به گزارش خبرنگار آتیهآنلاین، افت فشار گاز یا قطعی گاز صنایع طی سالیان قبل به تجربهای آشنا تبدیل شده اما گویا برای زمستان سال جاری، پرونده خاموشیهای برنامهریزی شده نیز مانند تابستان باز شده است.
البته اگرچه خاموشی سخت و ناخوشایند است اما به هر صورت چشم بستن بر واقعیتهای موجود نیز امر شایستهای نیست.
در این سالها به نقل از مسئولان مختلف آمارهای متعددی ارائه شده و در قالب آنها چنین عنوان شده است که سالانه بین ۹ هزار تا۴۵ هزار ایرانی جان خود را بر اثر آلودگی هوا از دست میدهند. تجربه تنفس در روزهایی با هوای ناسالم و تعطیلیهای مکرر مدارس در بسیاری از شهرها نیز بر این موضوع صحه میگذارد. در این میان اگرچه آلودگی هوا تنها حاصل یک عامل و فاکتو نیست اما مازوت سوزی در آن نقش قابل توجهی ایفا میکند؛ حال دولت برای جلوگیری از این وضعیت، استفاده از مازوت در سه نیروگاه را متوقف کرده است.
نیروگاههای کشور برای تامین برق نیازمند سوخت هستند و باتوجه به کمبود گاز در فصل سرد سال، از مازوت برای تامین سوخت نیروگاهها استفاده میشود. البته وزارت نفت که مسئولیت تامین سوخت نیروگاهها را برعهده دارد از مدلهای متنوعی استفاده میکند که مازوت یکی از آنهاست. به گفته مصطفی رجبی مشهدی - مدیر عامل توانیر – در سال جاری گازوییل تحویلی به نیروگاهها نسبت به سال گذشته حدود ۳۰ درصد کمتر شده و ۶۰ درصد مخازن سوخت نیروگاهها خالی است. تنها ۴۰ درصد از مخازن سوخت نیروگاهها پر است، نیروگاههای کشور در طول سال ۸۰ درصد از سوخت گاز، ۱۴ درصد از گازوییل و ۶ درصد از مازوت استفاده میکنند و در شرایط سرد شدن هوا و به تبع آن افزایش مصرف در بخش خانگی افزایش یابد، به میزان مصرف مازوت اضافه خواهد شد.
با توجه به اثرات منفی زیست محیطی مازوت سوزی، دولت دستور توقف مازوتسوزی در سه نیروگاه «شازند»، «کرج» و «اصفهان» را ابلاغ کرده که این تصمیم براساس میزان مصرف مازوت در این نیروگاهها و نقش آنها در آلودگی هوا گرفته شده است.
حال اگرچه ممکن است این تصمیم که منجر به خاموشیهای برنامه ریزی شده انتقاد برخی را به همراه داشته باشد اما کارشناسان متعددی نیز این اقدام دولت را تحسین کردهاند و از اینکه دولت انتقادات ناشی از قطع برق را به جان خریده و به جای آن سلامت مردم و حفظ محیط زیست را اولویت قرار داده تقدیر کردهاند.
بنا بر اعلام محمدجعفر قائم پناه، معاون اجرایی رئیس جمهو؛ر در طول سال استفاده از حدود ۱۶ میلیون تن مازوت در این سه نیروگاه، آلودگی خاصی در مناطق اراک، کرج و اصفهان ایجاد میکند.
در چنین شرایطی بی شک این اقدام دولت گامی اثرگذار در حفظ سلامت شهروندان است اما به هر صورت باید این نکته را نیز به یاد داشت که صنعت برق کشور هم خود در سالهای گذشته دستخوش ناترازی بوده و همین چند روز پیش بود که برای جبران بخشی از ناترازیها وزیر نیرو از افزایش تعرفه برق خبر داد. حال این نکته نیز به هر صورت جای توجه دارد که چنانچه قرار است مردم و مشترکان هزینه بیشتری بابت قبضهای برق خود پرداخت کنند، قطعا پایداری شبکه یکی از ابتداییترین خواستههای آنها خواهد بود و از دولت انتظار میرود در نهایت این موضوع را نیز مورد توجه قرار دهد و حال که با تصمیمی جسورانه در قطع مازوت سوزی با واکنشهای مثبت متعدد مواجه شده، انتقادات احتمالی که ممکن است با صدور قبضهای برق با رقمهای بالا و در عین حال قطعیهای متعدد؛ ایجاد شود بی توجه نباشد.
نظر شما