارد تومان (۲.۸ برابر میانگین هفتگی) به خود اختصاص داده است. پس از آن گروه‌های پالایش فرآورده های نفتی با ارزش معاملات ۱۵۸۴ میلیارد تومان (۲.۳ برابر میانگین هفتگی) و شیمیایی با ارزش معاملات ۱۳۳۲ میلیارد تومان (۲ برابر میانگین هفتگی) قرار دارند.

گروه چندرشته‌ای با ارزش معاملات ۸۱۹ میلیارد تومان (۳.۳ برابر میانگین هفتگی) بیشترین ارزش معاملات را نسب به میانگین هفتگی داشته است. پس از آن گروه خودرویی با ارزش معاملات ۲۲۹۳ میلیارد تومان (۲.۸ برابر میانگین هفتگی) و گروه پالایش فرآورده های نفتی با ارزش معاملات ۱۵۸۴ میلیارد تومان (۲.۳ برابر میانگین هفتگی) قرار دارند.

باید به این نکته اشاره کرد، چهل و سه روز است که شاخص کل بورس به عنوان یکی از فاکتورهای تحلیل کلیت بازار بدون اصلاح خاص و به صورت شارپی افرایش یافته، این درحالیست، چرخش تصمیم‌گیری‌ها به نفع بازار سرمایه بوده و کاهش نسبی ریسک‌های سیستماتیک، سبب بهبود نسبی وضعیت بازار سرمایه شده است، اما نکته‌ نگران کننده رشد شارپی بازار است.

یکی از دلایل این مسئله، محدودیت دامنه‌ نوسان سه درصدی است. این رشد شارپی یک ریزش شارپی را نیز به همراه خواهد داشت. همان طور که با اندک پولی بازار مثبت شده و در صف خرید قفل می‌شود، با شناسایی سود توسط بخشی از بازار و خروج پول از آن شاهد صف‌های فروش خواهیم بود. بخشی از پول های پارک شده به سبب نگرانی از نقد شوندگی بازار، وارد بازارسرمایه نمی‌شوند.

۴ عامل رشد بورس در۶۰ روز گذشته

حمید یاری معاون نظارت بر بورس‌ها و ناشران سازمان بورس و اوراق بهادار، کاهش ریسک‌های سیاسی، رسیدن بازار سهام به کف تاریخی قیمت به بازده، حذف ارز نیمایی و افزایش اعتماد به متولیان بازار سرمایه را از مهم‌ترین عوامل رشد بازار در ۲ ماه گذشته اعلام کرد و گفت: تصویب قوانین متعدد در بازار سرمایه به حداقل می‌رسد.

او افزود: ارتقای دانش و سواد مالی در میان افراد جامعه در سال‌های اخیر باعث شده که افراد در بازار بر خلاف گذشته به‌صورت بی‌محابا و فقط با توصیه و سیگنال به خرید سهام اقدام نکنند.

یاری با بیان‌ این‌که رشد سواد مالی در میان آحاد سرمایه‌گذاران، به پایداری و توسعه بازار کمک شایانی خواهد کرد، اضافه کرد: این امر باعث می‌شود تصمیمات سرمایه‌گذاران بر اساس اطلاعات دقیق‌تر و تحلیل‌های عمیق‌تر اتخاذ شود و از نوسانات بی‌دلیل بازار کاسته شود.

معاون نظارت بر بورس‌ها و ناشران سازمان بورس و اوراق بهادار، کاهش ریسک‌های بازار سرمایه را اتفاق مثبتی ارزیابی کرد و افزود: با بهبود شفافیت و پیش‌بینی‌پذیری در تصمیم‌گیری‌های کلان، ریسک‌های بازار کاهش یافته و اعتماد سرمایه‌گذاران به بورس افزایش یافته است.

او با تاکید بر اهمیت پیش‌بینی پذیری رویدادهای آینده برای تحلیل‌گران و فعالان بازار تاکید کرد: تحلیل‌گران و فعالان بازار نیاز دارند که در فضایی شفاف و با کم‌ترین نااطمینانی فعالیت کنند تا بتوانند با تحلیل و پیش‌بینی اتفاقات آینده به معامله در بازار اقدام کنند. در این زمینه سازمان بورس به عنوان نهاد ناظر موظف است بستر این پیش‌بینی‌پذیری را در بازار فراهم کند.

یاری با اشاره به این‌که تغییر مداوم سیاست‌ها و قوانین، باعث ایجاد بی‌ثباتی در بازار و کاهش اعتماد سرمایه‌گذاران می‌شود، گفت: اعمال قوانین یک شبه، تاثیرات نامطلوبی بر بازار سرمایه دارد، برای ایجاد یک بازار پویا و پایدار، به سیاست‌های پایدار و قابل پیش‌بینی نیاز است.

معاون نظارت بر بورس‌ها و ناشران سازمان بورس و اوراق بهادار اضافه کرد: با این‌که آینده بازار سرمایه ایران روشن است، اما با توجه به وجود ابزارهای متنوع، با سطح ریسک‌های مختلف، سهامداران می‌بایست در خرید و فروش‌های خود با در نظر گرفتن سطح ریسک قابل تحمل خود، به معامله اقدام کنند. سهامداران غیرحرفه‌ای و کسانی که فرصت کافی برای تجزیه و تحلیل بازار ندارند هم، بهتر است به سرمایه‌گذاری غیر مستقیم از طریق صندوق‌های سرمایه‌گذاری اقدام کنند.

کد خبر: 76971

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 7 + 11 =