سهم ناچیز وام ودیعه مسکن از تسهیلات بانکی

بانک مرکزی لیستی درباره تسهیلات پرداختی بانک‌ها منتشر کرده که بر اساس آن نیز مشخص است که بانک‌ها در پرداخت تسهیلات ودیعه مسکن عملکرد قابل قبولی نداشته‌اند.

به گزارش خبرنگار آتیه‌آنلاین، آمارهای ارائه شده از سوی بانک مرکزی گویای آن است که از کل تسهیلاتی که بانک‌ها طی هفت ماه اول سال جاری پرداخت کرده‌اند تنها ۰.۶ درصد آن مربوط به وام ودیعه مسکن بوده است.

البته اگر همین رقم را در قیاس با وام خرید مسکن قیاس کنیم متوجه خواهیم شد که تسهیلات پرداختی در بخش خرید مسکن نیز رقم چندان بالایی نبوده و ۰.۹ درصد کل تسهیلات برای خانه‌های نوساز و ۰.۴ درصد نیز برای املاک غیر نوساز پرداخت شده که در مجموع می‌توان گفت در شرایط تورمی مسکن تنها ۱.۳ درصد از تسهیلات بانکی برای خرید ملک هزینه شده است.

همچنین درباره وام ازدواج باید گفت از مجموع تسهیلات پرداختی سیستم بانکی کشور ۲.۸ درصد به این بخش اختصاص یافته است.

بالاترین میزان تسهیلات نیز برای سرمایه در گردش مورد استفاده قرار گرفته و این حوزه سهمی ۵۹.۳ درصدی از کل رقم را به خود اختصاص داده است.

نکته جالب اینکه به غیر از وام‌های ایجاد (۱۴.۴ درصد)، توسعه (۳.۴ درصد)، خرید کالای شخصی(۸.۸ درصد)، قرض الحسنه ضروری ( ۸.۳ درصد) و قرض الحسنه ازدواج که ۲.۸ درصد از اعتبارات این بخش را به خود اختصاص داده‌اند در سایر بخش‌ها میزان تسهیلات پرداختی حتی به یک درصد هم نمی‌رسد.

طبق توضیحات منتشر شده از سوی بانک مرکزی شبکه بانکی طی ۷ ماهه ابتدای سال ۱۴۰۳ مبلغ ۳ هزار و ۷۱۶ همت تسهیلات پرداخت کرده است که در مقایسه با دوره مشابه سال قبل مبلغ ۷۱۲.۸ همت معادل ۲۴.۱ درصد افزایش داشته است. ۸۴۳ همت از این تسهیلات به همراه بخشی از تسهیلات در قالب کارت های اعتباری معادل ۲۴ درصد به مصرف‌کنندگان نهایی (خانوار) تعلق گرفته است.

بر اساس این گزارش سهم تسهیلات پرداختی در قالب سرمایه در گردش در کلیه بخش‌های اقتصادی طی ۷ ماهه ابتدای سال ۱۴۰۳ مبلغ ۲۱۷۷۲.۸ هزار میلیارد ریال معادل ۷۷ درصد کل تسهیلات پرداختی به صاحبان کسب و کار است. همچنین سهم تسهیلات پرداختی در قالب خرید کالای شخصی توسط مصرف کننده نهایی (خانوار) مبلغ ۳۱۴۱.۳ هزار میلیارد ریال معادل ۳۷.۲ درصد از کل تسهیلات پرداختی به مصرف کنندگان نهایی (خانوار) است.

همچنین از کل تسهیلات پرداختی در دوره یاد شده، مبلغ ۸۷۶۰.۵ هزار میلیارد ریال معادل ۲۳.۹ درصد به صورت تسهیلات خرد (وام‌های کمتر از ۳۰۰ میلیون تومان) اعطا شده است. همچنین مبلغ ۴۸۹.۱ هزار میلیارد ریال نیز در قالب کارت‌های اعتباری انجام پذیرفته است، که با احتساب این مبلغ، کل تسهیلات پرداختی خرد (کمتر از سه میلیارد ریال) به مبلغ ۹۲۴۹.۶ هزار میلیارد ریال معادل ۲۴.۹ درصد کل تسهیلات پرداختی را شامل می‌شود. با توجه به اینکه تسهیلات پرداختی در قالب کارت‌های اعتباری نیز در بخش خانوار پرداخت شده است، با این اوصاف سهم بخش خانوار از ۲۳ درصد به ۲۴ درصد کل تسهیلات پرداختی افزایش می‌یابد.

جدول زیر وضعیت ارائه تسهیلات در بخش‌های مختلف را به نمایش گذاشته است:

سهم ناچیز وام ودیعه مسکن از تسهیلات بانکی

نکته قابل توجه آنکه همان طور که در سال‌های گذشته سیستم تسهیلات بانکی در حالت انقباضی بوده در این دوره نیز بانک مرکزی در توضیحات خود بر استمرار این روند تاکید کرده و آورده است: « همچنان باید در تداوم مسیر جاری، ملاحظات مربوط به کنترل تورم را نیز در نظر گرفت و همواره مراقب قدرت گرفتن پتانسیل تورمی ناشی از فشار تقاضای کل در اقتصاد نیز بود. بر این اساس ضروری است به افزایش توان مالی بانک‌ها از طریق افزایش سرمایه و بهبود کفایت سرمایه بانک‌ها، کاهش تسهیلات غیرجاری و بازگرداندن آنها به مسیر صحیح اعتباردهی بانک‌ها، افزایش بهره‌وری بانک‌ها در تامین سرمایه در گردش تولیدی، پرهیز از فشارهای مضاعف بر دارایی بانک‌ها و ترغیب بنگاه‌های تولیدی به سمت بازار سرمایه به عنوان یک ابزار مهم درتامین مالی طرح‌های اقتصادی (ایجادی)توجه ویژه‌ای نمود.»

کد خبر: 75538

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 1 + 2 =