مهدی لشگری، دکترای روانشناسی بالینی و مدرس دانشگاه با تأکید بر اینکه رواج پدیده دو یا چند شغلهبودن یکی از معضلات گریبانگر کشور است، در بیان پیامد روانی این پدیده گفت: خانواده در تمام فرهنگها کانون شکلگیری هویت فرد و بهترین مکان برای تربیت جسم و روان است و چند شغله بودن میتواند باعث برهم خوردن تعادل زندگی میشود و باعث آسیبپذیر شدن خانوادهها شود.
این روانشناس بالینی در گفتوگو با آتیهآنلاین افزود: با اشتغال یک فرد در چند جایگاه شغلی، شانس اشتغال دیگران به اندازه یک شغل کاهش پیدا میکند. فارغ از تأثیرات اقتصادی این موضوع، مشکلات دیگری که در نگاه اول بیاهمیت به نظر میرسند در سایه تشدید دو شغلهگی امکان بروز و ظهور آنها شدت میگیرد و در نهایت میتواند در کل زندگی فرد و خانواده فرد اثرگذار باشد.
او در پاسخ به راهکارهای موثر در این زمینه گفت: واقعیت اینکه اقتصاددانان یا افرادی که وظیفه برقراری آرامش در تمام عرصهها و به ویژه حوزه اقتصادی کشور را عهدهدارند به راهحلهای مختلف کاهش تبعات ناشی از دو یا چندشغله بودن نیز آگاه هستند. در مجموع، اگر افراد به لحاظ تأمین هزینههای زندگی ناگزیر نباشد که چند شغلگی را اختیار کنند قطعاً احتمال بروز مسائل همراه با تبعات سوء، کاهش پیدا خواهدکرد.
این روانشناس تأکید کرد: تا زمانی که ثبات بر اقتصاد کشور حاکم نشود طبیعتاً بروز و تشدید بسیاری از مسائل در کشور نه تنها دور از ذهن نیست، بلکه به مرور آثار و تبعات مشکلات شدیدتر و عمیقتر خواهد شد.
دریافت حقوق مکفی عامل مؤثر در کاهش پدیده چند شغلی
حمید حاج اسماعیلی، کارشناس روابط بازار کار هم در گفتوگو با آتیهآنلاین گفت: استرس یکی از عوامل تهدیدکننده سلامت نیروی کار است و علاوه بر اینکه به خود فرد آسیب میزند به موازی بروز مشکلات در ســازمان، بهــرهوری، خلاقیت، نوآوری و بازدهی فرد و ســازمان نیز متأثر میشوند.
حاج اسماعیلی با مروری بر بخشهای قابل بررسی در استرس نیروی کار افزود: اگر نیازهای متعدد از جمله نیاز معیشتی افراد تأمین نشود نه تنها مشکلاتی را در روابط خانوادگی بین همسران و والدین با فرزندان ایجاد میکند بلکه اغلب به بروز استرسهایی در فرد منجر میشود. افراد بر اثر فشار با انتخاب شغل دوم نیز این استرسها و اضطرابهای آنها بیشتر میشــود و به تبع آن فضای محیط کاری و جامعه نیز از این مســأله تأثیر میگیرد.»
او ادامه داد: استرس دیگر، استرس شغلی است. همواره نوع شغل و تناسب آن با تواناییهای فرد و نیروی کار بسیار مهم است. زمانی که توازن برقرار نباشد خود به خود برای نیروی کار استرس ایجاد می شود.
این کارشناس روابط کار با اشاره به اینکه برخی از استرسها ناشی از سختی و زیانآوری کار است، گفت: در شرایط ســخت اقتصادی کنونی افراد به منظور تأمین هزینههای زندگی ناگزیر میشوند که همزمان دو یا چندشغل سخت را انتخاب کنند که بعضاً با عارضه بلندمدت همراه هستند و همین مسأله برای کارگران استرسزاســت.
حاج اسماعیلی اضافه کرد: سومین استرس قابل توجه، موارد موجود در خود محیط کار است؛ فرد ممکن است مشکل شخصی یا خانوادگی نداشته باشد در مقابل روابط و فضای کار برای او استرسزا است.
او تأکید کرد: خوشبختانه امروزه برخلاف گذشته مدیریت منابع انسانی یکی از واحدهایی است که به صورت جدی و کامل به صورت علمی تمام مسائل نیروی کار را مدنظر دارد، آنها را ارزیابی و بررسی میکند و در این زمینه نیز میتواند حامی نیروی کار باشــد. باید تأکید کنم که میتوان امیدوار شــد با پرداخت حقوق مکفی، رعایت استانداردها و اجرای دقیق قوانین نیروی کار، دو یا چندپیشگی و استرسهای ناشی از آن نیز از بین برود.
نظر شما