نامزد نهایی اصلاح‌طلبان کیست؟

برخی چنین گمانه‌زنی‌ای را مطرح می‌کنند که اگر اصلاح‌طلبان مانند سال ۹۲ به نتیجه ائتلاف با یک نیروی غیراصلاح‌طلب برسند، ممکن است علی لاریجانی هم گزینه نهایی اصلاح‌طلبان باشد.

گمانه‌زنی بر سر گزینه‌های احتمالی ریاست‌جمهوری همچنان ادامه دارد و در این بین با اظهارنظر برخی شخصیت‌ها فضا قدری شفاف‌تر شده است. روز گذشته حسین نورانی‌نژاد، عضو حزب اتحاد ملت، دراین‌باره که بسیاری به‌ویژه اصول‌گرایان، «محمدجواد ظریف»  را به‌عنوان کاندیدای اصلاح‌طلبان مطرح می‌کنند، به خبرگزاری «برنا» گفت: «این گمانه‌زنی‌ها اتفاقی طبیعی است که در آستانه هر انتخاباتی شکل می‌گیرد، بدین گونه که برخی گمانه‌زنی کرده و گمانه‌زنی‌های خود را به عنوان خبر منتشر می‌کنند یا بخشی نیز جنگ روانی یک جریان علیه جریان دیگر در قالب خبرسازی است تا از آن فیدبک دریافت کند یا ممکن است یک جریان برای جریان مقابل کاندیداتراشی کند یا اینکه تلاش می‌کند کاندیدایی را بسوزاند.  این گمانه‌زنی‌ها جز بحث‌هایی نیست که بتوان به عنوان اخبار قطعی روی آن تکیه کرد بلکه بیشتر از منظر گمانه‌زنی، شایعات و بحث‌های جنگ روانی در آستانه انتخابات باید به آنها نگاه کرد». این فعال سیاسی اصلاح‌طلب درباره کاندیداهای مطرح و اینکه آیا اصلاح‌طلبان در میان خود یک چهره برجسته جدید یا چهره جوان دارند و اینکه تا چه حد دراین‌باره شخصیت‌سازی صورت گرفته است، بیان کرد: «بنده با این بحث که شخصیت‌سازی در حوزه جوانان در میان اصلاح‌طلبان صورت نگرفته، موافقم؛ چراکه یکی از کم‌کاری‌های آنها، این است که نتوانستند یا تلاش نکردند تا از نسل دوم و سوم خودشان، نیروهای برجسته‌ای را تربیت کنند». نورانی‌نژاد درباره گمانه‌زنی‌ها مبنی بر اینکه با محمدرضا خاتمی درباره حضور در انتخابات ۱۴۰۰ مذاکره‌ای شده یا خیر، اشاره کرد: «دراین‌باره چیزی نشنیده‌ام؛ شخص آقای خاتمی پاسخ این گمانه‌زنی‌ها را قبلا داده‌اند و در قالب ویدئویی گفته‌اند که قصد بازگشت به قدرت را ندارند».

ظریف: برای اجماع ملی تلاش می‌کنم

اخیرا محمدجواد ظریف هم در گفت‌وگویی با روزنامه «کار و کارگر» احتمال حضورش در انتخابات ریاست‌جمهوری را رد کرد و گفت: «علت شرکت‌نکردنم در انتخابات ریاست‌جمهوری سال‌۱۴۰۰ از سر عافیت‌طلبی نیست. من تجربه‌ای در عرصه مدیریت سیاست‌گذاری‌های کلان یک دولت ندارم. تخصص لازم را هم ندارم، اما در مورد وزارت خارجه هیچ‌گاه نگفتم که تخصص ندارم. معتقدم که ما باید یک اجماع ملی برای سال آینده و سال‌های پیش‌رو در راستای زدودن این ناامیدی و یأس فعلی از جامعه ایجاد کنیم و من نیز با تمام توان در شکل‌گیری چنین اجماع ملی ایفای نقش خواهم کرد تا فردی که مورد وثوق تمام ملت و گروه‌های تأثیرگذار سیاسی است، وارد میدان شود تا از شرایط خطیر فعلی عبور کنیم و با شکل‌گیری چنین اجماعی من هم خواهم توانست وظایف خودم در وزارت خارجه را بهتر انجام دهم». ظریف در ماه های گذشته در مصاحبه‌ای که به شکل زنده در یکی از شبکه‌های اجتماعی داشت، در واکنش به احتمال حضورش در انتخابات ۱۴۰۰ گفته بود: «به‌ضرس قاطع می‌گویم در انتخابات ۱۴۰۰ شرکت نخواهم کرد.»

عارف: اگر لازم باشد می‌آیم

اما محمدرضا عارف فعلا تنها کسی است که گفته است اگر لازم باشد در انتخابات ریاست‌جمهوری شرکت می‌کند. او اخیرا گفت: «می‌گویند بی‌عرضه است یا اهل انصراف و استعفاست، اما رویکرد من این است که اگر فرد مناسب‌تر از خود پیدا کردم، کنار می‌روم. راهبرد من برای انتخابات ۱۴۰۰ افزایش مشارکت و حضور جدی و تمام ‌قد اصلاح‌طلبان است. برای تحقق این راهبرد، اگر نیاز باشد، راحت می‌آیم و اگر به فرد دیگری نیاز باشد، نمی‌آیم؛ زیرا اهل تک‌روی نبوده و مبنای من خرد جمعی است».

سورنا ستاری

در بیش از ۷ سالی که مسئولیت معاونت علمی و فناوری رئیس‌جمهور را بر عهده داشته، کمتر پیش آمده که موضع گیری خاصی در حوزه مسائل سیاسی داشته باشد. اما با این حال نام وی در برخی محافل اصلاح طلب به عنوان یکی از گزینه های این جریان برای ۱۴۰۰ مطرح می شود. در همین رابطه یکی از چهره های نزدیک به ستاری گفت: «با وجود گمانه زنی هایی که مبنی بر حضور آقای ستاری در انتخابات ۱۴۰۰ مطرح می شود، بنده تاکنون هیچ نشانه و علامتی که دال بر فعالیت های انتخاباتی از سوی ایشان باشد، ندیده‌ام.» البته پیش از این در حاشیه سفر به استان آذربایجان غربی، خبرنگار ایران‌پرس در ارومیه از وی درباره قصد کاندیدا شدن برای انتخابات آینده ریاست جمهوری 1400 پرسید. پس از اینکه ستاری با ناراحتی و بی‌توجهی از پاسخ به سوال خبرنگار ایران‌پرس امتناع کرد، یکی از همراهان وی گفت: «شما (خبرنگاران) همش دنبال چالش و دردسر هستید!»

نگاهی به نامزدهای احتمالی انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۰ | شهرآرانیوز
نامزدهای احتمالی انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۰

محسن هاشمی

محسن هاشمی هم یکی از کسانی است که با توجه به مسئولیت‌های اجرایی و مرضی الطرفین بودن در میان جریان‌های سیاسی،‌ همیشه یکی از کاندیداهای بالقوه 1400 بوده است. البته در آخرین اظهارنظر که امروز صبح در گفتگو با رادیو تهران اتفاق افتاد، گفته سوپرمن باید کاندیدای ریاست جمهوری شود! آدم عاقل در این اوضاع کاندیدا ریاست جمهوری نمی‌شود؛ قطعا کاندیدا نخواهم شد.

ضدونقیض‌های لاریجانی

حال باید دید که موضع دیگر گزینه‌های احتمالی اصلاح‌طلبان در قبال شرکت یا عدم شرکت در انتخابات چگونه خواهد بود. در چندوقت اخیر صحبت‌هایی درباره چهره‌هایی مانند اسحاق جهانگیری، محمدرضا خاتمی و مصطفی معین مطرح بوده است و از سوی دیگر برخی چنین گمانه‌زنی را مطرح می‌کنند که اگر اصلاح‌طلبان مانند سال ۹۲ به نتیجه ائتلاف با یک نیروی غیراصلاح‌طلب برسند، ممکن است علی لاریجانی هم گزینه نهایی اصلاح‌طلبان باشد. این گمانه‌زنی تا حدی قوت گرفت که چندی پیش برخی رسانه‌ها خبر از شروط علی لاریجانی برای شرکت در انتخابات ۱۴۰۰ دادند و گفته شد که شرط اصلی او علاوه بر حمایت اصلاح‌طلبان، نامزدی او از جانب راست سنتی است؛ به نحوی که فقط نامزد اصلاح‌طلبان نباشد و مانند حسن روحانی از حمایت برخی راست‌گرایان هم برخوردار باشد و او از اینکه فقط از جانب اصلاح‌طلبان حمایت شود راضی نیست و معتقد است اجماع بر سر او به عنوان گزینه ائتلافی شامل میانه‌روهای جناح راست و چپ به نفع آینده سیاسی اوست و به نوعی شرط حضور او در انتخابات است؛ هرچند بعد از انتشار این خبر برخی از نزدیکان علی لاریجانی گفتند این مسائل شایعه است و او هنوز تصمیمی برای شرکت در انتخابات ندارد.

کد خبر: 704

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 2 + 6 =