مزایای کارگران مبنای محاسبه سنوات نیست

بر اساس آخرین تغییرات قوانین حوزه کار و تامین اجتماعی، نحوه محاسبه سنوات بر اساس آخرین رای هیات تخصصی کار و تامین اجتماعی دیوان عدالت اداری تغییر نکرده و همان چیزی است که صراحت تبصره ۳ ماده ۳۶ قانون کار دارد.

به گزارش آتیه آنلاین، حقوق پایه دارای بخشی حمایتی است که به آن پایه سنوات گفته می‌شود و این بخش مانند حق مسکن و هزینه‌های مربوط به حق اولاد و خواربار است و از تسهیلاتی محسوب می شود که برای جبران مشکلات مالی پایین بودن حقوق به کارکنان تعلق می‌گیرد.

نحوه پرداخت و میزان سنوات چگونه است؟

سنوات که با عنوان‌هایی همچون مزایای اتمام کار و مزایای پایان خدمت هم شناخته می‌شود با تمام شدن قرارداد کارگران و کارمندان به آنها تعلق می‌گیرد و کارفرما در پایان قرار داد ملزم به پرداخت آن است. برخی از شرکت‌ها و سازمان‌ها به صلاحدید در پایان هر سال اقدام به پرداخت سنوات می‌کنند و برخی دیگر در هنگام بازنشستگی یا قطع همکاری این مبلغ را می‌پردازند که این مهم مغایرتی در قانون ندارد.

گفتنی است که این مبلغ جنبه حمایتی داشته و در ابتدای سال ۱۳۷۰ در مجلس شورای اسلامی مطرح و به تصویب رسید.

در قانون مربوطه پیش بینی شده است که بر طبق این طرح به کارگران و کارمندانی که به صورت رسمی یا غیررسمی مشغول به کار باشند سنوات پرداخت می‌شود. این مبلغ بیشتر جنبه انگیزشی برای کارکنان دارد و با پرداخت به موقع آن، هم می‌توان کیفیت کاری آنها را بالا برد و هم بین کارمندان باسابقه و تازه کار تمایزی ایجاد کرد.

تفاوت پایه سنوات و حق سنوات

پایه سنوات، مبلغی است که به صورت ماهیانه یا در آخر سال به کارمندان اعطا می‌شود، در حالی که حق سنوات کمک هزینه‌ای است که میزان آن برابر با پایه حقوق است و در پایان سال به کارگران و کارمندان رسمی و غیر رسمی تعلق می‌گیرد. حق سنوات، کمک هزینه‌ای است که میزان آن برابر پایه حقوق است و در پایان سال پرداخت می‌شود. کارمندان و کارگرانی که دارای سابقه کاری یک ساله باشند یا به مدت یک سال پایه سنوات دریافت کنند، مشمول دریافت حق سنوات هستند.

روش محاسبه میزان سنوات و پایه سنوات

شورای عالی کار در پایان هر سال، پایه سنوات و همچنین حداقل حقوق کارگران را اعلام می‌کند. براساس تصمیم این شورا، پایه سنوات به صورت روزانه اعلام می‌شود و برای تعیین مبلغ دقیق باید آن را در ۳۰ به معنای ۳۰ روز ماه ضرب کرد.

در محاسبه پایه سنوات نیز در صورت یکساله بودن سابقه کار تعداد روزهای کاری ماه را باید ضرب در پایه حقوق کرد.

سنوات کارگران غیررسمی به چه صورت است؟

طبق بخشنامه وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی در سال ۱۳۹۲ مقرر شد که با اعطای سنوات به کارگران غیررسمی یا دارای قرارداد موقت تفاوتی بین آنها و کارمندان رسمی نباشد. بر طبق این بخشنامه پرداخت سنوات بر مبنای سابقه کار است و ارتباطی با مدت زمان قرارداد ندارد. میزان سنوات یک سال برابر با آخرین حقوق دریافتی فرد است و چنانچه شخص کمتر از یک سال کار کرده باشد میزان سنوات پرداختی به اندازه میزان کارکرد او خواهد بود.

یادآور می شود که سنوات کارکنان ساعتی و پاره وقت نیز براساس میانگین دریافتی آنها در آخرین ۹۰ روز کار محاسبه می‌شود.   همچنین آن دسته از کارکنان که در شرکت‌های پیمانکاری یا خدماتی مشغول به کار هستند نیز مشمول دریافت پایه سنوات می‌شوند. عوض شدن هر ساله پیمانکاران نیز ارتباطی با دریافت پایه سنوات ندارد. پیمانکار جدید موظف است پایه سنوات سال قبل را نیز که در شرکت حضور نداشته است را پرداخت کند.

در صورت عدم پرداخت پایه سنوات چه باید کرد؟

چنانچه کارفرما از پرداخت پایه سنوات خودداری کند، کارمند یا کارگر می‌تواند از او به اداره کار شکایت کند، اما باید به این نکته اشاره کرد که براساس بخشنامه شورای عالی کار پایه سنوات به دانشجویان و دانش‌آموزانی که مشاغل تابستانی دارند، تعلق نمی‌گیرد.

مزایای کارگران مبنای محاسبه سنوات نیست

بر اساس قوانین موجود در قانون کار و محاسبات سنوات کارگری، نظر مشاوران روابط کار بر این است که اساس نحوه محاسبه سنوات بر اساس حقوق ماهیانه یا ۳۰ روز مزد روزانه است.مطابق قوانین موجود می توان نتیجه گرفت که کمک هزینه مسکن، اقلام مصرفی، عائله مندی و دیگر پرداختی ها به کارگران، مبنای محاسبه سنوات قرار نمی‌گیرند و صرفاً مزد روزانه مبنای محاسبه است.

کد خبر: 6289

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 2 + 3 =