بازگشت خاموشی

گرمای بی سابقه هوا و افزایش مصرف برق به دنبال آن موجب شده طی هفته‌های گذشته تدابیر مختلفی مانند تغییر و کاهش ساعت کاری ادارات را شاهد باشیم تا با این رویکرد جلوی قطعی برق گرفته شود. با این وجود روز گذشته و امروز در مناطق مختلف شهر تهران شاهد قطعی غیر منتظره برق بودیم.

به گزارش آتیه آنلاین، شرکت توانیر طی هفته‌های گذشته به کرات با اشاره به افزایش قابل توجه مصرف برق، هشدار داده بود که اگر مصرف کنترل نشود، خاموشی اجتناب ناپذیر خواهد بود.

روز یکشنبه این هفته(۱۴ مرداد) نیز این شرکت با انتشار بیانیه‌ای چنین اعلام کرد که «اگرچه تمامی ظرفیت های فنی به منظور اطمینان خاطر از تامین برق مورد نیاز مشترکان به کار گرفته شده است اما حفظ پایداری شبکه، بدون تداوم همراهی مشترکان امکان پذیر نخواهد بود لذا درخواست می گردد با کاهش حداکثری مصرف برق و خودداری از استفاده از وسایل برقی پرمصرف در ساعات ۱۱ تا ۱۷ ما را در حفظ پایداری شبکه همراهی کنید.»

توانیر همچنین به شرکت‌ها و ادارات اشاره کرده و اعلام کرده بود: «طی هفته جاری، روند نظارت بر مصرف برق مشترکان بزرگ به ویژه ادارات و دستگاه های اجرایی و مجتمع های بزرگ تجاری تشدید خواهد شد لذا انتظار می رود مشترکان اداری، بانک ها و نهادهای عمومی غیردولتی با استفاده از مولدهای برق در ساعات اوج بار و خاموش کردن سامانه های سرمایشی، یک ساعت پیش از خاتمه ساعت کار مطابق با مصوبه هیات دولت نسبت به کاهش ۳۰ درصدی مصرف برق در ساعات کاری و ۶۰ درصد در ساعات غیراداری و مجتمع های بزرگ تجاری نیز با کاهش مصارف مازاد، استفاده از مولدهای برق و حذف روشنایی های غیرضروری، همراه و همکار ما در این حرکت ملی باشند. بدیهی است اداراتی که اقدام به کاهش مصرف برق نکنند، مشمول قطع برق خواهند شد.»

همچنین در این روزها بر افزایش قابل توجه مصرف به دلیل شرایط جوی تاکید شده و مصطفی رجبی مشهدی، مدیر عامل توانیر گفته است: «نصاب اوج مصرف برق نسبت به سال گذشته ٢٤ مرتبه جابه جا شده و میزان مصرف برق با توجه به افزایش شدت گرما در مقایسه با سال گذشته ٨.٨ درصد رشد داشته است.»

این در حالیست که اوایل مرداد ماه نیز بر این نکته تاکید شده بود که میزان مصرف برق کشور رکورد ۱۰ ساله را شکسته و تا ابتدای ماه جاری ۳۲۰۰ مگاوات نسبت به سال گذشته افزایش تقاضای مصرف داشته‌ایم که این افزایش عدد بزرگی است که برای تامین آن نیاز به ساخت یک نیروگاه ۵۰۰۰ مگاواتی وجود دارد.

کاهش مصرف برق نیز با راهکارهایی ساده دور از دسترس نخواهد بود و با افزایش یک درجه‌ای دمای کولرهای گازی مثلا از ۱۷ به ۱۸ درجه ۳ درصد در مصرف برق صرفه‌جویی خواهد شد و اگر درجه وسایل سرمایشی بجای ۱۷ درجه روی ۲۴ درجه تنظیم شود، ۲۰ درصد کاهش مصرف برق را به دنبال خواهد داشت.

همچنین با نصب سایه‌بان بر روی کمپرسور کولرهای گازی که در فضای خارج از منزل قرار دارند به بهبود راندمان و کاهش استهلاک کولر ها کمک خواهد شد. البته این تنها راه کاهش مصرف نبوده و در این مدت به کرات درباره وسایل کم مصرف و پرمصرف و شیوه‌های کاهش مصرف توضیحات متعددی منتشر شده است.

سخنگوی صنعت برق نیز از درنظر گرفتن جوایزی برای مشترکان کم مصرف برق خبر داده و با بیان اینکه امسال پاداش صرفه جویی برای مشترکان بالای الگوی مصرف که نسبت به سال گذشته کمتر مصرف کنند هم تعلق می‌گیرد و می‌توانند از پاداش مدیریت مصرف بهره‌مند شوند، گفته است: ۳۵ درصد از مشترکان در این طرح مشارکت کردند و حدود ۴۰ میلیارد تومان پاداش مدیریت مصرف در قبوض مشترکان درج شده است.

علی اکبر محرابیان، وزیر نیرو نیز طی روزهای گذشته به بحث ناترازی برق و اقدامات دولت سیزدهم برای مدیریت اوضاع اشاره کرده و گفته است: «طی نزدیک به ۳ سال حدود ۱۰ هزار مگاوات به ظرفیت نیروگاه‌های کشور اضافه شده است.»

محرابیان با اشاره به برق تولیدی در کشور در طول دولت سیزدهم گفت: بنا بر گزارش موسسه انرژی، رشد تولید برق ایران طی دولت سیزدهم ۴۵.۷ تراوات ساعت بود و کشور را در جایگاه هفتم دنیا و بعد از کشورهایی مانند چین، هند، آمریکا، روسیه، برزیل و اندونزی قرار می‌دهد. اقتصاد این ۶ کشور بزرگ و جمعیت آنها بسیار قابل توجه است با این حال شاهدیم افزایش ظرفیت تولید برق شرایط مطلوبی را برای کشورمان فراهم کرده است.

اما با تمام این اوصاف ناترازی برق یکی از مشکلات جدی کشور در سال‌های گذشته بوده و در این زمینه نقدهای متعددی مطرح شده است.

طی روزهای گذشته برخی رسانه‌ها به یادآوری میزان مصرف برق در کشورهای مختلف پرداخته‌اند و بر اساس آن تاکید کرده‌اند که مصرف برق ایران در قیاس با کشورهای دیگر چندان رقم بالایی نیست اما به هرحال لازم است در خصوص مصرف بهینه نیز فرهنگسازی شود چراکه می‌توان با مدیریت مصرف بخش قابل توجهی از این ناترازی را رفع کرد. ناگفته نماند که صادرات برق و قیاس آن با ظرفیت تولید نیز در این شرایط بی تاثیر نیست.

آنچه آمار رسمی iea از میزان مصرف سرانه خانگی ایران نشان می‌دهد، این شاخص در ایران برابر با ۱۰۲۲ کیلووات ساعت است. بر اساس همین آمار میانگین مصرف جهانی برق برابر با ۱۱۹۲.۸ کیلووات ساعت است. بر این اساس میزان سرانه مصرف برق ایران نه تنها بیشتر از میانگین جهانی نیست بلکه از متوسط مصرف سرانه تمام کشورها که حتی شامل خود ایران نیز می‌شود، کمتر است.

بازگشت خاموشی

این در حالیست که از ایران به عنوان اولین صادرکننده برق در خاورمیانه یاد می‌شود. ایران با حدود ۹۳ هزار مگاوات ظرفیت منصوبه یکی از کشورهای بزرگ تولیدکننده برق در منطقه است و در حال حاضر با تمام کشورهایی که مرز خاکی دارند، تبادل انرژی انجام می‌دهد.

این موضوع در حالی است که از سه کشور شمالی آذربایجان، ارمنستان و ترکمنستان واردات و به سه کشور عراق، پاکستان و افغانستان صادرات برق انجام می‌شود. همچنین با کشور ترکیه تبادل دوطرفه یعنی هم صادرات و هم واردات صورت می‌گیرد.

کد خبر: 72922

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 7 + 1 =