احتمال قطع مجدد برق همزمان با سرد شدن هوا

کاهش دما در شهرهای مختلف منجر به بالا رفتن مصرف گاز در کشور شده و با توجه به کمبودی که در عرضه گاز به نیروگاه‌ها رخ می‌دهد چنین مطرح شده که در صورت ادامه این روند محتمل است بار دیگر شاهد بازگشت خاموشی‌ها باشیم.

به گزارش خبرنگار آتیه‌آنلاین، کمتر از ۱۰ روز از پایان خاموشی‌های اعمال شده می‌گذرد و حال با فرا رسیدن فصل سرما بار دیگر مصرف گاز خانگی افزایش قابل توجهی را تجربه کرده و موجب شده کسری ذخایر سوخت مایع نیروگاهی به‌عنوان سوخت پشتیبان فصل سرد برای تولید برق را شاهد باشیم.

این در حالیست که ششم آذر ماه سال جاری وزیران نفت و نیرو در مجلس حضور یافته و چنین اعلام کردند که گازرسانی به نیروگاه‌ها روزانه به میزان ۱۸۰ میلیون متر مکعب و ارسال گازوئیل به آنها حدود ۵۰ میلیون لیتر افزایش یافته و بر این اساس خاموشی‌های برنامه ریزی شده متوقف خواهد شد.

البته در همان زمان نیز وزیر نیرو بر این نکته تاکید کرده بود که توقف خاموشی‌ها به شرطی استمرار خواهد داشت که در تامین سوخت نیروگاهی مشکلی ایجاد نشود. حال کاهش حدود ۱۰ درجه‌ای دما شرایط را به سمتی برده که به گفته مسئولان شرکت گاز مصرف گاز در بخش‌های خانگی، تجاری و صنایع در تاریخ ۱۲ آذر ماه سال جاری به ۵۷۵ میلیون متر مکعب رسیده است.

طبق آنچه اعلام شده حدود ۶۸ درصد از این میزان مصرف به بخش‌های خانگی، تجاری و صنعتی مربوط بوده و با ادامه سرما شاهد افزایش میزان مصرف نیز خواهیم بود. موضوعی که موجب شده حتی انتظار مصرف گاز تا مرز ۶۰۰ میلیون متر مکعب نیز دور از ذهن نباشد.

طبق آنچه برخی رسانه‌های تخصصی برق منتشر کرده‌اند، هم اکنون در کنار افزایش مصرف گاز در کشور، مصرف برق ۱۰ درصد مشترکان کشور نیز بالای ۱.۵ برابر الگو است که ۲۷ درصد مصرف برق خانگی را به خود اختصاص می‌دهد. همچنین ۲ درصد مشترکان بالای ۲.۵ برابر الگو با مصرف ۱۰ درصدی برق بخش خانگی قرار دارند و مصرف برق ۰.۵ درصد مشترکان خانگی ۴ برابر الگو است که حدوداً ۴ درصد مصرف برق خانگی را به خود اختصاص می‌دهد.

هشدار به مشترکان برق پر مصرف

اما به منظور کنترل مصرف طی ماه‌های گذشته شاهد تغییر تعرفه برق بودیم و حال نیز مصطفی رجبی مشهدی، مدیرعامل شرکت توانیر بر برخورد با مشترکان پرمصرف تاکید و خاطرنشان کرده است: «مشترکان بسیار پرمصرف که حدود ۲ درصد از مجموع مشترکان را در بر می‌گیرند و بیش از ۲.۵ برابر الگو برق مصرف می‌کنند، مشمول اخطار و قطع برق می‌شوند که این مهم در اوج بار تابستان امسال اتفاق افتاد و از این پس نیز برخورد صنعت برق با مشترکان پرمصرف به همین گونه خواهد بود و این مشترکان ملزم به تامین بخشی از برق مصرفی خود از طریق خرید برق از تابلو سبز بورس انرژی و یا استفاده از مولد خورشیدی و ذخیره سازها هستند.»

در حال حاضر ناترازی ها را می‌توان یکی از مشکلات اصلی کشور دانست که بخشی از آن نیز به برق و گاز مربوط می‌شود. اوایل مهر ماه سال جاری دبیر انجمن انرژی‌های تجدیدپذیر با اشاره به شرایطی که در این حوزه حاکم است تاکید کرده بود: «در سال جاری ۱۸ هزار مگاوات ناترازی برق در کشور وجود دارد و پیش بینی می‌شود که اگر تولید و توزیع برق رشد نکند، میزان ناترازی برق به ۳۰ هزار مگاوات می‌رسد.»

به گفته محمد امین زنگنه این میزان ناترازی معادل مصرف برق چند کشور است که برای جبران آن با در نظر گرفتن رشد صفر درصدی مصرف در سال آینده به ۲۰ میلیارد دلار منابع مالی نیاز داریم.

کارشناسان دلایل گوناگونی از جمله فرسودگی تجهیزات، خشکسالی و محدودیت منابع آبی، عدم‌بهره‌وری، تحریم‌ها، پایین بودن قیمت انرژی، عدم‌سرمایه‌گذاری در حوزهٔ انرژی‌های پاک و تجدیدپذیر، هدررفت انرژی در شبکه انتقال را از جمله دلایل کمبود برق و خاموشی‌ها در ایران برشمرده‌اند.

برخی پیش‌بینی ها بر این نکته تاکید دارد که در صورت ادامهٔ روند کنونی، ناترازی و کمبود برق در ایران هر سال تشدید شده و تا سال ۱۴۱۰، به ۳۲ تا ۶۱ هزار مگاوات خواهد رسید که این امر بدین معناست که در سال ۱۴۱۰ یک‌ سوم ایران برق نخواهد داشت.

بسیاری تصور میکنند با ساخت نیروگاه جدید،‌مشکل ناترازی حل می شود اما وابستگی شدید صنعت برق به گاز باعث شده است که همزمان با مشکل کمبود گاز، کمبود برق هم رقم بخورد و موضوع را پیچیده‌تر کند یعنی اگر برفرض هم نیروگاه جدید ساخته شود، وقتی خوراک این نیروگاه تامین نشود(کمبود گاز) در نتیجه عملا امکان افزایش تولید فراهم نمی‌شود.

کد خبر: 76520

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 1 + 9 =